Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki mülteciler için vaatte bulunduğu 3 milyar Euro’luk yardım kapsamında, kamp dışında yaşayan 1 milyon Suriyeliye nakit para kartı verecek.

Yardım kapsamında, AB, bir ailedeki her bireye ayrı ayrı her ay 100 TL para yardımında bulunacak. Bu miktar ile, ailelerin gıda, barınma, ulaşım ya da başka temel ihtiyaçlarını karşılamalarında bütçelerine katkı sağlanacak.

Yine yardım kapsamında, Suriyeli çocukların eğitim sistemine daha fazla dahil edilebilmesi için eğitim gören çocuk başına da para kartlarına ek miktarlar yüklenecek.
AB'nin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa olarak başlattığı "Acil Sosyal Güvenlik Ağı" (ESSN) olarak adlandırılan nakit para kartları Avrupa Komisyonu'nun desteklediği en büyük insani yardım projesi olacak ve 348 milyon Euro bütçeye sahip olan projenin gelecekteki bütçesi 1 milyar Euro'yu geçecek.

Daha önce kamplarda yaşayan Suriyelilerin kullandığı Kızılay kartları ile sadece bu kartları kullanan işletmelerde gıda satın alınabiliyordu. Projeye ilişkin gazetecilere bilgi veren AB yetkilileri, nakit para kartları sağlanmasının 'çığır açacak nitelikte' olduğunu belirtirken, 'Suriyeli mültecilerin istediklerini satın alma özgürlüğüne sahip olacağın' kaydetti.