Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğa Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından organize edilen etkinlikte 60 kişi, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek vatandaşlara, üzerinde termik santrallerin ve kömür ocaklarının zararlarının anlatıldığı broşürler dağıttı.

Buradan Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezine kadar pedal çeviren grup, basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Siverek TEMA Vakfı İlçe Sorumlusu Ahmet Ağırman, 24 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım alanının tehdit altında bulunduğunu söyledi.

Bu tür tehditlere dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenlediklerini ifade eden Ağırman, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tahıl ambarı Konya, Karaman kömür ocakları ve termik santral tehdidi ile karşı karşıya olması sebebiyle TEMA Vakfı, Türkiye çapında 'Kömür Üzer' kampanyası başlattı. Kömür ocakları ve termik santral tehdidi ile karşı karşıya, yaklaşık 24 bin futbol sahası büyüklüğü ile eşdeğer tarım ve mera alanlarından oluşan 18 bin hektarlık bir alan söz konusu. Buğdaydan arpaya, şeker pancarından, nohutta tonlarca üretimin ve ihracatın yapıldığı milyonlarca elma ve kiraz ağacının bulunduğu bölgeye her biri 600 megavatlık, kömürle çalışan 10 termik santralin yapılması, onlarca kömür ocağının açılması bölge tarımının ölüm fermanı anlamına geliyor. Dünyadaki karbondioksit kirliliğinin yaklaşık üçte birinden fazlasının kömürlü termik santrallerden kaynaklanıyor. Ancak ne yazık ki kömür iklimi değiştiren en tehlikeli fosil yakıttır. Bu tehlikenin yaratacağı trajedi bundan çok daha fazla. Kömüre bağımlı ülkeler yüzünden gezegenimizin iklimi hızla değişiyor. Türkiye de bu bağımlı ülkelerden biri olmaya aday. Kömüre bağımlı olan ülkeleri bekleyen bazı acı gerçeklerden bir kaçı, toprağın ve suyun zehirlenmesi, olası asit yağmurları ve erozyondur. Bu tür farkındalık çalışmaları ile ülkemizin kömüre bağımlı bir ülke olmaması açısından toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini amaçlıyoruz." 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kapanoğlu ise, iklim değişikliği ve hava kirliliğine dikkat çekerek enerji üretiminde kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılması ve yeni açılacak kömür santrallerinin engellenmesi işinin toplumun sağlığı açısından bir zorunluluk olduğunu söyledi.