“Bir İnsan Bir Kent” belgeseli, 29 Nisan 2019’da İstanbul’da 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri için düzenlenecek törende “Ulusal Profesyonel Kategorisi’nde ilk üçe girmek için yarışacak.

Urfa Kültürü “Yok Olma” İle “Dejenere Olma” Riskiyle Karşı Karşıya

İnsanlık tarihinde ilk medeniyetlerin ve kültürlerin hayat bulduğu Mezopotamya Coğrafyası’nın en kadim şehirlerinden birisi olan Urfa’da giderek kentleşme olgusunun geliştiğini belirten Benek, “Urfa kültürünün hayat bulduğu ‘Geleneksel Urfa Evleri’nin azalması veya giderek boşaltılmasıyla Urfa kültürü ya “yok olma riskiyle karşı karşıya” kalmakta ya da “dejenere” olmaktadır. Dolayısıyla bu belgeselin konusu bu risklere karşı karşıya olan “Geleneksel Urfa Evleri”nde olgunlaşarak hayat bulan ve günümüze kadar gelen Urfalıların kadim gelenek ve göreneklerini özgün biçimiyle ve de doğal haliyle yaşatıldığı geleneksel bir Urfa Evi’nde yaşayan 71 yaşındaki Müzeyyen Şansal’ın gündelik yaşamı üzerinden mekân-insan ilişkisi ekseninde belgelemesini içermektedir. Yönetmenliğini yaptığım ‘Bir İnsan Bir Kent’ belgeseli için başta kamera ve kurgu çalışmasını yapan Mustafa Uluç-Ramazan Aygat’a, belgesele konuk olan Müzzeyen Şansal’a ve emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Harran Üniversitesi Film Atölyesinden Bir Başarı Daha

Benek, sinemadaki çalışmalarında öğrencilere deneyim kazandırmak ve kurumsal bir alt yapı oluşturmak için Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Radyo ve Televizyon Programcılığı bünyesinde 2016 yılında Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın desteğiyle Haran Üniversitesi Film Atölyesi (HÜFA)’yı kurdu. Bugüne kadar GAP Bölgesi’ndeki bir çok temel sosyal sorunu, kayıp ve örtük hikayeleri toplumsal gerçekçilik perspektifiyle beyaz perdeye çeken ve en son deneysel bir sinema çalışması olan “Bir İnsan Bir Kent” belgeseli ile Türkiye’nin en prestijli belgesel film festivallerinden birisinde finale kalmanın önemine dikkat çeken Benek, “Urfa’da kaybolmaya yüz tutan Geleneksel Urfa Evleri ve kültürünü ayakta tutmayı, yeni neslin hafızasında canlı tutmayı amaçladıklarını” söyledi.

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Benek, mevsimlik tarım işçilerinin hayatlarını konu edinen 13 bölümlük “Mevsimlik Tarım İşçileri” belgeselinin proje tasarımını ve danışmanlığını yaptığını; bölgenin diğer önemli bir sorunu olan töre cinayetlerine dikkat çekmek için Mustafa Deniz Doğan ile gerçek bir töre cinayetinden esinlenerek 7 uluslararası festivalde karşılık gören “Sulara Kapılmak” filmi ile beyaz perdeye taşıdıklarını hatırlattı.

Benek, yaşamımızın her alanında karşılaştığımız çocuk işçiliğini işleyen, 5 festivale konuk olduktan sonra Şubat 2019 tarihinden itibaren Blu TV’de yayınlanan “Şakha” isimli kısa belgeselinde Mustafa Uluç ile birlikte toplumdaki çocuk işçiliği konusunda bilinçlendirme ve farkındalık yaratmayı amaçlamıştı. Sinan Arıkan ile ortak çalışmaları olan 15 dakikalık “Kevok” isimli kısa film ise 8 film festivaline katıldı ve Fas Uluslararası Film Festivali’nde finalist olarak yarıştı. Film, 500 bin insanın öldüğü, milyonlarca insanın yerinden edildiği Suriye İç Savaşı’nın insanlık ve özellikle çocuklar üzerinde yarattığı tahribata ve travmaya dikkat çekiyor.