Proje kapsamında hünerlerini sergileyen kursiyerler, hazırladıkları lezzetleri tanıttılar.

Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Kültür Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) ve Türkiye İş Kurumu tarafından desteklenen Yöresel Ev Yemeklerinin Yaşatılması Projesinde, 1 eğitmen nezaretinde 16 kursiyer eğitim görüyor. 3 Mayıs 2017 Tarihinde başlayan ve 6 ay sürecek olan proje ile; Binlerce yıllık tarihi geçmişiyle birlikte çok eski olan yemek kültürünün, şehrin kalkınması ve gelişmesi, tanınırlığının artırılması, ilimiz mutfağının bir miras olarak yaşayan bir kültüre dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Bunun yanı sıra, yemek sunulan mekanların hijyenik şartlara uygun olması, görsel güzelliklerin hazırlanması, kaliteli yemek ve yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan uygulamalı bilgi ve becerilerle donanmış ve bu alana hizmet verecek uzman personel yetiştirmenin amaçlandığı proje ile, istihdamın korunması ve artırılması da hedefleniyor.

İşsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması yönündeki çalışmalar çerçevesinde ŞURKAV tarafından mutfak ve yemek kültürünü zenginleştirmek, unutulun ve yapılmayan mahalli yemeklerimizin tekrar yapılarak günümüze kazandırılması amacıyla “Aşçı yardımcılığı kursu” düzenlenerek geleneksel Urfa mutfağına kalifiye elemanlar yetiştirip, geleneksel yemek kültürünün yaşatılması da bu proje paralelinde planlanıyor.

Proje hedeflerinde; mesleki yeterliliğini kazanan aşçı yardımcılarının, yiyecek-içecek sektöründe, konuk evlerinde, restoran, otel, yemek fabrikaları ve kurum mutfaklarında istihdam edilmelerinin sağlanması ve kendi işlerini kurmalarını sağlamak da yer alıyor.

Yemek Kültürü Urfa’nın 12000 yıllık tarihi içerisinde yaşam bulmuş ve binlerce yıllık tarihi geçmişinin yanında birçok medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Roma, Arap, Pers, Selçuklu ve Osmanlı kültürleriyle kendi damak tadını oluşturmuş, Modern mutfaklardan kendini koruyan ender mutfaklardan biridir.

ŞURKAV’a ait tarihi Bağdadi evinde gerçekleşen proje tanıtımına, Vali Yardımcısı ŞURKAV II. Başkanı Tarık Açıkgöz, Vali Yardımcısı Dr. Fatih Çelikkaya, Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Haliliye Kaymakamı Ali Yılmaz, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Karaköprü Belediye Başkan Yardımcısı, Eyyübiye Belediyesi Başkan Vekili, İl Kültür ve Turizm Müdürü ŞURKAV Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Aslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ŞURKAV Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Demirkol, Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan ve çok sayıda misafir katıldı.