Yağlı tohumlar ve hububat alanındaki ham madde girdilerin yüksek kalite ve doğru fiyat anlayışı ile Türkiye’ye girmesini sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Rus Agro Trade Yönetim Kurulu Başkanı Halil As, Rusya’nın dünya hububat ve yağlı tohumda Türkiye ve dünya ticaretindeki rolü hakkında merak edilenleri anlattı. Yaklaşık 10 yıl önce temeli atılan firma, yağlı tohumlar ve hububat pazarında dünyanın önemli üreticilerini ve Türkiye’nin önemli satın alımcılarını şeffaf, güvenilir ve sürdürülebilir bir zeminde bir araya getirmeyi hedefliyor.
Rus Agro Trade Yönetim Kurulu Başkanı Halil As, hem şirketleri hem de sektör hakkında sorularımızı cevapladı:

Rusya’nın dünya hububat ve yağlı tohumda Türkiye ve dünya ticaretindeki rolü nedir?
Rusya; dünyanın en büyük buğday ihracatçısı ülkedir ve ülkemizin de en büyük ithalat orijinidir. 2020/21 sezonunda, özellikle dâhilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen 8.16 milyon ton buğdayın yüzde 80’i Rusya’dan gelmiştir. Ayrıca Rusya’dan mısır, arpa, kepek vb. de ithal edilmiştir. Diğer taraftan Rusya; Ukrayna’dan sonra dünyanın ikinci ayçiçeği üreticisi ve ayçiçeği yağı ve küspesi, ihracatçısı ülkedir. 2020/21 sezonunda, özellikle dâhilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen 765 bin ton ayçiçeği yağının da yüzde 80 tedarikçisi de Rusya’dır. Ayrıca Rusya’dan yağlı ayçiçeği, ayçiçeği küspesi, ayçiçeği kabuğu ve diğer yağlı tohumlar ve türevleri de ithal edilmiştir.

Bu bağlamda Rus Agro Trade şirketi nasıl yola çıkmıştır?
Rus Agro Trade’in temeli yaklaşık 10 yıl önce atılmıştır. Yağlı tohumlar ve hububat sektöründe Rusya ve Ukrayna’da geçen 8 yıllık deneyimin sonunda 2019 Eylül ayında Türkiye’de ticarileşilmiştir. Rus Agro Trade, yağlı tohumlar ve hububat pazarında dünyanın önemli üreticilerini ve Türkiye’nin önemli satın alımcılarını şeffaf, güvenilir ve sürdürülebilir bir zeminde bir araya getirmek için yola çıkmıştır.

Hedeflerinizde neler var?
Rus Agro Trade’in ana hedefi; Türkiye için oldukça önemli olan yağlı tohumlar ve hububat alanındaki ham madde girdilerin yüksek kalite ve doğru fiyat anlayışı ile ülkemize girmesini sağlamak ve Türk ihracatçısının uluslararası alanda rekabette avantajı sağlayabilmesi için gerekli altyapıyı oluşturmaktır. Bununla birlikte ülkemiz için önem arz eden ürün gruplarında uluslararası oyuncularla gerekli networkü kurmak, ar-ge çalışmaları yapmak ve doğru ürünün doğru fiyata ülkemize gelmesini sağlama hedefimizi her zaman korumaktır.

Şirketinizin genel iş stratejisinden bahseder misiniz?
Rus Agro Trade’in temelde 2 stratejisi bulunmaktadır; Trade Integrity & Quality First, yani uygun fiyatlı, dürüst ve şeffaf ticaret ve en iyi kalite. Biraz daha açmak gerekirse; yaptığımız her ticarette uçtan uca bütünsel bir yaklaşım sergilemekteyiz. Müşterilerimizin ihtiyacı olan ürünlerin yerinde araştırılmasından başlayıp, gerekli anlaşmaların yapılıp, ürünün gemiye yüklenip tahliye edilmesine dek her aşamada kendimizi sorumlu hissetmekte ve aktif rol oynamaktayız. Bununla beraber, Türk ihracatçısı için her zaman kaliteli ürün odağımızı korumakta ve bütün ar-ge çalışmalarımızı kalite üzerine konumlandırmaktayız.

En başarılı ticaret şirketi olmak istiyorsunuz, bununla ilgili ne gibi adımlar attınız?
Trader diye tabir etmekte olduğumuz işimizde en başarılı olmak için; yılın 12 ayı, özellikle Karadeniz havzasındaki hemen hemen bütün önemli ham ayçiçek yağı, yağlık ayçiçeği, buğday, mısır, arpa vb. üreticileri ile bir araya gelmekteyiz. Türk ihracatçısının hammadde ihtiyaçlarını düzenli karşılayabilmek adına özellikle Rusya ve Ukrayna’daki üreticilerin üretim süreçlerini ve operasyonel kabiliyetlerini sürekli gözetim altında tutmakta ve dönemsel anlaşmalar yerine daha orta ve uzun vade anlaşmalar yapmaktayız. Bu sayede ihracatçımız için önemli olan fiyat istikrarının sağlayabilmekteyiz. Bu da bizi diğer trader firmalarından ayıran en önemli özelliklerimizdendir. Bu kapsamda Rusya’nın birinci, dünyanın ise en büyük on yağlı tohum ve hububat üreticisi arasında yer alan RUS AGRO HOLDING ile stratejik bir partnerliğimiz bulunmaktadır.

Öncelikli odak noktanız nedir?
Öncelikli odağımız; Türkiye ile Rusya arasında ticaretin gelişmesini sağlamak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da sık sık üzerinde durduğu üzere Türk ihracatçısının önünün açılması için gerekli desteği vermektir. Türk ihracatçısının yukarıda bahsettiğim ürün gruplarında rakiplerinin önünde olması için gerekli olan kaliteli hammadde, düşük maliyet ve fiyat istikrarı avantajına sahip olmasını sağlamaktayız. Yılın 12 ayı yaşayan, dinamik bir ticaret altyapısı oluşturarak Türk ihracatçısının ve yurtiçi tüketicisinin her dönem doğru ürüne en uygun maliyetler ile sahip olmasını sağlamaya odaklanmış durumdayız.

İstihdama nasıl bir katkı sağlıyorsunuz?
Şu an dinamik ve işinde uzman bir ekiple çalışıyoruz. Diğer taraftan sektöre en iyi hizmeti vererek onların da dolaylı yoldan istihdamında sürdürebilirliğe katkı sağlıyoruz.

Uluslararası ticaret için tam şeffaflık temeline vurgu yapıyorsunuz. Bununla ilgili neler söylersiniz?
Özellikle pandemi sonrası oldukça volatil bir dönem yaşadık. Bu döneme hazırlıksız yakalanan Türk ihracatçısını ve yerel tüketicisini sürecin en başından itibaren ürünsüz/hammaddesiz bırakmadık ve bu volatiliteden (aşırı dalgalanmadan) en az şekilde etkilenmeleri için şirket olarak tüm tedarikçilerimiz ile bir araya gelerek pandeminin fiyat istikrarımızı olumsuz etkilememesi konusunda kendilerini ikna ettik. İkna edemediklerimiz ile yollarımızı ayırdık, bu sayede mevcut tedarikçilerimiz ile daha fazla iş yapma olanağına sahip olduk. Şirket olarak tam şeffaflık odağımız sayesinde tedarikçilerimiz bize güvendi. Bu şekilde Türk ihracatçısına her zaman olduğu gibi pandemi döneminde de kaliteli ürünü düşük maliyetler ile sunma şansına eriştik.

Tedarik kapasitesinde sizleri ayıran noktayı anlatır mısınız?
Şirket olarak en güçlü olduğumuz ürün grubumuz; ham ayçiçek yağı, yağlık ayçiçeği ve buğday. Bu ürünlerde ülkemizin ihtiyacının oldukça önemli bölümünü ilk başta vurguladığımız gibi Rusya’dan sağlayabilmekteyiz. Burada dönemsel anlaşmalar yerine orta-uzun vade stratejik partnerliklerimizin olması sayesinde tedarik kapasitemizi etkin bir şekilde kullanıyor ve diğer trader firmalardan öne çıkıyoruz.

Dürüstlüğe vurgu yapıyorsunuz, devamını bizler ile paylaşır mısınız?
Rus Agro Trade bir aile şirketidir. Nasıl ki bir ailenin ayakta durması, var olması ve gelecek nesillerde de yaşayabilmesi için dürüstlük olmazsa olmaz ise yaptığımız işi de sadece bugün değil yarın da yapabilmek için hem tedarikçilerimize hem de Türk ihracatçısına ve yurtiçi tüketicisine her zaman dürüst ve şeffaf bir şekilde yaklaşmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, tedarikçi seçiminde de buna oldukça dikkat ediyor ve dönemsel büyüme yerine sürdürülebilir bir büyüme için dürüst tedarikçilerle iş birliği yapıyoruz.

Diğer ülkelerle olan bağlarınızı yöneterek genişletmeyi amaçlıyorsunuz. Bu konuda nasıl bir yol belirlediniz?
Bildiğiniz üzere Rusya’nın en önemli üreticisi ile uzun dönemli stratejik bir partnerliğimiz bulunuyor. Ham ayçiçek yağı, yağlık ayçiçeği ve buğdayı ülkemize yüksek kalite ve uygun maliyet ile getiriyoruz. Buna ek olarak Ukrayna’nın da en önemli üreticilerinden biri ile anlaşmak üzereyiz, bu anlaşma sonrası arpa, mısır vb. ürünlerde de yine Türk ihracatçımızın ve yurtiçi tüketicimizin yüksek kaliteli ürünlere uygun maliyetler ile ulaşabilmelerini sağlayacağız. Son olarak Bulgaristan, Moldova, Romanya’da da önemli temaslarımız bulunuyor. Bu ülkeler için de anlaşmalarımızı yaptıkça kazanan yine ülkemiz olacaktır.

Son olarak eklemek istediğinin bir şey var mı?
Uluslararası ticaret oldukça karmaşık süreçleri olan bir yapıdır ve bizler Rus Agro Trade olarak bu karmaşık yapıyı oldukça basitleştiriyor ve Türk ihracatçısının ve yurtiçi tüketicimizin cebinden daha az para çıkarak daha kaliteli hammaddeye erişebilmelerini sağlıyoruz. Şirket olarak, dürüstlük, şeffaflık ve hesap verilebilirlik olgumuzu asla kaybetmeyeceğiz. Hedefimiz Türkiye’nin en başarılı Trader firması olmak ve bunu yaparken de ülkemize değer katmaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve hedef doğrultusunda; bizler de Rus Agro Trade olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımıza, ülkemizin ve Türk ihracatçısının uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olması için elimizden geleni fazlasıyla yapacağımıza söz veriyoruz.