Muhterem Kardeşlerim…
Bazılarının zengin olduğu, dilenciliği meslek haline getirdiği söyleniyor. Ancak, 1 günlük yiyeceği bulunan kimsenin dilenmesi haramdır.
Hiç yiyeceği bulunmayıp, sağlam, çalışacak, ticaret edecek halde olan kimsenin de, yiyecek, içecek veya bunları almak için para istemesi, dilenmesi haramdır. Bunun varlığını bilerek, istediğini vermek de haramdır. Ancak istemeden verilen malı alması caizdir.
Efendim;
Aç veya hasta olanın yiyecek istemesi gerekir. Bir günlük yiyeceği olup da çalışabilecek haldeki kimse, ilim öğrenmekle veya öğretmekle meşgul ise, yiyecek istemesi caiz olur.
Parasını harama sarf edene ve israf edene sadaka verilmez. Camide cemaat arasında dolaşarak dilenmek haramdır. (Redd-ül Muhtar)
Görüldüğü gibi, İslamiyet’te, eli ayağı tutup da çalışabilenlerin dilenmesi haramdır. 

Hadis-i Şeriflerde buyuruldu ki:
“Çalışmayıp kendini sadaka isteyecek hâle düşüren, 70 şeye muhtaç olur.” [Tirmizi]
“Muhtaç olmadan dilenen, ateş koru yutan kimse gibidir.” [Beyheki]
“Mal biriktirmek için dilenen, ateş koru dilenmiş olur.” [Müslim]
“Kendisinin veya çoluk çocuğunun katlanamayacakları bir ihtiyacı yok iken, dileneni Allahü Teâlâ ummadığı yer ve zamanda muhtaç eder.” [Beyheki]
“Dilenci, dilenmekteki vebali bilseydi, hemen dilenmekten vazgeçerdi.” [Taberani]
“Gerçek yoksul, ihtiyacını karşılayacak bir şeyi olmayan, hatırlanmadığı için sadaka verilmeyen, kendisi de kalkıp kimseden bir şey istemeyen kişidir.” [Buhari]
“Şu üç şey için yemin ederim: Sadaka vermekle asla mal eksilmez. Öyle ise sadaka verin! Zulüm gördüğü şahsı, Allah rızası için affeden, dünya ve ahirette aziz olur. Öyle ise affedin! İsteme kapısını açana da, Allahü Teâlâ fakirlik kapısını açar.” [İ.Ahmed]
“Dilenmeye mani olan zenginlik, sabah-akşam yiyeceğe malik olmaktır.” [Rüzeyn]

Dilenmekteki ölçü
Bir günlük yani sabah-akşam yiyeceği olanın dilenmesi caiz değildir. Dilencinin önünde bir günlük yiyecek parası varsa, ona bir şey vermek caiz olmaz. Fakat önünde para yoksa veya çok az varsa, onun bir günlük yiyeceği olduğu bilinmediğinden sadaka vermek caiz olur.
Her gün az da olsa sadaka vermelidir. Bir ay bekleyip de daha çok vereyim diyerek sadakasız gün geçirmemelidir.
Bilal-i Habeşi hazretleri, misafirlerine ikram etmesi için Resulullah efendimize vermek üzere en iyi hurmalardan bir yığın hurma ayırmıştı. Bir gün Peygamber Efendimiz, Hazreti Bilal’in evine gelip bu hurmaları görünce, bunların ne olduğunu sordu. Hazreti Bilal de, “Bunları misafirlerinize ikram edesiniz diye size vermek üzere sakladım” dedi. 
Peygamber Efendimiz buyurdu ki:
“Bunların Cehennemde duman olmasından korkmuyor musun? Ya Bilal bunları infak et, azalır diye korkma!” [Bezzar]
Hediye için bile uzun müddet saklamak uygun görülmemiştir.

Birinden bir şey istemek 
Bir günlük yani sabah ve akşam yiyeceği olan kimsenin başkasından bir şey istemesi haramdır. 
Hadis-i Şerifte buyuruldu ki: 
“İhtiyacını karşılayacak bir şeyi varken, bir şey isteyen, muhakkak Cehennem ateşini çoğaltmış olur.” Bunun üzerine, “Ya Resulallah, istemeye mani olan zenginlik nedir?” diye sual edildiğinde Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Sabah ve akşam yiyeceği kadar bir mala sahip olmak.” [Ebu Davud]

Başka bir rivayet ise şöyle:
“Sabah ve akşam karnını doyuracak kadar yiyeceği olmak.” [İbni Huzeyme]
Bir günlük yiyeceği varken dilenmek haramdır. 
Hadis-i Şeriflerde buyuruldu ki:
“Kim bana insanlardan bir şey istemeyeceğine söz verirse, ben de Onun Cennete gireceğine kefil olurum.” [Nesai]
“Kim insanlardan bir şey istemezse, Allahü Teâlâ onu zengin eder. Kanaat edene de Allah kâfidir.” [Bezzar]
“Halktan bir şey istemeyin! Bir misvakı bir defa kullanmak için de olsa.” [Beyheki]
“Açgözlü olmaktan, istemekten sakının! Tamah, fakirliğin tâ kendisidir.” [Taberani]
Hazreti Ebu Bekir, deve ile giderken devenin yuları düşünce, devesini çöktürüp yuları aldı. Oradakiler, “Bize söyleseydin de biz alıp sana verseydik, inmene ne lüzum vardı?) dediler. Hazreti Ebu Bekir, “Resulullah bana, halktan bir şey istemememi emretti) buyurdu. (İ. Ahmed)

Dilenci, “Allah rızası için bana bir sadaka ver” derse, ona Allah versin diyerek terslemek de caiz değildir. Yani; Her dilenene sadaka vermek uygun değil ise de, bu şekilde terslemek de uygun değildir.

Allahü Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)