Şanlıurfa’nın başta tarımsal olmak üzere birçok sorunlarının masaya yatırıldığı toplantı hakkında Bakan Fakıbaba şu yorumu yaptı: “Çok şükür ki artık sadece sorunları dile getiren değil, proje ve çözüm üreten sivil toplum kuruluşları da var”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi tarafından düzenlenen istişare toplantısına katıldı. Antalya Büyükşehir belediye Başkanı Menderes Türel’in de katıldığı toplantıda TÜMSİAD Şube Başkanı M.Sadık Sade tarafından ifade edilen hususlara Bakan Fakıbaba’dan samimi yorumlar geldi.

Açılış konuşmasında Şanlıurfa’nın sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanması için kendilerinin de çalışmalar yaptığını söyleyen TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı M.Sadık Sade, kaynakların tam manasıyla verimli kullanılamadığı için kaybedilen paraların büyüklüğüne dikkat çekti. Başkan Sade konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “TÜMSİAD olarak ilimizi ilgilendiren sorunları dile getirmekle yetinmeyip çözüm önerilerinde de bulunuyoruz. Son iki aydan bu yana yaptığımız çalışmalarda sulama yatırımlarının tamamlanması için kayda değer veriler ve fikirler edindik. 5 milyar lira kaynak gereken sulama yatırımlarının tamamlanmamasından dolayı yıllık 6 milyar lira kaybettiğimizi öğrendik. GAP sulamalarının başlamasından bu yana sulanan arazilerimiz kadar, daha sulanabilir arazimiz olduğunun idrakine vardık. Çiftçi katılımlı bir modeli bakanımıza sunduk. Devletimizin kaynaklarını kullanmadan çiftçimizi bir an önce sulu tarıma kavuşturmayla ilgili önerilerimizi dile getirdik. Biz Bakanımızın bu konuda ne kadar ısrarcı ve niyetli olduğunu biliyoruz. İnşallah yakın gelecekte sulanabilir tüm arazilerimizin sulanacağına inanıyoruz. Cazibe Merkezleri Programı gibi, kuyu sulamaları gibi Şanlıurfa’nın elzem gördüğümüz problemlerini de çözüm önerileri ile birlikte bakanımıza ilettik. Sadece sorunları değil yaptığımız çalışmaları da sunma şansı bulduk. Bu yıl Şanlıurfa’da TÜMSİAD’ın da desteğiyle toplam 7 fuar açılacağını da paylaştık. Toplantımızın verimli geçtiğine inanıyorum ve başta sayın Bakanımız olmak üzere teşrif eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum”.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yaptığı konuşmada birçok önemli konuya temas etti. Cazibe Merkezleri Programı, enerji ve tarımsal sulama konusu, tarımsal sit alanlarının korunması, kadın doğum hastanesi, Adli Tıp Kurumunun taşınması, ulaşım sorunları ve diğer hizmetler konusunda bilgiler veren Fakıbaba, Gıda OSB’de bakanlık tarafından fabrikalar kurulacağını söyledi. Bakan Fakıbaba, tarımsal sit alanlarının korunması konusunda da net bir dille konuştu. “Burası muz cumhuriyeti değil kardeşim” diyen Fakıbaba, herkesin kafasına göre kendisine yer tahsis edemeyeceğini sert bir şekilde ifade etti.

CAZİBE MERKEZLERİ VE TKDK DESTEKLERİ
Cazibe Merkezleri Programı konusunda yaşanan probleme değinen Bakan Fakıbaba, “Cazibe merkezleri notu var. Zaten bunlar devamlı bakanlar kurulunda da görüşülen şeyler. Hatırlatması çok iyi oldu. Kırsal Kalkınmadan projelerin artırılması isteği var. 2016 ve 2017’de Şanlıurfa TKDK’dan hak ettiği projeleri alamamış, 42 şehirden 22-23 civarı sıralamada. Rahat olun, Şanlıurfa gerekli projeleri alacaktır. Yeter ki proje yapın” dedi.

ENERJİ VE TARIMSAL SULAMA BAKANLAR KURULUNDA
Enerji ve tarımsal sulama konusunda çalışmalarının sürdüğünü aktaran Fakıbaba, “Enerji ve tarımsal sulama sorunun çözülmesi, yarın da bakanlar kurulunun gündeminde olacak. Ben bu sulamanın ne kadar önemli olduğunu bilen kardeşlerinizden bir tanesiyim. Yılda 2 milyar lira enerjiye destek veriyoruz. Hiçbir şey yapılmasa, 2 milyarı 2,5 sene vermeseniz, 5 milyarı sulamaya harcasanız parayı amorti edecek. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, yarın da bakanlar kurulunun en önemli maddelerinden birisinin de bu olacağını özellikle bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

BURASI MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL!
Tarımsal sit alanlarının korunması konusunda bencil davranılmaması gerektiğine değinen Fakıbaba, “Tarımsal sit alanlarının korunması konusunda biz bugün maziyi arıyoruz. Torunlarımızı ve geleceğimizi mutlaka korumak zorundayız. Bencil davranmamalıyız. Burası muz cumhuriyeti değil kardeşim, herkes kafasına göre gelir, burayı zapt ettim. Edemezsin kardeşim. Burası 80 milyonun hakkı olan bir yerdir. Öyle göz açıklık yapacaksın, geleceksin kapacaksın. Yok öyle bir şey. Bu dinen de uygun olan bir olay değildir. Böyle bir şey olabilir mi ya?” sözlerini kullandı.

ULAŞIM KONUSU
Ulaşım noktasında büyük gelişmelerin olacağını vurgulayan Bakan Fakıbaba, “Ulaşımda çok büyük gelişmeler olacak. Çevik kuvvet devam ediyor. Akçakale yine devam ediyor. Akçakale 17 tane köprülü kavşakla Urfa’ya bağlanacak, Akçakale-Harran arası sıcak asfalt olacak, Şanlıurfa-Birecik arası duble yol olacak. Viranşehir çevre yolu, Suruç çevre yolu, Siverek güney çevre yolu, Siverek Nissibi yolu bunların hepsi sıcak asfalt olacak. Siverek-Urfa arası sıcak asfalt olacak” ifadelerine yer verdi.

GIDA OSB İÇİN FABRİKA 
Gıda OSB’de bakanlık olarak fabrikalar kuracaklarını belirten Fakıbaba, “Gıda OSB’nin sadece bir yer belirlenmesi vardı ve onun dışında hiçbir şey yapılmamıştı. Çok kısa zamanda Gıda OSB gündeme geldi. Bizim Tarım Bakanlığı olarak orada yapacağımız 3-5 tane fabrikamız var; isot paketleme, fıstık paketleme, lisanslı fıstık depoculuğu, Kızılay’ın yapacağı gıda paketleme” sözlerine yer verdi. 

ŞEYTANİ DÜŞÜNCELER HER ZAMAN OLACAKTIR

Şanlıurfa için çok çalışacakların ancak bazı engellemelerle karşılaşacaklarının altını çizen Bakan Fakıbaba, “Bir taraftan çok çalışacağız, bir taraftan da bizi engelleyen insanlar olacak. Hiç dönüp bakmayacağız bile. Şeytani düşünceler her zaman olacaktır. Şanlıurfa ile ilgili kafamda en ufak bir şey yok, Şanlıurfa her zaman hak ettiği yere gidecektir. Biz de devlet adamı olarak, siyasetçi olarak elimizden gelen bütün imkânları Urfa halkımız için seferber edeceğiz, bunu hep beraber yapacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Estel Fakıbaba, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Milletvekili Mehmet Akyürek, Mehmet Ali Cevheri, Il Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Mutlu Coşkun, TKDK Başkanı Hakan Kalender, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Şanlıurfa OSB Bölge Müdürü Yunus Emre Aksu, Tarım il Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, Karacadağ Kalkınma Ajansından Yunus Çolak, Evren Sanayi Kooperatif Başkanı Mustafa Arslan, Tarım Bakanlığı yetkilileri, Tümsiad Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı.