ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, usta gazeteci Sedat Atilla’yı Esentepe’deki çalışma ofisinde ziyaret etti.

Başkan Peltek, göreve geldikleri günden bu güne kadar ki yaptıkları çalışmalarını MEDYAURFA.COM’a anlattı.

‘’Önceliğimiz yerli yatırımcı’’

ŞUTSO Başkanı Peltek, göreve başladıktan sonra ilk olarak, sanayileşme konusunda yerli yatırımcıya öncelik sağladıklarını söyledi. Peltek ‘’Dışarıdan gelen 3 ölçekli bir yatırımcıya kırmızı halılar seriyoruz. Yerelde 10 ölçekli bir yatırımcı gözümüzün önünde ama görmüyoruz. Biz bunu değiştirdik. Önceliğimiz yerel yatırımcılardır. Bu anlamda bize müracaat eden yerel yatırımcıların bürokrasi engellerini aşabilmeleri için destek verdik, kararlar aldık. Göreve başladıktan sonra paydaşlarımızla, meslek kuruluşlarımızla birlikte Şanlıurfa’da ne yapabiliriz diye analiz çalışmaları yaptık. 2023 yılına kadarki bir süreç için tespitlerde bulunduk. Çalışmalarımız devam ediyor’’ dedi.

‘’Kalifiye eleman sorununa çözüm bulduk’’

Organize Sanayi Bölgesinde ara elemanlarla ilgili olan sıkıntıları çözmek için OSB’de ŞUTGEM adı altında bir okul inşaatı başlattıklarını da belirten Peltek ‘’Kentimize gelen yatırımcılar, kalifiye personel bulmakta zorlanıyordu. OSB’de Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) adı altında bir okul yapıyoruz. 1 ay sonra tamamlanacak. Okuldaki eğitimin sürekliliğini sağlamak için Valiliğe bağlı OSB ile ortak hareket ederek vakıf kurduk. Okulu vakfa devredeceğiz. Bundan sonra OSB’de yerli ve yabancı yatırımcılara kalifiye personel kazandırmak için, üniversiteyi de işin içine katarak mesleki eğitim ve yeterlilikle ilgili öğretim, eğitim ve sertifikalandırma yapacağız.’’ Dedi.

‘’Gıda Analiz Laboratuvarı kuruyoruz’’.

Şanlıurfa’ya uluslararası düzeyde Gıda Analiz Laboratuvarı kazandıracaklarının da altını çizen Peltek ‘’Bu önemli bir eksikti. Bu işler lobi çalışmalarıyla oluyor. Gıda Analiz Laboratuvarı projemizin onayını aldık. TÜBİTAK’tan 1 milyon 475 bin EURO hibe aldık. İhalesi yapıldı. Eski OSB’nin yerinin 49 yıllığına ŞUTSO’ya devredilmesini sağladık. Orada kurulacak İnşallah’’ dedi.

‘’Yatırımcıya 2 milyon dolarlık hibe fırsatı’’

ŞUTSO olarak URGE çalışması yaptıklarını da anlatan Peltek ‘’10 ülkede yatırım yapmak isteyen firmalar bulduk. Üreticilerimiz dalgıç ve trafo gibi ürünleri üretecek ve karşılığında 2 milyon doların sadece yüzde 25’ini karşılayarak yatırım yapmış olacaklar. Bu projemizde onaylandı. ŞUTSO olarak kentimizdeki üreticiler ile yabancı ülkelerdeki ithalatçı firmaları buluşturacağız.’’ Dedi.

Peltek’in açıklamalarından satır başları;

ŞUSTO dijitalleşiyor.

Dijitalleşme, ilçelerle daha hızlı koordinasyon yapılabilmek ve ihracatı geliştirmek adına yeni bir proje sunduk. Şanlıurfa ‘’ŞUTSO Dijitalleşiyor’’. Teknolojik bir tasarımla ilçelerimizde, organize sanayi de ve ihracat eğitimiyle yeni bir ivme kazanıyoruz. Bugün teyidini aldık. Projemiz onaydan geçti.

Coğrafi işarette birinci olduk.

Coğrafi işaretle ilgili 28 tescilli ürünümüz var. Bu ürünlerimizi gerek Türkiye gerekse de Avrupa pazarına sunmak için çaba ve gayret içerisindeyiz. Geçtiğimiz günlerde ATO’nun düzenlediği Coğrafi işaretler zirvesine katılarak birinci olduk. Şanlıurfa’mızı temsil ettik. Ankara Valiliği ve Bakanlığımız teşekkür etti bizlere.

Ortak akıl ile hareket etme eksikliğimiz var.

Tüm bunların yanında Şanlıurfa’nın genel sorunlarını araştırıp, notlar alıp, genel merkezimizde başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu aracılığı ile sayın Cumhurbaşkanımıza dosyalar halinde sunuyoruz. ŞUTSO olarak yatırıcım bir kurum değiliz. Amacımız sanayicilerin önünü açmak. Son zamanlarda ŞUTSO’yu bir koordinasyon merkezi halinde değerlendirip, gerek büyükşehir, gerek merkez ilçe, valilik ve turizm müdürlüğüyle kentimizin genel anlamda eksiklik ve sorunlarını ortak akılla çözmeye çalışıyoruz. Kurumlar arasındaki koordinasyonda da başarılı oluyoruz. Gayretimiz Şanlıurfa’da ortak akılla hareket etme eksikliğimizi gidermek.

Büyükşehir beni her gün şaşırtıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizin de çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz beni her gün şaşırtıyor. Alışmadığımız bir tempo görüyoruz. Dürüst yönetim anlayışı bizi memnun ediyor. Şehri emin dediğimiz işte bu belediyedir. Çevre illerde çok iyi değerimiz ve prestijimiz olmaya başladı. Şuana kadar koordinasyonu sağlayarak tek akılla hareket ettiğimiz ilk belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül olmuştur. Mutlaka eksiklikler vardır. Yeterli olamadığımız yönler olabilir ama bunlarda sabırla aşılacaktır. Kentimiz makus kaderini yenecektir.

Kent konseyimizin başarılı olacağına inanıyorum.

Kent Konseyi seçimimiz yapıldı. Şanlıurfa’ya hayırlı olmasını diliyorum. Belediye Başkanları kent konseylerinde aslında başkandır. Kent Konseyi ve Belediyenin uyumlu çalışma adına, inisiyatif, projeler ve fikirlerle Şanlıurfa’nın eksiklerini tamamlayıp önünü açacağını düşünüyorum. Adil hocamıza başarılar diliyorum. Kent Konseyi sadece oraya üye olan insanlarla sınırlı bir kuruluş değil. Kent konseyi açık bir kurum Urfa’daki değerlerde oraya katılabilir.

Mantalite olarak değişmemiz lazım.

Şanlıurfalılar olarak politize olmuş bir milletiz. Mantalite olarak değişmemiz lazım. Biz 5 yıl görevde olan bir insanı her işimizi bırakıp desteklememiz lazım. Motivasyonunu sağlamamız lazım. Birlik ve beraberlik içerisinde bir yerde faaliyet varsa, o faaliyet alanına odaklanmamız lazım. Burada çekememezlik, sen değil ben olayım, bu geminin kaptanı ben değilsem, bu gemi batsın anlayışını bir kenara bırakmamız lazım. Bu geminin içinde hepimiz varız. Batarsak hepimiz batarız. Buraya Şanlıurfa’nın genel anlamda çerçevesini çizerek sizlerin deneyimlerinden faydalanmak için geldik. İlginiz için teşekkürler’’ dedi.