Şanlıurfa’da güzel şeyler olduğunu belirterek, önceki hafta gerçekleştirilen İsot Festivalini anımsatarak, bu tür etkinlik ve faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.
Bilim şenliğinin gerçekleştirilmesinde Büyükşehir Belediye Başkanı nezdinde emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Erin, bilim ve teknolojinin önemine değinerek, milletlerin kalkınmasında ve gelişmesinde belirleyici unsurun medeniyet olduğunu, bugün toplumların rotasını çizen medeniyetin ise yaklaşık 300 yıldır batı medeniyeti olduğunu hatırlattı.

Vali Erin, konuşmasına şöyle devam etti: Bugün, insanlık aleminde Hint medeniyeti, Rus medeniyeti, Çin medeniyeti, Amerikan medeniyeti ve insanlığa aslında binlerce yıl hizmet etmiş ve katkı sunmuş İslam medeniyetinden iz ve eser olmadığını üzülerek görüyoruz. İnsanlığa katkı sunan ve sunduğu katkı kadar da yıkım getiren bir tek batı medeniyetinin olduğunu görüyoruz. Bunun elbette sebepleri var. Bizden kaynaklanan sebeplerin yanında, batı medeniyetinin diğer medeniyetlere yaşama imkanı tanımayan ve esasını, özünü sömürgecilikten alan, başkasına hayat hakkı tanımayan, diğer medeniyetlerle birlikte yaşama ve onlardan istifade edebileceği gerçekleri almak suretiyle insanlığa daha yararlı bir medeniyet sunma telaşından yoksun bir şekilde sadece ben varım, benim dışımdaki herkes benim hükmüm ve tahakkümüm altında olacak, yaşama hakkı olmayacak şeklindeki tezahür eden anlayıştan kaynaklandığını maalesef görüyoruz.

Batı medeniyetinin kuşatması karşısında diğer medeniyetlerin özgüvenlerini yitirdiğini belirten Vali Erin, “Özümüzden uzaklaşırken peşine düştüğümüz ama bir türlü de özümseyemediğimiz bir batı medeniyeti ile karşı karşıyayız. Millet olarak ve İslam ümmeti olarak yeni bir medeniyet inşa etmemiz gerçeği ile karşı karşıyayız. Bunun çok hayati bir konu olduğunu ifade edebilirim. Peki yeni medeniyeti nasıl inşa edecek ve insanlığa binlerce yıl hizmet eden o eski medeniyetimizi, Harran akademisini, Şanlıurfa’nın yetiştirdiği o büyük ilim ve bilim adamlarını nasıl yetiştireceğiz sorusu, karşı karşıya kaldığımız en yakıcı sorudur. Yeni bir medeniyetin inşaası ve hepimizin övünçle bahsettiği ve özlediği , atalarımızın kurduğu medeniyetin ihyası için elbette çok köklü ve çok kapsayıcı bir eğitim öğretim sisteminin oluşturulması, ilimde, irfanda, sanatta, ahlakta katedeceğimiz önemli mesafelerle gerçekleştirebileceğimizi ifade etmek gerekiyor” dedi.

Eğitim ve öğretim alanında çözmemiz gereken büyük sorunlar olduğunu sözlerine ekleyen Vali Erin, son on yıllık süreçte eğitimdeki fiziki altyapının tamamlanmasına yönelik büyük atılımlar gerçekleştiğini hatırlatarak, “Ancak hala 50-60 kişilik sınıflarda eğitim gören çocuklarımız var. 700-800 civarı okulumuzda ikili eğitim öğretim devam ediyor. Çocuklarımıza yeterli bilim ve fen araçlarını sunamadığımız noktada Sabit bin Kurra’lar yetiştiremeyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Hızlı bir şekilde altyapıdaki eksikliklerimizi kısa sürede tamamlayarak, modern çağın gerektirdiği sınıf ve imkanlara çocuklarımızı kavuşturmak suretiyle, bu sorunu ortadan kaldırdıktan sonra nitelik olarak çocuklarımızı vizyonu olan, ülke ufkunu ve sınırlarını aşan hizmetler sunabilecek, özgüveni yüksek kişiler olarak yetiştirebilecek, ahlaki açıdan güçlü, bilim ve fen açısından da çağın gerektirdiği her türlü donanıma sahip, gözünün gördüğünün ötesini görebilen bir bakış açısına sahip gençler ve çocuklar yetiştirmek suretiyle hayal ettiğmiz büyüt ve güçlü Türkiye’yi inşa edebiliriz. Bu yolda önemli mesafeler alındığını ifade etmem gerekiyor. Son iki üç ay içerisinde yeni Tarım Bakanımız ile birlikte, Büyükşehir Belediye Başkanımız, siyasetçi ve bürokratlarımızla birlikte 2017 yılı içerisinde inşaası devam eden 1400’den fazla dersliğe ilave olarak 1500 dersliğin daha ihalesini gerçekleştirmek üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İhtiyaç duyduğumuz 7-8 bin derslikle birlikte İnşallah 2019 yılı içerisinde çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu fiziki altyapıda karşı karşıya kaldığı sorunları büyük ölçüde çözmüş olacağız. Ama derslik yapmak, fiziki mekanlar yapmak bunun için yeterli değil. Daha büyük ideallere sahip, daha geniş ufuklara bakaliben ve sırtındaki yükün farkında, ahlaki açıdan güçlü bireyler yetiştirmek zorundayız” dedi.
Konuşmaların ardından alanda kurulu bulunan standları gezerek öğrencilerin yaptığı çalışmaları inceleyen Vali Erin, gençler ve çocuklarla sohbet ederek, buluşları hakkında bilgiler aldı.

Programın ikinci gününde ise 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği' saat 09:00'da karaoke yarışmasıyla başlayacak. Aynı gün saat 10:00'da görsel deneylerin düzenleneceği etkinlik 11.00'daki pop müzik gösterisi ile devam edecek. 13:00'da düzenlenecek bilgi yarışmasının ardından saat 14: 00'da keman dinletisi düzenlenecek. 15:00'da bilim avcılarının katılacağı etkinlik saat 16: 00'da düzenlenecek tiyatro gösterisinin ardından 20:00'da Emre Sertkaya konseri düzenlenecek.  

Programın 3'ncü son gününde ise etkinlik sabah saat 09:00'da karaoke yarışmasıyla başlayacak. Karaoke yarışmasının ardından saat 10:00'da Cupsong gösterisi, 11: 00'da Görsel deneyler yapılacak. saat 13:00'da Dama Müzik grubunun vereceği konserin ardından 14: 00'da bilimsel söyleşi, 15:00'da Bilim Avcıları, sahne alacak. 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği' programında 16: 00'da ödül töreni ve kapanış konuşmaları yapılacak. Şanlıurfa'da ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği 20:00'da muhteşem Pinhani konseri ile son bulacak. 
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 3 gün sürecek olan 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği' programına katılmak isteyen öğrenciler için şehir içi ulaşım seferlerini ücretsiz yaptı. Turgut Özal Parkında düzenlenen bilim şenliğine katılmak isteyen öğrenciler URFAKART'larını kullarak ulaşımdan ücretsiz olarak faydalanabilecekler.