Harran ve Üsküdar Üniversiteleri tarafından 30 Kasım-2 Aralık 2017 tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen ‘I. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi’ sonuç bildirgesiyle sona erdi.

Kur’an ışığında yaratılış gerçeğinin değerlendirilmesi, Müspet bilimler ışığında yaratılış, Evrimci görüşün sorgulanması, Yaratılışın gaye ve hikmetleri, Yaratıcıyı tanıma ve anlama, Ders kitapları müfredatının yaratılış gerçeği açısından değerlendirilmesi ve basın, medya ve belgesellerde yaratılış gerçeğine bakış başlıklarıyla düzenlenen sonuç bildirgesinde yaratılış kongresinin, alanında bilim tarihinde ilk olduğuna dikkat çekildi.

Yurtiçi ve Yurtdışı 10 ülkeden sahasında otorite olan bilim insanlarının katıldığı kongre sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan kongre tertip komitesi eş başkanı Prof.Dr.Adem Tatlı, “İslam dini gerçek bilimle çatışmaz. “Din ayrı bilim ayrıdır” düşüncesi pozitivist felsefenin ürünüdür. Onları böyle bir kanaate götüren, Hıristiyan dininin geçmişteki uygulamalarıdır. Bilimin ayrı, dinin ayrı hakikatleri olamaz. Bilimle din, akılla vahiy arasındaki kavga, İslâm medeniyetinin kavgası değildir. Çünkü bilimlerin konusu Allah’ın kudret sıfatının eseri olan kâinat kitabıdır. Kur’an da, Allah’ın Kelam sıfatının eseridir. Bunlar birbiriyle kavgalı değildir. Tam aksine, Kur’an kâinat kitabının bir nevi tefsiridir. Çok sayıda ayet ve hadis metninden anlaşıldığı üzere, İslam dini, ilme ve ilim adamına büyük önem vermektedir” dedi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, kongreyi tertip eden Üsküdar ve Harran Üniversiteleri heyetlerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bu kongreyi her yıl düzenleme kararı aldıklarını belirti.

Evrim teorisi ispatlanmıştır diyerek tartışmaya açtırmayan bir ekibin var olduğuna dikkat çeken Rektör Taşaltın, “Tartışılmayan bir konu bilim olmaz, herşey tartışılır. Bilimin özelliği budur. Bilim herşeye şüpheci bakmaktadır. Evrim teorisi ispatlanmıştır diyenlere şunu söylüyoruz; sizler donelerinizi ortaya koyun, bizler de İslamiyet’e, inanca göre kendi belgelerimizle tartışalım. Birlikte konuşarak doğruları ortaya çıkaralım. Buna yanaşılmıyor. Özellikle medyada evrim teorisini, şu kişiler kabul etti, şu ülkeler kabul etti diye yüzeysel, bilimsel olmaktan uzak veriler vererek tartışma ortamına girmiyorlar” diye konuştu.

Kongrede bilimsel olarak evrimi ele aldıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Taşaltın, Evrim teorisi ile ilgili çok çalışmalar yapıldığını, Stalin komünizmin temellerini oturtabilmek için, Hitlerde ideal alman ırkı yetiştirebilmek için bu konuda çok çalışmalar yaptığını, bundan önceki çalışmalar ve şimdi de yapılan çalışmalar varsa hepsinin ortaya dökülmesi gerektiğini söyledi.

Buyurun ispatlayın

Evrim teorisini ispatladık diyenin olmadığını söyleyen Taşaltın, “Sadece söyledikleri şu; evrimi şu kadar kişi kabul etti bu ülkeler kabul etti, ama bilimsel olarak ispata dayalı verileri yok. Bilim ispattır, buyurun ispatlayın. Biz burada yaratılışı ispatlıyoruz sizde ispatlayın ama televizyonlarda, yazılı, görsel ve sosyal medyada evrim ispatlanmıştır deyip arkanızı dönüp gitmeyin” şeklinde konuştu.

Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hasan Akan, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe’nin katıldığı basın toplantısında “Uluslararası Yaratılışı Araştırma Dergisinin” çıkarılması ve “Yaratılış Araştırma Merkezi” organizasyonunda bu kongrenin her yıl yapılması kararlaştırıldığı açıklandı.