Hackathon’a katılan çocuklar takımlara ayrılarak robot ve mobil uygulama eğitimleri alırken, mBot Futbol Müsabakası ve Çizgi İzleyen Robot gibi etkinliklerle de keyifli vakit geçirdi.

Bir GSM operatörü Vakfının “Yarını Kodlayanlar” projesi, dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi bakımından önemli bir girişim.

11 Ekim 2017 – Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren bir GSM operatörü Vakfı, geçen yıl Habitat işbirliğiyle başlattığı ve Şubat itibariyle Suriyeli çocukları da dahil ettiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, Şanlıurfa’da yaşları 7-14 arasında değişen toplam 125 Türk ve Suriyeli çocuğun birlikte katılımıyla tam gün süren bir hackathon (kod yazılım yarışması) düzenledi. bir GSM operatörü Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, bir GSM operatörü Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır’ın da katıldığı hackathon’da çocuklar takımlara ayrılarak robot ve mobil uygulama eğitimleri alırken, mBot Futbol Müsabakası ve Çizgi İzleyen Robot gibi etkinliklerle de keyifli vakit geçirdi. Kendilerine verilen konuyla ilgili olarak sınırlı bir zamanda yeni bir ürün ortaya çıkarmaya çalışan Suriyeli ve Türk çocuklar, “kardeşliğin dili” kodlama sayesinde birlikte düşünmenin ve üretmenin mutluluğunu yaşadı.

Andrew Dunnett: “Eğitimde fırsat eşitliği sunmak için çalışıyoruz”

Hackathon öncesi düzenlenen basın toplantısında, bir GSM operatörü Vakfının eğitim konusuna yaklaşımı ve “Yarını Kodlayanlar” projesi hakkında kapsamlı bilgi verildi. Bir GSM operatörünün Grup Vakfı’nın dünya genelinde 27 ülkede yer aldığını ve sosyal projeler için yılda 45 milyon sterlin yatırım yaptıklarını belirten bir GSM operatörü Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, şunları söyledi:

Vakıf olarak, ‘Connecting For Good’ yaklaşımımız doğrultusunda daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojilerinin gücüyle sürdürülebilir sosyal programlar geliştirmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda, eğitimde fırsat eşitliği sunan projeler hayata geçiriyoruz. bir GSM operatörü Vakfının ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini de dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi bakımından önemli bir girişim olarak değerlendiriyor ve destekliyoruz. Araştırmalarımıza göre, 2025 yılına gelindiğinde, teknolojiyle bağlantılı meslekler yüzde 20 artacak. Özellikle kodlama uzmanları için iş olanakları genişleyecek. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi, bu anlamda da hem Türk hem de Suriyeli çocuklar için daha iyi bir geleceğin kapılarını aralıyor.”

Gelişmekte olan ülkelerde 2,5 milyar insanın internete erişimi olduğunu ve bu sayının sürekli arttığını vurgulayan Dunnett, şöyle devam etti:

“Bağlanabilirlik, daha yüksek kaliteyi daha az maliyetle sunmayı mümkün kılarak herkes için eğitimin demokratikleşmesini ve eğitimde fırsat eşitliği sunulmasını sağlıyor. Bağlanabilirlik sayesinde mülteci kamplarından Afrika’nın okul bulunmayan ücra köşelerine kadar her yerde çocuklara daha iyi bir gelecek fırsatı sunulabiliyor. ‘Connected Education’ raporuna göre, dijital eğitim hizmetlerinin bir GSM operatörü Vakfı faaliyet gösterdiği ülke ve pazarlarda yaygınlaşması ile 2025 yılına kadar 85 milyonu aşkın insana erişmek ve yılda 7,3 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlamak mümkün olacak.”

Hasan Süel: “Çocuklarımız için umut ışığı olmak istiyoruz”

Vakıf olarak 10 yılı geride bıraktıklarını hatırlatan bir GSM operatörü Vakfı Başkanı Hasan Süel de şöyle konuştu:

“Son dönemde yaptığımız sosyal yatırımların önemli bir odağını çocuklarımıza yönelik olarak başlattığımız kodlama eğitimleri oluşturuyor. Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda teknoloji üreten bir nesil yetiştirmeyi hedeflediğimiz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle bir yılda önemli yol kat ettik. GSM operatörünün yayınladığı ‘Connected Education’ raporunda yer alan projemiz, tüm dünyaya örnek gösterilerek bizim için gurur kaynağı oldu. Projemizin katılımcılarından 10 yaşındaki Esra Elbuğa, raporun Londra’daki lansmanında kodlamanın hayatını nasıl değiştirdiğini anlatarak dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Bugüne kadar 11 ilde yaklaşık 4 bin çocuğumuza kodlama öğrettik. Hedefimiz, 2017-18 mali yılı sonuna kadar toplam 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşmak.”

Bir kardeşlik dili olan kodlama eğitimlerini Suriyeli çocukları da kapsayacak şekilde genişlettiklerini ifade eden Süel, şunları kaydetti:

“Türkiye’de yaşayan yaklaşık 3,5 milyonluk Suriyeli nüfusun yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve maddi manevi çok büyük zarar gören bu çocuklardan ‘kayıp nesiller’ olarak bahsediliyor. Suriyeli çocuklarla ilgili en büyük sorun, eğitim. Kamp dışında yaşayan nüfusun sadece yüzde 26’sı eğitim alıyor. Vakıf olarak, ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizle Suriyeli çocuklarımızın hayatında bir umut ışığı olmak, onların geleceğini aydınlatacak bir adım atmak istiyoruz. Bu çocuklarımıza geçici bir yardım eli uzatmıyoruz; uzun vadede sosyal hayata entegre olmalarını ve geleceğe umutla bakmalarını arzu ediyoruz. Bugüne kadar Şanlıurfa’da ve İstanbul’da toplam 680’e yakın Suriyeli çocuğumuza ulaştık. Suriyeli çocuklarımıza da kodlama eğitimleri vererek destek olmaya devam edeceğiz.”

Sezai Hazır: “Çoğu Suriyeli çocuk bu proje ile bilgisayarla ilk defa tanıştı”

Kodlama bilmenin artık okuma yazma bilmek kadar önemli olduğuna değinen Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise şöyle konuştu:

“Habitat Derneği olarak, 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin bilişim odaklı dönüşümünü çocuklar ile gerçekleştirmek için Vakıf ile birlikte ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi ile eğitimler vermeye devam ediyoruz. Çocukların erken yaşta kodlama becerilerinin geliştirilmesi ve bakış açılarının bu yönde oluşması için çalışıyoruz. Çocuklardaki bu değişimle ülkemizdeki bilişim odaklı kalkınmanın hızlanacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte, fırsat eşitliğini önemsiyoruz ve Suriyeli çocukların aydınlık geleceği için eğitimlerimizi onlara da veriyoruz. Çoğu Suriyeli çocuk bu proje ile bilgisayarla ilk defa tanıştı. Suriye'de belki yarım kalan eğitimleri ya da hayata geçiremedikleri hayallerine burada biraz daha yaklaştılar. İstanbul'da eğitim alan Suriyeli çocukların hayallerine ortak olduk. Suriyeli genç gönüllülerimiz için de farklı bir deneyim oldu. Gönüllü çalışma ve topluma fayda sağlama farkındalığını onlara kazandırdığımız için mutluyuz.”

Hackathon’larla 700’ü aşkın çocuğa ulaşıldı

Şanlıurfa’daki hackathon’a 80 Suriyeli, 45 Türk olmak üzere toplam 125 çocuk katıldı. Böylece, Ağustos 2016’dan bu yana “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında düzenlenen, Türkiye’nin en kapsamlı çocuk hackathon’larına katılan çocuk sayısı 700’ü aştı.

“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında verilen kodlama eğitimlerini tamamlayıcı rol üstlenen hackathon’lar, çocuklara öğrendiklerini sergileme ve kendilerini sınama imkânı sunuyor. Çocuklar, popüler “kendin yap” robotu mBot, basit bir arayüze sahip programlama ortamı Scratch ve hemen her nesneyi dokunmatik bir yüzeye çeviren icat kiti Makey Makey gibi malzemeleri kullanarak takımlar halinde aynı ortamda belli bir sürede inovatif fikirlerini kodlara döküyor. Hackathon’larda, mBot Futbol Maçı, Labirentten Çıkış, mBot Sumo Güreşi, Rakibin Balonunu Patlatma, mBot'larla Dinozoru Kurtarma ve mBot Zar Turnuvası gibi oyunlar da oynanıyor. Hackathon’ların sonunda her çocuğa madalya veriliyor.

30 ilde 10 bin çocuğa ulaşacak

bir GSM operatörü Vakfının Habitat işbirliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Bugüne kadar 11 ilde yaklaşık 4 bin çocuğun kodlama eğitimi aldığı projeyle, 2017-18 mali yılı sonuna kadar 30 ilde 10 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Kodlama eğitimlerine katılanların %49’u kız, %51’i erkek çocuklardan oluştu.

Projenin eşzamanlı olarak uygulandığı iller ise şöyle sıralanıyor: İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Edirne, Bursa, Manisa, Afyon, Denizli, İzmir, Aydın, Antalya, Mersin, Adana, Samsun, Trabzon, Malatya, Rize, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Gaziantep, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Ankara, Kayseri, Konya, Eskişehir, Sivas, Lefkoşa.

Sırada Arduino eğitimleri var

“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. Kodlama eğitimlerinde dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT’nin çocuklara yönelik geliştirdiği temel kodlama programı Scratch kullanılıyor. Ayrıca, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının kodlanmasına yönelik Arduino eğitimleri de verilecek. Çocukların hayalleri ile gerçeklik arasındaki mesafeyi kısaltan Arduino, bilinmez bir kara kutu olarak görülen elektronik cihazların iç dünyasını aydınlatıyor. Teknik uzmanlığı olmayan insanlar için tasarlanan, kullanım kolaylığı sunan ve açık donanım özelliğine sahip olan Arduino, çocuklara kendi ısı ölçerlerini ya da uzaktan kumandalı araçlarını yapma imkânı veriyor. Arduino eğitimlerinin ardından ulusal bir kamp düzenlenerek başarılı öğrenciler yurtdışında kodlama alanında dünyanın önde gelen platformlarıyla tanıştırılacak.

Suriyeli çocuklar da dahil edildi

“Yarını Kodlayanlar” projesine Şubat ayı itibariyle Suriyeli çocuklar da dahil edildi. Kodlamanın bir kardeşlik dili olduğu inancıyla başlatılan eğitimlerde bugüne kadar Şanlıurfa’da ve İstanbul’da toplam 680’e yakın Suriyeli çocuğa ulaşıldı. Şanlıurfa’da kodlama eğitimi alan Suriyeli çocukların %62’si kız, %38’i erkek çocuklardan oluştu. Suriyeli çocuklara yönelik eğitimlerde Scratch kodlama programının Arapça versiyonu kullanılıyor ve Arapça konuşan eğitmenlerle çalışılıyor. Tüm çocukların eğitimleri 25 gönüllü eğitmenle gerçekleştirilirken, Şanlıurfa'da 10 Suriyeli gönüllü eğitmen de projede yer aldı.

“Yarını Kodlayanlar” dünyaya örnek oldu

“Yarını Kodlayanlar”, bir GSM operatörünün “Connected Education” raporunda başarı hikâyesi olarak yer alarak, sürdürülebilir eğitim modeliyle dijital okuryazarlık eğitimi alanında dünyaya örnek oldu. Dünya genelinde eğitimde dijitalleşmeyi sağlamak üzere GSM operatörü liderliğinde hayata geçirilen inisiyatiflerin tanıtıldığı “Connected Education” raporu Haziran ayında Londra’da açıklandı. Raporda “Online Eğitim Platformlarına/Uygulamalara Erişim”, “Dijital Okuryazarlık Eğitimi”, “Eğitmen Eğitimi” ve “Mülteci Kamplarında Eğitim” olmak üzere 4 ana tema altında 14 farklı inisiyatif ele alınıyor. “Connected Education” raporunda anlatılan dijital eğitim inisiyatiflerinin GSM operatörünün faaliyet gösterdiği ülke ve pazarlarda yaygınlaşması ile 2025 yılına kadar 85 milyonu aşkın insana erişmek ve yılda 7,3 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlamak mümkün olacak.

Kodlama hızla yaygınlaşıyor

Dijital dünyanın "lisan"ı olarak kabul edilen kodlama, çocukların yaratıcılıklarını geliştiriyor ve onlara yenilikçi düşünmenin kapılarını açıyor. OECD’nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre, 3 çocuktan 2’si bugün bilinmeyen mesleklere sahip olacak. Dolayısıyla, çocuklara nasıl matematik öğretiliyorsa, kodlama da öğretiliyor. Kodlama birçok AB ülkesinin ilköğretim müfredatında yer alıyor. Türkiye’de de 1'inci sınıftan 12'nci sınıfa kadar kodlama eğitimi verilmesi planlanıyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesindeki Süleymaniye ilköğretim okulunun sınıfındaki elektrik kabloları tehlike saçıyor. Whatshapp ihbar hattımıza ulaşan bir öğrenci velisi, ilk öğretim okulunun 1B sınıfındaki kabloların tehlike saçtığını söyledi. Kabloların acil olarak değiştirilmesi gerektiğini belirten öğrenci velisi ‘’Bu sınıfta 47 çocuk aynı anda ders görüyor. Benim ya da bir başkasının çocuğunu elektrik çarparsa bunun hesabını kim verebilir ? 6-7 yaşındaki çocuklar neyin tehlikeli olup olmadığını anlayamaz. Okul ayrıca Suriyelilere tahsis edilmiş durumda. Her sınıfta öğrenci sayısı 55’lerde’’ dedi.