Şanlıurfa

Dikkat Vali Gelebilir!

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kentte kurum ziyaretlerinin yanı sıra tebdili kıyafetlerle denetimler gerçekleştirmeye başladı.

Şanlıurfa’da göreve başladığı ilk gün esnafı ziyaret eden Vali Salih Ayhan ‘Devlet Vatandaş Kaynaşması’na önem vereceği mesajını verdi.

Vali Ayhan, bugüne kadar ki yoğun çalışma temposuyla alışılmışın dışında bir Vali portresi çizdi.

Kentte vatandaşlarla sık sık bir araya gelen Vali Ayhan, geçtiğimiz günlerde mesai saatinin başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gitti.

‘Müdür bey nerede?’

İddialara göre, burada İl Milli Eğitim Müdürünü makamında göremeyen Vali Ayhan ‘Mesai saati başladı. Müdür bey nerede?’ diye sordu. Kurum personelinin neye uğradığını şaşırdığı ziyarette Vali Ayhan, kurum müdürü gelene kadar bekledi. İl Milli Eğitim Müdürünün makamına gelmesiyle birlikte Ayhan, sözlü uyarıda bulunarak mesaiye saatinde gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tebdili kıyafetle hastane ziyareti.

Öte yandan Vali Ayhan, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Hastanesi’ne gitti. Tebdili kıyafetle Hastanede denetim yapan Vali Ayhan, gördüğü eksiklikler ve aksaklıklar konusunda ilgilileri uyardı.

Şanlıurfa, valililer açısından genelde iyi örnekler yaşıyor. Kentte görev yapan hemen hemen her vali şehre önemli eserler ve hizmetler kazandırıyor (Elbette istisnalarda var).

Şanlıurfa ne valililer gördü…

Geçmişte kentte görev yapan bazı Valililer, verdikleri kararlar ve davranışlarıyla tepki çekerken, bazıları ise hala hayırla yad ediliyor.

MEDYAURFA.COM Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Nedim Atilla, Araştırmacı-Yazar ve Avukat Müslüm Akalın’dan konuyla ilgili edindiği bilgilerde ilginç anekdotlara ulaştı.

‘Valim değil, Paşam diyeceksiniz’

Kentte uzun yıllar önce görev yapan Alaaddin Kral, kendisine ‘Valim’ değil ‘Paşam’ denilmesini istiyordu. Belediye Bahçesi’ne ‘Aile Bahçesi, bekarlar giremez’ levhası astıran Kral, tıraş olurken de vatandaşı kapıda bekletmiş.

Konuyla ilgili 03/09/1962 “Demokrat Türkiye” gazetesinde Dilek Söyler’in ‘Gizli Kapaklı’ başlıklı köşe yazısından bir bölüm;

‘Vali Paşa’nın tıraşı’

Vali Paşa, 31 ağustos günü  saat 8.40 da,  daha önceleri bekârlar giremez levhası koyup kaldırdığı Belediye Bahçesindeki Atatürk büstünün  önüne masasını koymuş,  YTP milletvekilleri Kemal Badıllı ve Celal  Öncel ile sohbet ederken bir berber gelerek saat 8.50 den 10’a kadar Vali Paşa’yı saç ve sakal traşı yaptı. Milletvekilleriyle sohbetin devam ettiği traş sırasında Vali Paşa da berber de beyaz önlüklü idi ve vatandaş vilayet makam odasının önünde derdini anlatmak için bekliyordu.

Tarihi Vali Konağını yıktıran Vali.

Yine Av. Müslüm Akalın’dan edinilen bilgilerde, Vali Erdoğan Cebeci, 1980’lerde tarihi Vali konağını yıktırdı. Yerine yapılan pasaja da ‘Cebeci’ adını verdi. Bu karar kentte tepkiyle karşılandı.

Muhteşem yapıyı yok yere yıktı.

Verdiği yıkım kararıyla tepkileri üzerine çeken tek isim Cebeci değildi. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş dönemlerinin muhteşem örneklerinden olan ve Belediye Reislerinden Reşit Görgün tarafından temeli atılan eski Belediye Binası, 12 Eylül döneminin Belediye Reislerinden Vali Yardımcısı tarafından yok yere yıkıldı. Dönemin Belediye Meclisi ise muhteşem yapıyı yıkan Belediye Reisinin adını ‘Gazhane’ caddesine verdi.

Yıkım kararı tepkiyle karşılanan diğer isim.

Yine verdiği yıkım kararı tartışmalara neden olan bir diğer vali ise Nurettin Hazer oldu. Sarayönü’ndeki Karakolu yıkan Hazer, 1964’te yaptığı pasaja ‘Hazer Pasajı’ adını verdi.

Geçmiş dönemin valilerinden Ziyaeddin Akbulut’un da yıktırdığı eski özel idare binası yerine yapılan iş merkezine de ‘Akbulut İşhanı’ adı verildi.

‘Kenan Evren’in ziyareti sırasında adının yazılı olduğu tabelayı kaldırttı’

Kentte görev yapmış valilerden Alpaslan Karacan ise ilginç bir uygulamaya imza atarak yeni Vali Konağı yanında yapılan ve adını taşıyan caminin tabelasını Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ziyareti sırasında kaldırdı.

Akbulut’un takdir toplayan hizmeti.

Öte yandan Vali Ziyaeddin Akbulut, Balıklıgöl bölgesinde yaptığı hizmetle takdir topladı. Dergah platosundaki çok sayıda evi yaptığı anlaşmalarla satın alma başarısı gösteren Akbulut, Balıklıgöl platosunun yeniden düzenlenmesinde ve kente kazandırılmasında önemli rol oynadı.

Bakanın yeğenin yer değiştirme talebini reddetti.

Kentte yakın tarihte görev yapan Vali Muzaffer Dilek ise disiplinli yapısıyla dikkat çekmişti. Tayini Akçakale’nin uzak bir köyüne çıkan ANAP’lı bakanın yeğeninin yerinin değiştirilmesi talebini “Zat-ı âlinizin de üyesi bulunduğu Bakanlar Kurulunca çıkartılan norm kadro yönetmeliğine aykırı olduğu” gerekçesiyle reddeden Dilek uzun süre konuşulmuştu.

Devlet malına hassas olan Vali.

Vali Şükrü Kocatepe de devlet malına karşı çok hassas olmasıyla biliniyordu. Bir kurumu ziyaret ettiğinde görgü tanıklarının ifadelerine göre ilk önce boşa yanan lambaları söndürüyordu.

İnşaatların demirine ölçüm yapan Vali.

Devlet malına çok hassas olan Vali Şemsettin Uzun da inşaatların demirlerine kadar ölçüm yapardı. Yapımları devam eden okul inşaatlarını sık sık denetleyen ve eksiklikleri gördüğü okullarda müteahhitleri sert bir dille uyaran Uzun, otoriter yapısıyla biliniyordu.

Sanayiye önem verdi.

Yine Şanlıurfa’da görev yapan İzzettin Küçük ise kentte Organize Sanayi Bölgesine verdiği önem ile anıldı. Döneminde OSB’ye büyük yatırımcıları getirmeyi başaran Vali Küçük, Suriye’den Türkiye’ye sığınmacı geçişlerinin sorunsuz olmasında ise yine önemli rol oynamıştı.

Kentte kısa bir süre önce Valilik görevinden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ayrılan Abdullah Erin ise vatandaşla olan yakın diyaloğuyla anılıyor.

MEDYAURFA.COM / NEDİM ATİLLA