Türkiye'de en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerden Şanlıurfa'da sığınmacı ailelerin çocukları, İl Müftülüğüyle yapılan protokol kapsamında açılan kurslarda Kur'an-ı Kerim öğreniyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yaklaşık 6 yıldan bu yana özellikle sınır kentlerinde barış ve huzur içerisinde hayatlarını sürdürüyor. 

Çadır ve konteyner kentlere yerleştirilenlerin dışında kendi imkanlarıyla Şanlıurfa'da yaşamayı tercih eden sığınmacıların maddi ihtiyaçlarının yanı sıra manevi ihtiyaçlarının karşılanması için de çalışma yürütülüyor.

Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, yaptığı açıklamada, Suriyeli çocuklara camilerde ve kurslarda Kur'an-ı Kerim eğitimi verdiklerini söyledi.

Müftü Açık, özellikle sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı bölgelerde yine Suriyeli kanaat önderleriyle işbirliği yaparak cüz ve Kur'an eğitimine ulaşma imkanlarının kolaylaştırıldığını ifade etti.

Suriyelilerin kurslara ilgi gösterdiğini vurgulayan Açık, şöyle konuştu:

"Suriyelilerin Kur'an-ı Kerim öğrenme ve okutma konusunda fazla bir ilgisi var. Onlar Kur'an-ı Kerim okumaya düşkünler ve çoğunluğu küçük yaşta çocuklarına Kur'an öğretme gayreti içerisinde. Hatta onlar bizden bir farklı olarak çok küçük yaşta Kur'an-ı Kerim ezberi yapıyorlar. Kur'an-ın bir kısmını mutlaka ezberliyorlar. Camiye cemaate ilgileri çok güzel, Kur'an kurslarına düşkünler, bu hususta onlarla kentin birçok yerinde işbirliği yapıyoruz."

- "Öğretmeye devam edeceğiz"

Merkez Haliliye ilçesindeki Bahçelievler Mahallesi'nde açılan kursta eğitim veren Suriyeli Abdulkerim Hattat ise, yaklaşık 3 yıl önce yoğun talep üzerine kurs açtıklarını söyledi.

Şimdiye kadar yaklaşık 450 öğrenciye eğitim verdiklerine işaret eden Hattat, cüzden başlayarak Kur'an-ı Kerim'i kıraat ile okumaya kadar her seviyede eğitim verdiklerini anlattı.

Türkiye'de çok iyi şekilde ağırlandıklarını aktaran Hattat, şunları kaydetti:

"Genel olarak en fazla Kur'an-ı Kerim öğretiyoruz. Biz 10 kıraatı da burada ders olarak erkek ve kız öğrencilerimize vermekteyiz. Biz Suriye'den buraya savaşın ağır şartları nedeniyle geldik. Türkiye'ye gelmemizdeki sebep Suriye'nin farklı yerinin farklı kesimlerce saldırıya uğramasıdır. Biz şu an Türkiye'ye geldiğimizde bizi kardeşçe ve arkadaşça ailelerimizle kucaklayan insanları bulduk. Biz burada zor şartlar altında olsak dahi Kur'an-ı Kerim-i öğrenme ve öğretme noktasında hiçbir şekilde geri adım atmayacağız."

Halep'ten 3 yıl önce ailesiyle Şanlıurfa'ya gelen 14 yaşındaki Malik Süleyman da, kurs imkanının sağlanmasından dolayı yetkililere teşekkür etti.

Kısa sürede Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğini dile getiren Süleyman, "Şimdiye kadar iki ayda tecvidli bir şekilde okumayı öğrendim. Bu şekilde şu an 10. cüze kadar geldim. İnşallah hafızlığa başlayacağım. Şu an bazı sureleri de öğreniyorum." dedi.