Ünlü isimlere, bir markanın ya da ürünün tanıtımının ancak “reklam olduğu açıkça beyan edilerek” yapılabileceği söylendi. Benzer durumların Türkiye’de de yaşandığını belirten Avukat Cevat Kazma, bu tür gizli reklamların haksız rekabete yol açtığını ve denetim altına alınması gerektiğini belirtti.

Sosyal medya platformları, pazarlamanın en önemli yapı taşlarından biri haline geldi. Birçok marka kullanıcılarına ve hedef kitlesine bu mecra üzerinden de ulaşmak istiyor. Bazı markalar etkileşimi daha da arttırabilmek adına, ürünlerini, hizmetlerini tanıtmak için sosyal medya fenomenlerinden ve ünlü isimlerden destek alıyor. Bu kişilerin yaptığı paylaşımlar ile daha fazla kişiye ulaşma imkânı elde ediliyor. Markalar da bu kişilere yaptıkları paylaşım karşılığında yüksek rakamlar ödüyor.

Amerika’daki tüketici haklarını koruma organı olan Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu konuya el atarak, birçok ünlü isme uyarıda bulundu, “yapılan paylaşımların reklam olduğu belirtilmeli” vurgusu yapıldı.

Türkiye’deki mevcut durum ile ilgili görüş bildiren Avukat Cevat Kazma ise, yazılı ve görsel basında olduğu gibi, sosyal medya platformları üzerinden yapılan tanıtımların da reklam olduğunun açıkça belirtilmesi gerektiğini ifade ederek, gizli reklamın haksız rekabete yol açtığını söyledi.

Gizli reklamın aynı zamanda bir tür hile olduğunu ve hukuka da aykırı olduğunu belirten Cevat Kazma, tüketicinin iradesinin ipotek altına alınmaması gerektiğini vurguladı.

Vergi Yolda!

Maliye Bakanı Naci Ağbal daha önce yaptığı açıklamada, internet üzerinden gerçekleştirilen reklam ve tanıtım hizmetlerinin vergilendirilmesi üzerine bir çalışma başlattıklarını belirtmişti. İlgili vergi oranının yüzde 15 olması bekleniyor.

Alınan Ücretler Dudak Uçuklatıyor!

Ünlüler bu paylaşımları yaparken aldığı hizmetten ya da kullandığı üründen memnun kaldığını ve takipçilerine tavsiye ettiği görülüyor.

Türkiye’deki ünlüler Instagram üzerinden yaptıkları tek bir paylaşım için 6bin ila 20bin TL arasında para talep ediyor. Talep edilen tutarlar, kişinin bilinirliğine, takipçi sayısına ve takipçi etkileşimine göre değişkenlik gösteriyor. Yurtdışındaki ünlülerin Instagram paylaşımı başına talep ettikleri tutar ise 10 bin ile 300 bin dolar arasında değişiyor.