Türkiye standartlarına göre iyi bir aylık aldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Aylığı da sizler ödüyorsunuz. Eğer bunun bilincinde olursak emeğiyle geçinenlerin hak ettikleri parayı almaları için mücadele etmemiz zorunludur." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bu bilincin toplumun her kesimine yansıtılması gerektiğini vurguladı.

"Ülkemizin tarihine ve bugününe hakaret edilmesini kabul edemeyiz"

NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalına da değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Biz siyasetçiyiz. İçeride oturur tartışırız, A partisinin, B partisinin genel başkanıyla düşüncelerimizi söyleriz ve tartışırız. Sonuçta biz bir aileyiz, 80 milyonluk bir aileyiz ama hiçbir zaman kendi ülkemizin tarihine ve bugününe hakaret edilmesini kabul edemeyiz. Şimdi bu yetkililerden Türkiye'ye yapılan bu hakaret nedeniyle yöneticileri tatmin edecek açıklama bekliyoruz. Bu sıradan bir 'Özür dileriz' olayıyla geçiştirilecek bir konu değildir."

Bu konudaki duyarlılıklarını NATO'ya ve bütün dünyaya duyurmak istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Biz güçlü, itibarı olan bir devletiz. Biz, demokrasiyi, insan haklarını savunan bir devletiz. Türkiye'ye yönelik eleştiriler olabilir, buna itirazımız yok ama hiç kimse Türkiye'nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz." diye konuştu.

"21. yüzyılın ayıbı"

Taşeron konusunda ilk çalışmayı emekli olduktan sonra Devlet Planlama Teşkilatının kayıt dışı ekonomiyle ilgili özel ihtisas komisyonunda başkanlık yaparak başladığını bildiren Kılıçdaroğlu, taşeron işçiliğin 2000'li yılların başında özel ihtisas raporunda ilk kez ele alındığını belirtti.

Milletvekili olduktan sonra 2003'te Türkiye'de kaç tane taşeron işçinin olduğunu öğrenmek için soru önergesi verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, o dönemde kamuda çalışan kadrolu ve kadrosuz işçilerin bildirildiğini aktardı.

"Asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerekiyor"

Kılıçdaroğlu, taşeron işçiliği, "21. yüzyılın bir ayıbı" ve "köle, emek ticareti" olarak nitelendirdi.

Sendikalı olmayan taşeron işçilerin haklarını istemekten korktuğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Asgari ücret net bin 500 lira olacak dedik, 'Parayı nereden bulacaksın' dediler, bugün asgari ücret bin 400 lira civarında. Önümüzdeki günlerde yeniden gündeme gelecek. Buradan söylüyorum, asgari ücretin net, en az 2 bin lira olması gerekiyor. İtiraz edenlere şunu söylüyorum, bin 400 lirayı bir ay versinler, devletin müsteşarına, bakanına, cumhurbaşkanına, başbakanına versinler. Bin 400 lirayla bir ay geçin Allah aşkına. Ev kirası, dolmuş parası vereceksin, okul masrafını karşılayacaksın. Peki geriye ne kalıyor? Geriye bir şey kalmıyor."

Çalışanın hakkının teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerin örgütlenme hakkından mahrum olduğunu savundu.

"Faizi sıfırla kardeşim"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, söz konusu paranın kesilerek, taşeron işçiye hak ettiği, kadronun ve paranın verilmesi gerektiğini söyledi.

"Biz faizlerden şikayetçiyiz" denildiğini bildiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bu kadar büyük faizi ödüyorsunuz, ödediğiniz faizden şikayet ediyorsunuz. O zaman bırakın hükümeti. Bırakın hükümeti, göreceksiniz işçi nasıl geçinir, taşeron işçisine kadro nasıl verilir, Türkiye'ye huzur nasıl gelir, insanlar barış içinde, kendi ülkelerinde bayraklarının altında nasıl onurla yaşarlar bunu göstermek istiyoruz. Faizden şikayet etmek, Merkez Bankasından şikayet etmek... Merkez Bankası başka bir ülkenin Merkez Bankası mı? Merkez Bankasına atamayı siz yapmadınız mı? Faizden şikayet ediyorsun, hocaları bir Kanun Hükmünde Kararname ile kapının önüne koyuyorsun, bir Kanun Hükmünde Kararname ile fabrikaları kapatıyorsun, bir Kanun Hükmünde Kararname ile gerekirse sendikaları kapatabilir yarın sabah. Peki Kanun Hükmünde Kararname ile faizi sıfırla kardeşim. Elinden tutan mı var?"

Muhabir: Kemal Karadağ