Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerin ardından Libya ile ilişkilerini üst seviyeye çıkaran Türkiye, Mehmetçik'in ülkeye gidebilmesini gündemine aldı.

CHP, HDP, İyi Parti ve Saadet Partisi'nin itirazlarına rağmen Libya tezkeresi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla Meclis'ten geçti.

Meclis'te uzun süre tartışmalara neden olan tezkere kararı, AK Parti ile MHP'nin desteğiyle 184 ret oyuna karşı 325 oyla kabul edildi.

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, 24 TV’nin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

‘’Anlamlandıramıyoruz’’

Libya konusunu değerlendiren ve muhalefetin tavrını eleştiren Gülpınar ‘’Hiç alakası olmayan ülkeler bu olaya müdahil oluyor. Bu işe en fazla emek vermiş, geçmişte en fazla bağı olan Türkiye’ye bugün içimizden dur deniyor. Yabancı ülkeler bunu diyebilir ama bunun içeriden söylenmesi anlamlandıramadığımız bir durum’’ dedi.

‘’Kara kara düşünüyorlar’’

TBMM’de Libya tezkeresinin onaylanmasıyla birlikte Türkiye’nin bu adımı karşısında bazı ülkelerin ‘’Türkiye’nin bu adımı karşısında ne yapabiliriz?’’ diye kara kara düşündüklerini de belirten Gülpınar ‘’Ülkemiz bütün baskılara ve dezavantajlı durumuna rağmen, bu adımla avantajlı duruma geçti’’ dedi.

‘’Ulusal bir menfaat söz konusu’’

Libya’nın Türkiye için yeni bir mesele olmadığının da altını çizen Gülpınar ‘’Libya’nın çölleri deyip, bu işi küçümsemek, asgari düzeye indirgemek mantıklı bir tutum değil. İşin içinde ulusal bir menfaat söz konusu. Libya’ya olan tarihsel bağlarımızı göz önüne getirdiğimiz zaman, Mustafa Kemal Atatürk’e, Kıbrıs Barış Harekatına ve Osmanlı Dönemine dayanan bir ilişkimizin olduğunu görüyoruz. İşin farklı bir boyutu da var. 2019 yılında cereyan eden, AB’nin hassasiyetle üzerinde durduğu ve Türkiye’yi haksız bir şekilde eleştiri yağmuruna tuttuğu Doğu Akdeniz’deki enerji meselesi var.  Duygusal ve tarafsız bir şekilde değerlendirmeden, Türkiye’nin diplomatik adımı açısından, diplomasi adına İnşallah neticesi de böyle olur, mutlaka atılması gereken bir adımdı. Bu adımın atılmış olmasından dolayı tarihi bir güne şahitlik etmekten dolayı mutluluk duyuyorum’’ dedi.

‘’Libya bu iş için biçilmiş kaftandı’’

Sonucun neticesinden çok yapılmadığı takdirde ne olacağının üzerinde durmanın daha doğru olacağına da dikkat çeken Gülpınar ‘’Sayın Cumhurbaşkanımızın da telaffuz ettiği gibi, enerji üzerindeki hakimiyeti bırakın, neredeyse denize girecek alanımız dahi olmayacak bir durumla dahi karşı karşıya kalabilirdik. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması meselesinde burada tek çıkar yol burayı Libya ile birlikte organize etmekti. Libya bu iş için biçilmiş kaftandı’’ dedi.

MEDYAURFA.COM/NEDİM ATİLLA

Gülpınar’ın açıklamalarının tamamı video da!