Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadeleyi başlatmak amacıyla Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs’ın 98’inci yıldönümü, Şanlıurfa’da törenlerle kutlandı.

Şehitler Abidesi’nde yer alan Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma

Gençlik ve Spor Bayramı törenleri, kortej yürüyüşü ile devam etti.

Törenlere, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, 20’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseli, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sait Kaya, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Kemal Timuroğlu, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Dev Türk Bayrağının taşındığı, Rabia Meydanı’nda sona eren kortej yürüyüşüne vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Rabia Meydanı’ndaki törenler, protokol konuşmaları ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam etti.

15 Temmuz Gecesi Atatürk’ün Özlemi Taçlandırıldı

Rabia Meydanı’ndaki törende konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Mustafa Kemal Atatürk’ün 98 yıl önce bugün, milletin hâkimiyetine, milli iradenin hâkimiyeti esasına bağlı bir devlet özlemi ile Samsun’a ayak bastığını hatırlatarak, 15 Temmuz gecesinin, Atatürk’ün bu özlemini taçlandıran dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Vali Tuna, şöyle konuştu: “Mustafa Kemal Atatürk, 98 sene önce bu gün milletin hâkimiyetine, milli iradenin hâkimiyeti esasına bağlı bir devlet özlemi ile Samsun’a ayak basmıştır. Cumhuriyet tarihimiz boyunca onun bu özlemini taçlandıran dönüm noktası hiç şüphesiz 15 Temmuz gecesidir. Cumhuriyet tarihimize dönüp baktığımızda farklı yöntemlerle gerçekleştirilen çok sayıdaki darbelerle, asıl darbenin milli iradeye, milletin kendisine yapıldığını görüyoruz. 15 Temmuz gecesi milletin iradesine kurşun sıkan hainlere karşı bıçak kemiğe dayandı diyerek, onların karşısında duran ve yılmayan bir gençlik vardı. Öldürmeyi değil, tıpkı ecdadı gibi insanı yaşat ki devlet yaşasın diyerek yaşatmayı gaye edinmiş bir gençlik istiyoruz. Elindeki silahı milletine doğrultan değil, elinde kalemle milletinin belini doğrultan, hayırlı ve vatanperver gençlik istiyoruz. Bugün sınırlarımızın dibinde, Suriyeli kardeşlerimizin hayatlarına mal olan bir vahşet karşısında duyarlılığımızı asla kaybetmemeliyiz. Mehmet Akif Ersoy’un ecdat yadigârı dediği topraklar bu gün enkaza dönmüştür. Ortadoğu kan ağlıyor. Bütün bunlar karşısında vicdan kulağımızı tıkayamayız. İnsan hakları denilince mangalda kül bırakmayan batının, bu vahşet karşısında sustuğunu, göçmenlere karşı kapılarını kapattığını hep birlikte gördük. 2023 hedeflerine özgüvenle ilerleyen Türkiye’miz, bu noktada büyüklüğünü göstermiştir. Şanlıurfalılar peygamber ahlakını bir kez daha sergilemiştir. Tek dişi kalmış medeniyetiyle gurur duyan batının asla gösteremeyeceği bir insaniyet ve gönül zenginliğiyle Şanlıurfalılar göçmenleri ağırlamaya devam etmektedir.”

Rabia Meydanı’ndaki törenler, halk oyunları ve spor gösterilerinin ardından sona erdi.