İlgi okulları Dağcılık ve Yürüyüş Kulübü öğrencileri, öğrenci velileri ve Urfadosk Spor kulübünden oluşan yaklaşık elli kişilik grup Tektek dağları Milli parkında hem doğa eğitimi yaptı hem de  10 km yürüyüş yapt

İlgi okulları 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılının sonuna yaklaşmasını fırsat bilerek bünyesindeki Dağcılık ve Doğa Yürüyüşü kulübü öğrenci ve velilerini sivil toplum kuruluşlarıyla doğada buluşturarak ilimizdeki Tektek Dağları Milli parkının yürünerek tanıtılması ve öğrencilerde doğa bilinci oluşturarak farkındalık yaratılması için önemli bir etkinlik gerçekleştirdi.

Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği,ile Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü URFADOSK ‘un rehberliğinde Haliliye Belediyesinin Tek Tek Milli Parkı’nda düzenlemesi yaptığı mesire alanında sabah saat 10.00’da başlayan etkinlikte ilkönce ısınma hareketleri yapıldı. Urfadosk Spor kulübü dağcıları öncülüğünde tek sıra halinde  Milli park sahasından ayrılan grup  Rüstüm Dere vadisinde yürüyüşe başladı.Verilen kısa molalarla yükselerek sırtlara  çıkılarak mağaralar gezildi ve verilen uzun molada kumanyalar yenildi. Yürüyüş etkinliği toplamda yapılan 10 km yürüyüşle yamaçlardan küçük akarsuların açtığı kanyon vadiye inilmesi ve   Milli Park mesire alanına dönülmesiyle tamamlandı.Yürüyüş sırasında verilen molalarda Urfadosk Spor Kulübü yönetim kurulu üyesi Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya A.B.D  Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Serdar AYTAÇ İlgi Okulları kulüp öğrencilerine ve velilerine bölgenin coğrafik konumu hakkında bilgilendirmeler yaptı. Öğrenci ve velilerin zevkli anlar geçirdiği yürüyüş etkinliği 16.30 ‘da araçlarla şehir merkezine dönülmesiyle sona erdi.

Tektek Dağları Milli Parkı ve Mesire Alanı Hakkında…

Tek Tek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa kent merkezinin 40 kilometre doğusunda, Harran Ovası ve Viranşehir Ovalarının arasında Şanlıurfa-Mardin Karayolunun güneyinde, kuzey güney yönünde uzanmaktadır Tek Tek Dağları; flora, fauna zenginliği, kültürel, tarihi ve arkeolojik özellikleri ile ülkemizde ve dünyada hızlı değişimlerin yaşandığı ve her geçen gün doğal niteliğini koruyan alanların azaldığı 21. yüzyılın başlarında milli park statüsüne alınıp, korunarak, sürdürülebilir kullanımının sağlanması, ülkemizin sahip olduğu doğal değerlerin ve zenginliklerin devamlılığı açısından büyük önem arz etmektedir. Türkiye bitkilerinin yaklaşık %30-35’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yayılış gösterdiği bilinmektedir. Ayrıca, bazı tarım bitkilerinin (buğday, arpa ve baklagil) gen merkezi olarak bilinmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 304 endemik tür olduğu belirlenmiş olup, bunlardan 58 tanesi Şanlıurfa ili çerçevesinde yetişmektedir. Milli Park alanının büyük bir bölümünde menengiç bitkisi (pictacia terebinthus L.) yayılış göstermektedir. Alan otsu türler açısından zengindir. Yöreye endemik olan Peygamber çiçeğinin (centaurea) 138 yıl sonra ortaya çıkması önem arz etmektedir. Bunun dışında, gelincik (Papaver rhoes), kekik (Tymus sp.), sütleğen (ephorbia sp.), köy göçüren (circium arvense) ve papatya mevcuttur. Kurt, alakarga ekin kargası, kınalı keklik ve nesli tehlikede olan ceylan (gazella dorcas) alanın faunasını oluşturmaktadır.

Haliliye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde hizmetine sunulan Tek Tek Dağları Milli Parkı Haliliye Belediyesi Mesire Alanı, hafta sonları vatandaşların piknik yapacağı ve vakit geçirebileceği bir yaşam merkezi durumunda. 24 dönümlük yeşil alan üzerindeki mesire alanı içerisinde piknik masaları, çardaklar, beton barbeküler, çocukların oyunlar oynayacağı oyun grubu, wc, abdest alınacak yer, mescit ve şelale bulunuyor. Vatandaşların piknik yapabileceği ve vakit geçirebileceği Tek Tek Dağları Milli Parkı Haliliye Belediyesi Mesire Alanına girişler ise ücretsiz.