Başbakan Binali Yıldırım konuşmasına Cahit Sıtkı Tarancı'nın Memleket İsterim şiiri ile başladı. Yıldırım, daha sonra yatırım paketini açıkladı.

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

İşte Başbakan'ın yatırım destek programına dair açıklamaları:

''23 ile yatırım yapmak isteyenlere önemli haberlerimiz var. Bu programda teşvik, destek ve hibe yatırımlar var.

Terörden zarar gören merkezlere 10 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Silopi, Şırnak merkez için 7.5 milyarlık yatırım yapıyoruz. Özellikle Sur için asla çok katlı binalar yapılmayacak. Sur'un tarihi yapısını koruyacağız.

Sur'da 2017'nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören vatandaşın mağduriyeti bitmiş olacak. Suriçi'nde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii'nin etrafını yeniden yenileyeceğiz. 

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

Terörden zarar gören ilçeleri yeniliyoruz. Suriçi'nde 7 bin, Şırnak'ta 10 binden fazla, Nusaybin'de 8 bin, Hakkari'de 10 binden fazla yeni konut yapacağız. Vatandaşlar konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiraları biz ödeyeceğiz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon ödeme yapacağız.  23 ilde yapacağımız toplam konut 67 bin olacak.

Sosyal hizmet yardımlar için 393 milyonluk bütçe tahmin ediyoruz.

Terör yüzünden buralara yatırım yapılmıyor. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler gecikir. 

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

Başka destek, makine ve teçhizat için faizsiz kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Yeter ki yatırımcı gelsin, üretim yapsın, insanlara iş versin. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak. Toplamda 5 yıl.

Üretim faaliyetlerini buralara taşımak isteyenlere nakliyet desteği veriyoruz.

Bu 23 ilde, çağrı merkezlerinde istihdam kapasitesi 20-25 bin olacak, anahtar teslimi binalar yapılacak. 

Cep telefonu kapsama alanlarını genişletiyoruz. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın geriye kalan yüzde 80 için 5 katrilyonluk bütçe ayırdık. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız.

Tarım gelirlerinde 3.7 milyarlık artış olacak.

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

Üretimini doğuda yapanlara kamuda alım garantisi vereceğiz. 'Sen bunları alıcısı biziz' diyoruz. Bu desteklerin yıllık maliyeti 1.3 milyar. Toplam destek tutarı 16 milyar.

Tarımsal destekleri ilçe bazında destekleyeceğiz. 330 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Güney ve Doğu Anadolu'da 3.7 milyarlık yatırım yapacağız tarım ve hayvancılık için. Ayrıca 380 milyon lira destek vereceğiz bölgeye.

6900 km'lik yeni elektrik, 22 km'lik yeni doğalgaz hattı döşeyeceğiz. Petrol doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. 900 km'lik 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. 71 km uzunluğunda 28 tünel yapacağız.

Ulaşım için bölgede 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP bölgesi için 881 km yeni deril yolu yapıyoruz. 

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

Toplam 1011 sağlık merkezi açacağız. Bedeli 1.1 milyar lira.

Bu 23 ile AK Parti'den önce, 1989'dan 2002'ye kadar, bugünkü parayla 30 milyar yatırım yapılmış. AK Parti'den sonra 80 milyar lira. Terörü bitirdiğimizi düşünün, uçarız.

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

23 ilde cazibe merkezleri yapıyoruz. 5 gruba ayırdık. Buralara yatırım yapanlara, yapacağı işe göre yer veriyoruz. İhtiyacı olduğu fabrikayı yapıp teslim edeceğiz. Bu fabrikaları sembolik rakamla onlara kiraya vereceğiz. 8 ilde 10 fabrika kuracağız. Senede 80 fabrika eder. Ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. 

Doğu Anadolu ve Güneydoğou Anadolu'nın yüzünün güldürmek için buradayız

Başbakan Yıldırım Diyarbakır

Kardeşlik için buradayız, mutlu bir Türkiye, mutlu bir bölge, mutlu bir diyarbakır için buradayız.

Yeni bir başlangıç için Diyarbakır'da olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz''