AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Gülender Açanal, MEDYAURFA.COM köşe yazarı usta gazeteci Sedat Atilla’yı Esentepe’deki çalışma ofisinde ziyaret etti.

Şanlıurfa’nın ilk kadın belediye meclis üyesi olan ve AK Parti Şanlıurfa Kadın Kolları kurucu başkanı olan Ecz. Gülender Açanal, Gazeteci Sedat Atilla’nın sorularını yanıtladı.

Yoğun siyasi gündem arasında günde 4 saat uyuduğunu anlatan Gülender Açanal ‘’Cumhurbaşkanımızın sarf ettiği efora bakınca az bile koşturduğumuzu düşünüyorum’’ dedi.

Gazeteci Sedat Atilla’nın ‘’Şanlıurfa’nın en önemli sorunu sizce nedir?’’ sorusunu istihdam olarak yanıtlayan Açanal, bu sorunun çözümü için attıkları adımları anlattı anlattı.

İşte o röpörtaj…

Milletvekili olduktan sonra hayatınızda neler değişti ?

Çok büyük bir koşuşturma başladı. Bazen akşam saat 5-6 olduğunda bir kahvenin üzerine olduğumu, yemek yemediğimi fark ediyorum. Günde 4 saatten uyumadığımı fark ediyorum. Seçim döneminde 10 kilo verdim. Bu koşturmaları istediğimiz ve hizmet için bu yola çıktık. Cumhurbaşkanımızın sarf ettiği efora bakınca az bile koşturduğumuzu düşünüyorum.

Günümüz Türkiye’sinde kadınlar siyaseti neresinde ?

Kadınlar nereden nereye geldi ona bakalım. 5 Aralık 1934’de seçme seçilme hakkını aldıktan sonra 1935’te bir tek kadın milletvekili ile mecliste yer almışız. Günümüze baktığımızda 104 kadın milletvekiliyiz ve bu sayının 53’ü AK Parti’de. AK Parti’nin 4,5 milyonu kadın olmak üzere 11 milyon üyesi var. Yarısına yakını kadın. Zaten nüfusunda yüzde 51’i kadın olduğundan dolayı siyasette de en az o kadar olmamız gerekiyor diye düşünüyorum. İki tane kadın bakanımız var. Tabi o bakanlıklarda bir süre önce birleştiği için aslında 4 kadın bakanımız var diyebiliriz.

Size en çok kadın seçmenler mi ulaşıyor, erkek seçmenler mi ?

Kadın milletvekiliyim, kadınların temsilciyim ama sonuçta Şanlıurfa’nın da milletvekiliyim. Kırsal ve şehir merkezinde olsun seçim çalışmalarımı her yerde yapıyorum. Ayrım yapmıyorum. Kadın erkek farkı yok sürekli ulaşıyorlar bana. Sosyal medyada da telefonumu paylaştım. Vatandaşlarımız 7-24 ulaşabiliyorlar bana.

Şanlıurfa’nın en önemli sorunu nedir ?

Bence istihdamdır. Onu kesinlikle çözmemiz lazım. Nüfus çok hızlı artıyor. 2 milyon nüfusumuz, 460 bin Suriyeli misafirimiz var. En genç nüfusa biz sahibiz. 0-19 yaş arası 1 milyon çocuğumuz ve gencimiz var. Bu gençlerin ve çocukların sağlığı daha sonra eğitimi ve daha sonra da istihdamı öncelikli hedeflerimiz arasında.

İstihdam sorununun çözümü için neler yapıyorsunuz ?

Yatırımcıların mutlaka Şanlıurfa’ya gelmesini destekliyoruz. 2019 Göbeklitepe yılı ilan edilmesiyle tarım şehri iken turizm şehri olmanın gayreti içerisindeyiz. Valilik, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri ve esnaflarımız kendimizi hazır hale getirmemiz gerekiyor ki bunun bir şans olduğunu bu şehir yaşasın.

Şanlıurfa’nin şehir hastanesi yapımı ne durumda ?

TEDAŞ ile ilgili bir sorun vardı. Halledildi. 33 dönümlük Orman Bölge Müdürlüğü ile takas söz konusuydu. O da halledildi. Proje güncellendi. Yüklenici firmaya teslim edildi. Teslim edildikten sonra inşaat teorikte başlamış sayılır. Cumhurbaşkanımız ‘730 gün yani 2 yıl içinde teslim edeceğiz, açılışını yapacağız’ dedi.

Bu seçimde de kadınların desteğini alabilecek misiniz ?

AK Partili kadınlarımız muhteşem. Böyle bir soru geleceğini bilmiyordum. Parmağımda gümüş bir yüzük var. Çanakkale savaşında çok fazla yaralımız ve ölümüz olmuş. O kadar olmuş ki Çanakkale’de bütün hastaneler yaralılarla dolunca İstanbul’daki hastanelere taşımışlar. Hemşireler ve doktorlar yetersiz kalmış. Ordudan Türk kadınına bir çağrı gelmiş ‘Gelin Türk askerlerimizin tedavisinde yardımcı olun’ şeklinde. Türk kadınları evlerini, eşlerini, çocuklarını bırakmışlar gelmişler askerlerimizin tedavisiyle ilgilenmişler. Ve sonunda devlet gümüş bir yüzük hazırlamış üzerinde ‘Müdafa-i milliye 1339’ yazıyor. Bunu o kadınlarımıza hediye etmişler. Çünkü kadınlarımıza para teklif ettiklerinde üzülmüşler. ‘Bu işi para için yapmadık’ demişler. Biz AK Partili kadınlara bu gümüş yüzükten hediye ettiler. Hiçbir beklentimiz yoktur. Bu milletin müdafaası için ailemizi, çocuklarımızı ihmal ederiz ama ülkemize canımızı feda ederiz.

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin oy oranı sizce ne olur ?

İyi bir sonuç alacağız. Sıradan bir seçim değil, kritik bir seçim. Barışın, huzurun, refahın onaylanması olacak. O nedenle teşkilatlar olarak, siyasetçiler olarak çok önemsiyoruz. Belediye başkan adaylarımızla, ilçe başkanlarımızla, il başkanımızla, kadın kolu, gençlik kollarımızla 7-24 çalışıyoruz. Sahadayız. Sonucun çok güzel olacağını Cumhurbaşkanımızın Şanlıurfa’ya teşekküre geleceğini umuyoruz ve diliyoruz.

Kadın Kolları başkanınızı başarılı buluyor musunuz ?

İlk kadın kolları kurucu başkanı bendim. Daha sonra Aysel Göncü hanımefendi yaptı ve şimdi de Demet Saatçi Güven hanımefendi yapıyor. Bizdeki bayrak değişimidir. Hepimiz bir aradayız. Partimizde bir siyaset gençleşiyor ekolü başladı. Demet Saatçi Güven hanımefendi de genç, nitelikli, inşaat mühendisi. Kadın Kolları Başkanlığını bence hakkıyla yapıyor. Şimdi de belediye meclis üyesi adayı. İnşallah da sizlerin de desteğiyle büyükşehir belediye meclis üyesi olacak. O işi de başarıyla yapacağına inanıyorum.

Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeynel Abidin Beyazgül ile ilgili ne söyleyeceksiniz ?

Zeynel bey benim kadın kolları başkanı olduğum görevde merkez ilçe başkanıydı. Benim kardeşim. Pırıl pırıl bir insan. Şanlıurfa’nın desteğiyle farklı bir başkan olacak. Yüzü güleç, çok doğal, halkın içerisinde. Bazen yüzünde yorgunluk, bazen endişe, bazen de mutlu bir gülücük görüyoruz. Tabii olması, halkın içerisinde olması en güzeli. Şanlıurfa’da çok başarılı bir belediye başkanlık görevi yaşayacak. Bunun için halkımızın desteği çok önemli. Bizim belediyeciliğimiz halkla birlikte yapılır. Halkın içerisinde yapılır. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimiz var belediyelerimizde. Kısa vadeli hedeflerimizde belediye başkanımızın bir yılın içerisinde çıkar der ki ben şu hedefleri koymuştum bunları yaptım ya da yapamadım sebebi şu. Orta vadeli hedeflerimiz de yine belediye başkanımız dönemi bitirdiğinde yapabildiklerini anlatır, yapamadıklarının sebeplerini ve sonuçlarını anlatır. Uzun vadeli hedeflerimizde. Bakanlık ve hükümet nezdinde 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz ve vizyonumuz söz konusudur.