ŞUTB Başkanı Kaya:
- "Pamukta yıllardır hep 'Ege pamuğu kaliteli' diye söyleniyor, evet Ege'de kaliteli pamuk var ama oradan daha kaliteli pamuk Şanlıurfa'da var ve lisanslı depoyla ürünün kalitesini ortaya çıkaracağız"

Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakınının gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da Ticaret Borsası tarafından hazırlanan proje kapsamında yaptırılan ve kısa bir süre içinde faaliyete geçmesi beklenen 20 bin ton kapasiteli lisanslı pamuk deposu "beyaz altının" kalitesini ortaya çıkaracak.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan ve "beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk, bölge çiftçisinin gözdesi haline geldi.

Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan pamuk, yıllarca yeterli kapasitede işleyecek ve depolayacak tesisin bulunmaması nedeniyle üreticisine beklenen düzeyde ekonomik destek sağlayamadı. 

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) sorunun çözümü için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB destek programlarına uygun olarak hazırladığı "Şanlıurfa Pamuk Lisanslı Depoculuk Projesi" kapsamında inşa edilen depo tamamlandı. Yaklaşık 10 milyon avroya mal olan proje kapsamında yapılan depo, 20 bin ton kapasiteli olarak ilgililerin hizmetine sunulacak.

Kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük lisanslı pamuk deposu olma özelliğini taşıyacak tesisin, lisans işlemlerinin ardından hizmete girmesi amaçlanıyor. Ürünün kalitesi ve işlenebilirlik oranını artıracak sistem sayesinde başta çiftçi olmak üzere tüccar ve sanayici pamuktan daha fazla ekonomik destek almış olacak.

Pamuğunu daha iyi koşullarda saklayabilecek çiftçi, istediği zaman ürününü elektronik senet karşılığında kredi olarak da kullanma imkanına kavuşacak. 

- Ekonomik destek sağlayacak

ŞUTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge çiftçisine depo sayesinde önemli bir ekonomik destek sağlayacaklarını belirterek, üreticilerin ellerinde bulundurdukları pamuğun satış dönemini bütün bir yıla yayabileceğini söyledi.

Depoya alınan ürünün laboratuvar koşullarında standardının tespit edileceğini dile getiren Kaya, bu sayede Şanlıurfa pamuğunun kalitesini de ortaya çıkaracaklarını anlattı.

Kaya, Şanlıurfa'da yaklaşık 206 bin hektar alanda pamuk üretildiğini ve ülkenin lif pamuk ihtiyacının yüzde 44'ünün buradan karşılandığını hatırlatarak, sulamaya açılan arazilerin artmasıyla bu rakamın daha da artacağını ifade etti.

Bölgede, çok kaliteli pamuk yetiştirildiğini ancak bu ürünün hasattan sonra yaşanan işlemler nedeniyle kalitesinin düştüğünü vurgulayan Kaya, lisanslı pamuk deposuyla bu sorunun ortadan kalkacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 5 yıldır lisanslı depo ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Şanlıurfa sadece pamuk anlamında değil, hububat anlamında da önemli bir potansiyele sahip bir yer. Bu anlamda ürünlerin muhafazasıyla ilgili her zaman sıkıntılar vardı. Çiftçilerimiz hasat zamanında depo sorunu olduğundan ürünlerini hemen satmak durumunda kalıyorlardı. Lisanslı depolar olduğu zaman bu sorunlar ortadan kalkıyor. Bizde bunun için çalışma başlattık. Türkiye'nin pamuğunun yarıya yakını burada üretiliyor, pamuk ülkemiz açısından stratejik bir ürün, tekstilin ham maddesi, tekstil anlamında ülkemizin ihracatı yüksek seviyede, halen pamuğun yarısını ithal ediyoruz."

- Sulamaya açılan araziler

Şanlıurfa'da sulamaya yeni açılan araziler bulunduğunu, Suruç Ovası'nın da bunlardan biri olduğuna işaret eden Kaya, hükümeti̇n bölgeye yönelik çok büyük yatırımları olduğunu dile getirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının IPA birimine bağlı AB destek programları kapsamında bu konuda proje hazırladıklarını anlatan Kaya, "Zaten borsa olarak bizim bütçemiz buna yetmezdi, bunlar çok büyük projeler. 20 bin ton kapasiteli pamuk deposu yaptık. Bunlar hem çiftçimiz hem sanayicimiz bakımından ihtiyaç olan projelerdi. İhtiyacın yanında birde ürünün kalitesini ortaya çıkarmak önemli. Pamukta yıllardır hep 'Ege pamuğu kaliteli' diye söyleniyor, evet Ege'de kaliteli pamuk var ama oradan daha kaliteli pamuk Şanlıurfa'da var ve lisanslı depoyla ürünün kalitesini ortaya çıkaracağız." şeklinde konuştu.

Mehmet Kaya, söz konusu deponun tamamlandığını vurgulayarak, lisansla ilgili konuları tamamladıktan sonra projeyi vatandaşların hizmetine sunacaklarını sözlerine ekledi.

Pamuk üreticisi İsmali Aykan ise hasat döneminde pamuğu muhafazayla ilgili ciddi sorunlarla karşılaştıklarını aktararak, "Biz o anda pamuğumuzu satmak istemiyoruz ama kendi depolarımıza bıraktığımızda ise küflenme ve bunun gibi sıkıntılar oluyordu. Bazen orada yangın çıkıyor ve emeğimiz çöpe gidiyordu. Lisanslı depola birlikte bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun." diye konuştu.