Hak-İş Genel Sekreteri Yıldız: 
- "Türkiye'de yüzde 60-70'lere varan bir sosyal diyalogla işçi ile işveren sorununun çözümü söz konusudur"

Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yıldız, "Türkiye'de yüzde 60-70'lere varan bir sosyal diyalogla işçi ile işveren sorununun çözümü söz konusudur." dedi.

Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliği, Hak-İş ile MÜSİAD ortaklığıyla yürütülen "Sosyal Diyalog Projesi" kapsamında, Şanlıurfa'daki bir otelde işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla eğitim toplantısı düzenlendi.

Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, sosyal diyaloğun "işçi, işveren ve hükümet arasındaki sorunların çözümü noktasında yürütülen görüşmeler" anlamına geldiğini söyledi.

Projeyle ülke genelinde 7 bin kişiye eğitim vermeyi planladıklarını ifade eden Yıldız, bununla işçi ve işveren uyumunun teşvik edilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Eğitimlerin çalışma hayatının tamamını kapsadığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Sosyal diyaloğu, çalışma hayatının sorunlarına çözüm olacak bir yöntem olarak düşünüyoruz. Sosyal diyalog kavramı, Uluslararası Çalışma Örgütünün hem de AB'nin kullandığı çok önemli bir argümandır. Bu, sorunları konuşarak, birlikte düşünerek çözme yönetimidir. Biz de bu açıdan kapasitemizi güçlendirmek istiyoruz. Bu çalışmayı MÜSİAD ile yapıyoruz. Kendi teşkilatlarımızı geleceğe hazırlıyoruz. Geleceği birlikte kurgulamak ve çözüm aramak için birlikte geliştirdiğimiz bir proje." 

- "Diyaloğa odaklanmalıyız"

Türkiye'de sosyal diyaloğun 1990'dan sonra hızla geliştiğini anlatan Yıldız, şu anda ülkede 50 civarında sosyal diyalog mekanizmasının bulunduğunu belirtti.

Sosyal diyalog sayesinde kanun ve mevzuatların rahatlıkla tartışılabildiğini ifade eden Yıldız, "Bu da birçok çatışmayı önleyen unsurdur. Türkiye'de yüzde 60-70'lere varan bir sosyal diyalogla, işçi işveren sorununun çözümü söz konusudur. Diyalog konusuna odaklanmamız ve bunu tartışabilmemiz gerekiyor. Bunun da en önemli unsuru kapasitemizin olması lazım. Bir sosyal aktör olarak kendimizi geliştirip bu diyalog sürecine hazır olmamız lazım." şeklinde konuştu.

MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Barut da 2012'de yapılan protokol kapsamında projenin yürütüldüğünü söyledi.

İşçi ve işveren arasındaki diyaloğun iyileştirilmesi için projenin geliştirildiğini belirten Barut, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında sosyal diyaloğun büyük önem taşıdığını vurguladı.

İşçi ve işverenin sorunlarının ortak bir masada çözülmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Barut, "Ülkemizin hedefleri için bizler sivil toplum kuruluşları olarak gayret etmeliyiz, vizyonel projeler ortaya koymalıyız. Geleceğe dair planlama yapıyoruz. İşçi ve işverenleri aynı ortamda buluşturup eğitimcilerin verdiği bilgilerle de karşılıklı soru cevap ve hazırlanacak raporlarla iş dünyasına katkı sunmak istiyoruz." dedi.