''Liseyi bitiren gençlerimiz bu hafta artık son düzlükte. YKS birkaç gün sonra… Öğrenilecekler öğrenildi, yaşanacaklar yaşandı, konuşulacaklar konuşuldu. Sıkıntılar, gerginlikler, belirsizlikler; stres, kaygı, endişe ve korkularımız derken süre tamamlandı ve sınav gelip kapımıza dayandı. LGS ve YKS için biz de bildiklerimizi, yaşanmışlıklarımızı; dilimizin döndüğü, elimizin yettiği ölçüde iyi niyet ve samimiyetle öğrenci kardeşlerimiz ve gençlerimizle hem konuşarak hem yazarak paylaştık.

Durum tespiti yaparak başlamıştık bu paylaşımlara. Sonrasında 5 N 1 K uygulaması ile SWOT Analizine geçtik. Oradan GROW Modeli çıkardık. “Kaybedersem ya da kazanamazsam ne olur?” demek yerine “Kazanırsam ne olur?” demenin daha faydalı olduğundan bahsettik. Güçlü yanlarımızı öne çıkaralım ki olumsuzluklar bizi daha fazla etkilemesin, dedik. Potansiyelimize yani kendimize güvenerek motivasyonumuzu artırıp performansımızı tam olarak ortaya koyabilecek konsantrasyonu yakalayabileceğimizin altını çizdik.

Duvarlarımızdaki baltaları indirip endişe, korku ve kaygılarımızı bir kenara bırakabileceğimizi belirttik. Bizi, potansiyelimizi ortaya koymaktan alıkoyabilecek engellerimizi tanımaya çalıştık. Çevresel aktör ve faktörlerimizin başarımıza olumlu veya olumsuz etkilerini belirleyerek olumsuzlukları azaltabileceğimizi söyledik.

Bütün bunlardan daha da önemlisi şu gerçeğin altını ısrarla çizdik:

“Bu sınavlar belki ÇOK ŞEYDİR ama bu sınavlar HER ŞEY DEĞİLDİR!

Başka bir deyişle, sık sık şu sözümüzü de yineledik:

“Bu sınavın telafisi her zaman mümkündür ve vardır… Fakat öncesi, sırası ve sonrası ile bütün bu sınav sürecinin üzerimizde bırakacağı kalıcı olumsuz etkilerin telafisi çok zor olur.”

Sevgili Gençler,

Kıymetli Öğrenciler,

Çok zor bir dönemde, zaten yapısı itibariyle zor olan bir sınav süreci yaşadınız, yaşıyorsunuz. Aileleriniz, öğretmenleriniz, sizi gerçekten sevenler gerçek bir empati ile sizi anlamaya çalıştı. Siz de üzerinize düşeni yapmak üzere gayret gösterdiniz. Hazırlandınız. Bu son haftada da birkaç gün (en fazla Çarşamba’ya kadar) yapabileceğiniz kadar tekrar yapın. Şimdiye kadar çalışmadığınız veya eksik olduğunu sandığınız kısımları düşünmeyin; çalıştıklarınıza, tekrar ettiklerinize, doğru cevaplarınıza odaklanın. Sonra kalemi, kâğıdı, testleri, soruları, cevapları, sonuçları bir kenara bırakın lütfen.

Günde 3 kez 5’er defa nefes egzersizi yapın: 1’den 4’e kadar sayarak burnunuzdan nefes alın, bu nefesi 1’den 7’ye kadar sayarak içinizde tutun, sonra 1’den 8’e kadar sayarak bu nefesi yavaş bir biçimde verin. Derin nefes alın, tutun ve yavaş yavaş verin… Havanız değişsin. Beyninize oksijen gitsin. Zihninizin pencerelerini açarak “havalandırma” yapın. Bir şeylerin değiştiğini ve rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Sınav sabahı ve sınavın hemen öncesinde de bunu tekrarlayabilir ve nefes egzersizleri ile sakinleşerek daha dingin bir biçimde sınavın üstesinden gelebilirsiniz.

Sınav öncesi 2 gün nerede, nasıl huzurlu olabiliyorsanız o ortamları seçin. Sevdiğiniz ve sizi dinlendirecek müzikler dinleyin. Fiili duanızı ders çalışıp tekrar yaparak zaten icra ettiniz. Şimdi kavli dua zamanıdır. İçinize sinecek şekilde, sadece kendi bildiğiniz gibi ve bildiğiniz kadarı ile samimi olarak dua edin. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez dua, meditasyon, tefekkür seansı yapın.

Sandalyede ayak tabanlarınız yere sağlam basacak şekilde ve dik bir biçimde (veya yere bağdaş kurarak) oturun. Ellerinizi, avuçlarınız açık ve yukarı bakacak şekilde dizlerinizin üstüne koyun. Gözlerinizi kapatın. Daha önce söylediğim derin nefes alma egzersizini bir kere yapın. Sonra 7, 9 veya 11 dakika düşünün, hayal edin, dua edin, tefekkür edin. “Kazanırsam neler olur?” sorusunun cevabını gözleriniz kapalı bir biçimde düşünerek hayal edin ve bunu detaylandırın.

Sınavdan önceki son gece erkenden yatın ve rahat bir uyku uyuyun. Uyumadan önce yine nefes egzersizi, dua, tefekkür veya meditasyon seansınızı yapın. Sınav sabahı erken kalkın. Gözlerinizi açar açmaz sizi bu zor ama anlamlı ve güzel güne uyandıran duygunun “BAŞARMAK” olduğunu hissedin. Sınav saatinden en az 2 saat önce, sınavda sizi yormayacak sağlam ve güzel bir kahvaltı yapmaya başlayın. Kahvaltıda ailenizle konuşun ve şunları söyleyin:

“Ben bu sınavın önemini biliyorum. Evet, bu sınavın benim için ve sizin için oldukça önemli olduğunun farkındayım. Ancak bu sınavın çok şey olmasına rağmen hayatım adına HER ŞEY olmadığını biliyorum. Ben şu ana kadar elimden geleni yaptım. Siz de yardımcı olmaya çalıştınız. Şimdi ben bu sakinlik ve huzurla sınava gidiyorum. Yine elimden geleni yapacağım. Bildiklerime ve yapabileceklerime odaklanarak başaracağıma inanıyorum…”

En az 45 dakika önce, sınava gireceğiniz merkezde olun. Yanınızda suyunuz bulunsun. Sınav salonuna girin. Size ayrılmış sıraya oturun. Sınav soru kitapçığınızı ve cevap kağıdınızı kontrol etmeyi unutmayın. Sonra suyunuzdan 3 yudum için. Nefes egzersizinizi yapın. Artık hazırsınız, başlayabilirsiniz…

Allah bu sınavda da hayatınızın diğer tüm sınavlarında da yolunuzu ve bahtınızı açık etsin…''