MEDYAURFA.COM köşe yazarı usta Gazeteci Sedat Atilla’yı Esentepe’deki bürosuna ziyaret eden Milletvekili Cevheri, çok önemli açıklamalar da bulundu. Gazeteci Sedat Atilla’nın ‘’Şanlıurfa için en büyük hayaliniz nedir ?’’ sorusuna yanıt verdi.

 ‘’İki önemli hayalim ve projem var’’.

Cevheri, Şanlıurfa için en büyük hayalinin, kenti Üniversite şehri yapmak olduğunu açıkladı. Cevheri ‘’Birinci projem Ortadoğu Tarım Üniversitesi. İkinci projem ise Sosyal Bilimler Üniversitesi’’ dedi.

‘’Erdoğan Bayramdan Sonra Gel Dedi’’.

Milletvekili Cevheri, konuyu Şanlıurfa ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini de belirterek ‘’MEDYAURFA.COM aracılığı ile ilk kez açıklıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız bayramdan sonra gel, değerlendirelim’’ dedi. İki üniversite de tüm Ortadoğu’ya hitap edecek’’ dedi.

‘’Alt Yapısı Hazır’’

Cevheri, üniversitelerin kurulması için alt yapı maliyetine ihtiyaç olmadığını da belirterek ‘’Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ı ziyaret ettiğim de bunu ifade ettim; Bu proje gerçekleşirse kent merkezindeki iki kampüsü 27 bin 400 dönümlük Osmanbey kampüsüne taşıyalım. Eyyübiye kampüsünü ‘’Tarım Üniversitesi’’ Yenişehir kampüsünü ise ‘’Sosyal Bilimler Üniversitesi’’ yapalım dedim. Hedefim özellikle de Suriye’de açıkta kalan bilim adamlarını toplamak, Şanlıurfa’yı bu noktada merkez yapmak ve tüm Ortadoğu’daki öğrencilerin Şanlıurfa’ya gelmesini sağlamak.’’ Dedi.

‘’Şanlıurfa tarım da ve eğitimde lider olur’

Cevheri, projenin hayata geçmesiyle kentin geri sıralarda olduğu Eğitimde ve tarımda lider olacağının da altını çizdi. Cevheri ‘’Bu projelerle kentimizi çok farklı bir noktaya taşıyabiliriz. Şanlıurfa’nın potansiyellerini canlandırmalıyız. Şuan da tarımın gayri safi milli hasıla payı 136 milyar TL’dir. Bir tek Şanlıurfa bu potansiyeli sağlayacak güçtedir’’ dedi.

‘’Şanlıurfa’yı seracılıkta ÜS yapabiliriz’’.

Cevheri, Şanlıurfa’nın seracılıkta üs olabileceğini de anlattı. Karaali bölgesinde şuanda 480 dekar seranın olduğunu vurgulayan Cevheri ‘’En az 2 bin 500 ve 3 bin dekar sera kurulabilir. Yapmamız gereken tek şey 10 milyon TL yatırım ile 15-20 civarında kuyu kazmak ve yatırımcıyı davet etmek. ‘’Buyurun, arazi de var, su da var, gelin burada yatırım yapın’’ diyeceğiz. Suyu yatırımcıya parayla satacağız. Kullandığımız 10 milyon TL’nin de geri dönüşümü olacak. Kadınlar ağırlıklı olmak üzere 3, 5 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Seracılıkta Şanlıurfa’yı Türkiye birincisi yapacağız. Türkiye’de 600 bin dekar civarında sera ver. Bunun çok büyük bir ağırlığı kömürle ısıtılıyor. Bunun 10 bin dekarı topraksız tarımla yapılıyor. 4 bin dekarı ise jeotermal enerji ile ısıtılıyor. Şanlıurfa bunun yüzde 10’u civarında. Bu projemizi yaparsak yüzde 50 rakamını geçeriz. Hem ihracata ciddi manada katkı sağlamış oluruz, hem de bu potansiyelimizi canlandırmış oluruz. Yıllardır ihmal ettiğimiz bir husus var; İsraf. Bunun önüne geçmiş olacağız. Bizde şuan da r enjeksiyon kuyuları yok. Çıkan suyu ovaya salıyoruz. Oysa serada ısıtıldıktan sonra tekrar bunu havzaya boşaltırsak, r enjenksiyon kuyularıyla bunu ömrünü uzatmış olacağız’’ dedi.

‘’Basından destek istedi’’.

Cevheri, projelerinin gerçekleşmesi hususunda basından da destek istedi. Cevheri ‘’Özellikle Sedat bey sizin desteğinizi bekliyoruz. Sizi uzun yıllardır tanıyoruz. Şanlıurfa’daki medyanın ağabeyi konumundasınız. Bu konuda kentimiz sizden istifade ediyor’’ dedi.

MİLLETVEKİLİ CEVHERİ'NİN DİĞER AÇIKLAMALARI...