Usta Gazeteci Sedat Atilla, Vali Abdullah Erin ile kentin en tarihi mekanlarından Gümrük Hanında röpörtaj yaptı. Şanlıurfa Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nuri Öztürk’ün de hazır bulunduğu röpörtaj da, Vali Erin Gazeteci Sedat Atilla’nın sorularını samimiyetle cevapladı.

İşte o röpörtaj…

Valimiz Abdullah Erin ile, kentimizin tarihe ışık tutan mekanlarından Gümrük Hanında samimi bir röpörtaj gerçekleştirdik…

Vali Sayın Abdullah Erin…

Alışılmışın dışında bir vali portresi çiziyor...

Konuşması, tavırları, şivesi, insanlarla olan diyaloğu ve tüm özellikleri ile toprağımızın insanı olduğunu gösteriyor…

Haşimiye meydanından, röpörtaj yapacağımız Gümrük Hanına yarım saatte güçlükle gelebildik. Verilen hiçbir selamı, uzanan hiçbir eli geri çevirmedi. ‘’Vali baba beni ölmeden hacca gönder’’ diyeni de, ‘’Oğlum işsiz geziyor yardım et’’ diye haykıran vatandaşı da yanıtsız bırakmadı. Acele etmiyor, geçiştirmiyor, iş olsun diye de dinlemiyor. Gümrük hanına girdiğimizde, kameramızın kurulu olduğu masaya davet ettim. ‘’Önce vatandaşlarımızla görüşeyim’’ diyerek yine halkın içine karıştı. Masalara tek tek gidip oturan gençlerin boynuna sarıldı. Aslında, sayın Vali yanında Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu ve İl Jandarma Komutanı Nuri Öztürk ile birlikte vatandaşlara ‘’Kentin en üst düzey yöneticilerinin sizden bir farkı yok. Bizde sizdeniz’’ mesajını veriyor. Sayın Valimiz göreve kısa bir süre önce başlamasına rağmen, çok sevildi. Yüzü hafızlara çabuk kazındı. Vatandaşlar sanki yıllardır tanıyorlarmış gibi yaklaşıyor sayın valiye. Bunun nedeninin günde 2-3 saat uykuyla ayakta durmasından ve sürekli halkın içinde olmasından kaynaklı olduğunu anlamamak zor değil. Sayın Valimiz vatandaşı görünce kameraları unuttu. Bir noktadan sonra ‘’Gün ağarıyor, ışık azalıyor sayın Valim’’ uyarısını yapmak zorunda kaldım ve röportajımıza geçtik…

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

 ‘’Rabbime hamd ediyorum’’

Vali Abdullah Erin, röpörtaj da sözlerine ‘’Peygamberler şehri Şanlıurfa’ya vali olarak atanmış olmaktan dolayı Rabbime binlerce kez şükür ediyorum. Bu şükrü her daim eda etmeye devam edeceğim’’ ifadeleriyle başladı. Açıklamalarında sık sık Şanlıurfa’dan övgü ile bahseden Vali Erin ‘’Şanlıurfa insanı çok farklı. İnsanlarımıza bir adım yaklaşsanız, onlar size birkaç adımla yaklaşıyorlar. Bölgemizin tarihini, örf ve adetini yakından biliyoruz. Rabbim, en değerli insanların yaşadığı bu topraklara hizmet etmeyi bize vesile kılsın’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’Eğitim konusu önceliğimiz’’

Vali Erin, Şanlıurfa’da önceliklerinin, Turizm ve Tarımın yanı sıra Eğitim konusu olduğunu anlattı. Şanlıurfa’nın Eğitim alanında Türkiye ortalamasının altında olmasının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Erin ‘’Şanlıurfa’da büyük bir servet var. 1 milyon 940 bin nüfusumuzun yüzde 70’nine yakını 0-29 yaş arasında. Oldukça genç bir nüfusa sahibiz. Bu bir servettir. Bu serveti iyi değerlendirir, kullanırsak, Şanlıurfa’dan alınan ivme ile Türkiye’nin önü açılır. Devletine bağlı, ilimle ve bilimle donanmış manevi bir gençlik ile Türkiye durdurulamaz.  Bunu yapabilirsek, Şanlıurfa’nın ekonomik ve sosyal kalkınması hızla gerçekleşir. Kalkınma ve gelişme insan unsuruna dayalı yapılır’’ dedi.

‘’5 bin ek dersliğe ihtiyacımız var’’

Vali Erin, röpörtaj da kentin eğitim durumunu da anlattı. Önemli rakamlar verdi. Şanlıurfa’da 800 bine yakın öğrenci olduğunu ifade eden Erin ‘’800 bin nüfus birçok ilimizin nüfusundan fazla. Kentimizde son 15 yılda eğitim alanında büyük yatırımlar yapıldı. 2000’li yılları dönüm noktası olarak kabül ederseniz, 5 bin olan derslik sayısı bugün 17 bine çıkmış durumda. Yalnız biz bu seviyenin de yeterli olmadığını gördük, bakanımız ve milletvekillerimiz ile paylaştık. 2017 yılı yatırım programındaki bin 400 civarındaki dersliğe ilave olarak 5 bin derslik inşa etmemiz gerek. 2019’da hükümetimizin ikili öğretimi sonlandıralım taahhüttü var.  Genel bütçeden gelen kaynakla çözülebilecek bir mesele değil. Bu konuda radikal bir karar alınması gerekiyor. Son bir ayda Bakanımız, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, AK Parti İl Başkanımız ve Milli Eğitim Müdürümüzle yaptığımız çalışmalar sonrasında Allah’a şükür 1 ayda ilave 500 milyon lira ek kaynak temin edildi. Bu rakamla, 5 bin derslik ihtiyacının üçte ikisi karşılanacak. Önümüzdeki yılda geri kalan kısmını tamamlamak üzere; Çocuklarımızı sabahçı, öğlenci uygulamasından kurtaracağız. Ayrıca, il ve ilçeler olmak üzere daha modern sınıflarda, daha temiz ortamlarda eğitim görecekler’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’Şanlıurfa’ya gelen öğretmenlere 5 yıl zorunluluğu’’.

Vali Erin, derslikle beraber öğretmen eksiği konusuna da temas etti. Milli Eğitim Bakanı ile birlikte gerçekleştirdikleri seri toplantılarda alınan kararı açıklayan Vali Erin ‘’Geçen yıl Şanlıurfa en fazla öğretmen atamasının yapıldığı ilimizdi. Tayin hakkı olan 2 bin 500 öğretmenin kentimizden ayrılmasıyla kentimize 1000 öğretmen gelmiş oldu. Bundan böyle Şanlıurfa’ya gelen öğretmenler sözleşmeli statüsünde gelecek ve 5 yıl Şanlıurfa’da hizmet etme şartıyla burada bulunabilecekler. 2017 eğitim ve öğretim yılında öğretmensiz hiçbir öğrencimiz kalmayacak. Bu yılın eğitim ve öğretim yılının ilk yarısında yüzde 38 olan okul öncesi okullaşma oranını yüzde 55’ler düzeyine çekeceğiz. İkinci yılda bunu Türkiye ortalamasının üzerine çıkaracağız. Bunlar zor işler değil’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’Topraklarımızı daha iyi değerlendireceğiz’’.

Kentin tarımı ile ilgili açıklamalar da bulunan Vali Erin, toprağın suyla buluşturulması konusunda daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini bildirdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun bu konuda çok gayretli olduğunu sözlerine ekleyen Erin ‘’11 milyon dönüm arazimiz var. Bu rakamın 8 milyonu işlenebilir tarım arazisi. Bu arazinin sadece 3’te 1’lik kısmını devlet eliyle sulayabiliyoruz. 1993 yılı GAP’ın ilk suyunun verildiği tarih. Aradan geçen 25 yılda hala üçte bir de olmayı kabül edemeyiz. Sayın Bakanlarımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın affına sığınarak açık yüreklilikle ifade ettim bunları. Önümüzdeki yıl, bu konuda yapılan hizmetlerin biraz daha hızlı bir şekilde projelerinde eklenmesi suretiyle topraklarımızı daha iyi değerlendireceğiz. Bugüne kadar suladığımız alanları verimli bir şekilde sulamamışız. Suruç’ta taban suyu seviyesinin yükselmesi, bilinçsiz ve dengesiz sulamadan kaynaklanıyor. Hiçbir yer de vahşi sulamanın olmasına müsaade etmeyeceğiz. Topraklarımıza zarar veriyoruz.’’ Dedi.

‘’Sanayi de gelişmeli’’

Vali Erin, tarımdaki kalkınmanın yanı sıra sanayinin de gelişmesi gerektiğinin altını çizdi. Sanayi alt yapısındaki eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Vali Erin ‘’Vali olarak atandıktan sonra Şanlıurfa’ya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü geldi. İhtiyaçlarımızı arz ettik. 2. OSB’nin alt yapı ihalesini görüşmeden hemen sonra gerçekleştirdik. Alt yapısı teslim edildi. Çalışmalar sürüyor. 1. OSB’nin oldukça eskiyen alt yapısı vardı. Onun da yenilenmesini yatırım programına aldık. Hem yerli hem yabancı yatırımcılarımıza önem veriyoruz. Şuan da irtibatta olduğumuz ve buraya yatırım kararı alan, görüşmelerimizden sonra da ikinci yatırım kararı alan Çinli ve Alman yatırımcılarımız var. İnşallah bunların sayısı artacak. Kentimizdeki duruma tam hakim olduktan sonra arkadaşlarımızla birlikte batıya açılacağız. Gerekirse yurt dışı ziyaretlerinde bulunup, Şanlıurfa’da yatırım yapmanın önemini, ayrılacaklarını, anlatacağız’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’Esas amacımız…’’

Vali Erin, Şanlıurfa’da esas amaçlarının halk ve devlet kaynaşmasını sağlanması olduğunu da bildirdi. Halka ilişkilerin modern zamanın getirdiği bir terim olduğuna dikkat çeken Erin ‘’Bu terimden ziyade kardeşlik, hizmetkarlık hukuku, insanlarımızla devleti en üst düzeyde temsil eden kardeşleri ve evlatları olarak onlardan hiçbir farklarının ,ayrıcalıklarını olmadığını vatandaşlara hissettirmek istiyoruz. Amacımız ellerinden tutmak, gönüllerine dokunabilmek. Bunu başaramazsak, kamu iradesini sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayamayız. Bu terörle mücadelenin ve ekonomik kalkınmanın anahtarıdır. Allah’a şükür bu konuda başarı ve becerisini takdir ettiğimiz Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba gibi bir bakanımız var. Bunu söylerken, geçmişi de unutmamalıyız. ‘’Hafızayı beşer, nisyan ile malüdür’’ derler. Çabuk unutulabiliyor bazen şeyler. Kentimize emek verenleri teşekkür ile yad etmek lazım. Bu memlekette görev yapan Necmettin Cevheri, Cenap Gülpınar, Mustafa Dişli ve Faruk Çelik gibi önemli isimler var. Kentimize çok önemli katkıları oldu bu değerli isimlerin.  Memleketimizin kalkınmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek lazım’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’Değerlendiremediğimiz potansiyelimiz çok büyük’’.

Erin, Şanlıurfa’nın mevcut olan potansiyelinin yüzde 80’ini gibi bir rakamını değerlendiremediğini de vurgu yaptı. Erin ‘’Eğitimden sağlığa, ulaşımdan alt yapıya kadar kentimizin her sektörde potansiyeli var. Bu potansiyelin henüz yüzde 20’si gibi bir rakamı değerlendirebiliyoruz. Kültür ve turizm varlığı, mevcut tarımsal alanların modern tarım tekniklerine uygun bir şekilde değerlendirilmesi, kullanılması ve buradan ortaya çıkacak tarımsal verimliliğin ilimize yayılması konuları büyük ölçüde var olan ve değerlendiremediğimiz potansiyellerden birisi. Güneydoğu, Ortadoğu’ya açılan en güvenli kapılardan bir tanesi. Sanayi yatırımları konusunda arzu edilen seviyenin gerisindeyiz. Önceliğimiz tarım ve turizm, fakat sanayi de olmadan bir bütünlük ve top yekün bir kalkınmayı gerçekleştirme şansımız yok. Sanayinin, özellikle de tarımsal sanayi dediğimiz buradaki yüksek verimli topraklardan elde edeceğimiz ürünlerin pazarlanması ve satışına dayalı olarak bir sanayi oluşturmak lazım.’’ Dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’Bundan böyle…’

Vali Erin, göreve başladığı günden bu yana gerçekleştirilen hayırlı olsun ziyaretleri konusuna da değindi ve bu konuya getirdiği düzenlemeyi açıkladı. Hayırlı olsun ziyaretlerinin zaman aldığını ifade eden Erin ‘’Valimizi rahat bırakın çalışsın’’ diyen kardeşlerimizde var. Ben bu durumun böyle olacağını ön görmüştüm. Hayırlı olsun ziyaretlerinden dolayı takip etmemiz gereken Şanlıurfa’nın yatırımlarını ve diğer programlarını ihmal etmiyoruz. Uykumuzdan feragat ediyoruz. Günde 2-3 saat uyuyoruz. Çalışma arkadaşlarıma yeni bir talimat verdim; Bundan böyle sahada olacağım, hayırlı olsun ziyaretlerine gelen vatandaşlarımızı nerede isem oraya yönlendirin. Gelsinler, mutlaka içirecek bir bardak çayımız olur ve halkımızın arasında sohbet ederiz, sorunlarını da olduğumuz yerden çözeriz’’ dedim. İnşallah bundan böyle bu şekilde olacak ’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

‘’İşsizlik sosyal bir problemdir’’.

Vali Erin, açıklamalarının sonunda, işsizlik problemine de değindi. Erin, kentin yüzde 17,5 gibi bir işsizlik rakamının olduğunu ifade ederek ‘’Bu sosyal bir problemimiz. Toplumsal barışımızı da olumsuz etkiliyor. Aklımızın hep bir kenarında bu sorunu çözmek var’’ dedi.

Sedat Atilla’ya teşekkür etti.

Vali Erin, röpörtajında MEDYAURFA.COM köşe yazarı Sedat Atilla’ya röpörtaj fırsatını kendilerine verdiğinden dolayı da teşekkür etti. Erin ‘’Uzun yıllardır sektörde başarıyla hizmet ediyorsunuz. Saygı duyduğumuz bir büyüğümüzsünüz. Bunu söylemekte behis yok, saygı duyduğumuz bir büyüğümüzsünüz, başarılarınızın devamını diliyorum’’ dedi.

Vali Erin-Sedat Atilla Röpörtajı

Vali Erin’in açıklamalarının tümü video da…