Büyük Amfisinde düzenlenen Fen-Edebiyat Fakültesi ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ paneline Rektör yardımcısı Prof. Dr. Bürhan Akpunar, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan, dekan yardımcıları, bölüm başkanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

 Panelin açılış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan; “Kadınlarımızın adalet ve eşdeğerlik ilkeleri doğrultusunda, ailelerine ve ülkelerine katkı sağlayacaklarına, sorumluluk üstleneceklerine, hiç kimsenin ayrımcı muamelelere maruz kalmayacağı Yeni Türkiye’nin inşasında aktif rol üstleneceklerine yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Açılış konuşması ardından Çağdaş Türk Edebiyatı’nın son dönemdeki önde gelen isimlerinden yazar ve edebiyatçı Selvigül Şahin, Toplumun İnşasında Kadının Rolü isimli konuşmasında; “Toplumu inşa etmek tek taraflı erkek merkezli bir eğitim ve kuşatıcılıkla olmaz elbet. Toplumu doğuran kadın aynı zamanda toplumun diğer yarısına da eştir, dosttur, kardeştir, yarendir.  Kadın yaratılışının gereği olarak merhamet, güzellik kaynağı bir ahlak ve erdemle tüm toplumu sarar, kuşatır. Eşi olan erkeğin yanında evin idaresinde, çocukların eğitim ve bakımında adeta dengeleyen sıcak sevgisiyle erdemlere taşıyan esenlik soluğu olur. Toplumda çalışma hayatında ve bulunduğu her ortamda dost ve yardımcıdır” ifadelerini kullandı.

Panelist Gazeteci-Yazar Ayşe Şener ‘Kadın Ne Değildir?’ isimli konuşmasında kadınlar gününün önemi ve Müslüman kadının nasıl olması gerektiğini söyledi. “Kadın seni doğurandır. Kadın senin kız kardeşin, karın, arkadaşın, ilk aşkın, çocukluk arkadaşın, iş arkadaşın, annendir. Kadın her şeydir’’ ifadelerini kullandı.

TRT Kürdi spikerlerinden Canan Oğurlu ‘Medyada Kadın Olgusu’ isimli konuşmasında medya sektöründe erkek egemenliğinin bariz biçimde hissediliyor oluşunun yayınlardaki kadın olgusunun önemini bir kat daha arttırdığını belirterek; “Kadın ya geleneksel roller içinde gösterilmekte ya da cinsel obje olarak sunulmaktadır. Medyadaki kadının metalaştırılması; kadının kimliksizleştirilmesine, toplum yaşantısında tüketim nesnesi olarak görülmesine sebep olmakta ve medyada ayrımcı bir dil üretilmesini körüklemektedir’’ diye konuştu.

 Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gültekin ‘İslam’da Öncü Kadınlar’ isimli konuşmasında ‘’Hz. Peygamber’in kızı Hz. Fatıma’yla olan ilişkisi onun baba-kız ilişkilerine ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Hz. Peygamber’in eşi Hz. Hafsa’ya okuma ve yazmayı öğretmesi için Ümmü Seleme’yi öğretmen tayin ederek kadınların eğitimine ne kadar önem verdiğini ifade etmiştir’’ diye söyledi.

Panelin sonunda panelistlere plaket takdim edildi.

KADIN ÇALIŞMALARI KULÜBÜNDEN KADINLAR GÜNÜ PROGRAMI

Kadınlar günü dolayısıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde de bir etkinlik gerçekleştirildi.

Panele İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Esra Siverekli, Büyükşehir Belediyesi Başkanının eşi Sema Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi bayan birim amirleri, bayan sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Ziraat Fakültesi Büyük Anfisinde gerçekleşen program, Yrd. Doç.Dr. Gülgün Bilen yönetiminde, Harran Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Çok Sesli Korusunun konseri ile başladı.

Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Gül Güler moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu “Kadının İşgücüne Katılım ve Kadın Emeği”, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Dr. Fatih Çelikkaya “Şanlıurfa ‘da Kadına Yönelik Şiddet ve Devletin Koruma Politikaları”, Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zübeyde Demet Kırbulut “Bilim Kadın”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dursun Çadırcı “Sağlıklı Gençlik Sağlıklı Toplum” konularında izleyenleri bilgilendirdiler.