- Ülke genelinde 350 bin Suriyeli çocuk kendi dillerinde ve ülkelerinin müfredatına uygun eğitim görüyor
- Suriyeli çocuklardan İbrahim: 
- "Burada huzurluyuz, okulda Arapça, Türkçe ve İngilizce öğreniyoruz. Birçok arkadaşım var, onlarla teneffüslerde oyunlar oynuyoruz"
- Ahmed Esaf: 
- "Okulda derslere giriyoruz yeni şeyler öğreniyoruz, arkadaşlarımla oyunlar oynuyorum bunun için mutluyum"

Ülkelerindeki savaştan kaçarak sığındıkları Türkiye'de çeşitli kentlerde misafir edilen Suriyeli çocuklar, eğitimlerine devam etmenin ve güven içinde olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) verilerine göre, Türkiye'de Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'daki 24 çadır ve konteyner kentte 221 bin 577 Suriyeli ağırlanıyor.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan misafirlerden çoğu 6 yıldan bu yana tarafından kendileri için hazırlanan çadır ve konteyner kentlerde barınıyor. "Güvenli liman" olarak gördükleri Türkiye'de en iyi şartlarda ağırlanan sığınmacılara her türlü imkan sağlanıyor. Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilerin barınma, sağlık gibi temel ihtiyaçları kesintisiz karşılanırken, savaşın en küçük tanığı çocukların eğitimine de ayrı bir önem veriliyor.

Ülke genelinde 350 bin Suriyeli çocuk, kendi dillerinde ve ülkelerinin müfredatına uygun eğitim görüyor. Eğitimlerinden geri kalmamaları için her türlü imkanın seferber edildiği savaşın masum tanıkları da gelecekte iyi bir mesleğe sahip olup ülkelerinin yaralarını sarmanın hayalini kuruyor.

Türkiye'de aldıkları eğitim ile geleceğe emin adımlarla yürüyen Suriyeli çocuklar, konaklama tesislerinde yaşıtlarıyla oyunlar oynayıp keyifli vakit geçiriyor.  5 bin öğrencinin eğitim gördüğü Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki Konteyner Kente de çocuklar en iyi şekilde ağırlanıyor. 

- "Burada huzurluyuz"

5. sınıf öğrencisi Salih İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesiyle yaklaşık yıl 5 önce İdlip'ten kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını ve burada yaşamaya devam ettiklerini söyledi.

Eğitimine devam edebildiği için mutlu olduğuna değinen İbrahim, "Burada huzurluyuz, okulda Arapça, Türkçe ve İngilizce öğreniyoruz. Birçok arkadaşım var, onlarla teneffüslerde oyunlar oynuyoruz. Okuldan sonra yemek yiyip tekrar oynamaya gidiyorum. Burada savaş yok, güvendeyiz ve huzurluyuz. Büyüyünce öğretmen olmak istiyorum, bunun içinde derslerime çok çalışıyorum." dedi.

Hama'dan gelen Ahmed Esaf ise 3 yıldan bu yana önce Türkiye'de yaşadığını ifade etti.

Türkiye'yi çok sevdiğini anlatan Esaf, "Suriye'de hep silah sesleri vardı, insanlar ölüyordu, biz de buraya geldik. Burada güvendeyiz, orada yaşadıklarımızı unutmak istiyoruz. Okulda derslere giriyoruz yeni şeyler öğreniyoruz, arkadaşlarımla oyunlar oynuyorum bunun için mutluyum. Büyünce inşallah mühendis olmak istiyorum." diye konuştu.

Abdurrahman Mecid de uzun zamandır burada olduklarını ve Türkçe konuşmayı bile öğrendiğini söyledi.

Büyüyünce futbolcu olmak istediğini aktaran Mecid, konaklama tesisinde her türlü ihtiyaçlarının giderildiğini dile getirdi.