Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nün rakamlarına göre 2019 yılında da Şanlıurfa fıstık üretiminde Türkiye birincisi oldu.

Şanlıurfa, Gaziantep’e fark attı.

Şanlıurfa 2016 yılında 1.129.895 fıstık üretirken, bu rakam Gaziantep’te 1.335.385 idi. 2018 yılında 1.363.473 fıstık üreten Gaziantep’i Şanlıurfa 1.382.160 ile geçti. 2019’da ise Şanlıurfa 1.411.482 üretim ile 1.393.759’da kalan Gaziantep’e fark atmış oldu.

‘’Urfa fıstığı diğerlerinden çok farklı’’

Şanlıurfa Kalkınma Akademisi Kurucu Başkanı Mahmut Barut ise Şanlıurfa fıstığı ile ilgili önemli bir bilgi verdi. Barut ‘’Şanlıurfa fıstığının diğerlerinden en önemli ayırt edici özelliği “Keten Köyneği” oluşu yani kabuğundaki örtüsünden ismini alır. Ayrıca tadı ve aromasıyla diğerlerinden çok farklıdır’’ dedi.

urfa fıstığı ile ilgili görsel sonucu

‘’Türkiye’nin üretim üssü haline geldik’’

Konuyla ilgili MEDYAURFA.COM editörlerinin sorularını yanıtlayan Barut, Şanlıurfa’nın fıstık ve pamuk gibi stratejik ürünlerde Türkiye’nin üretim üssü konumuna geldiğini bildirdi.

şanlıurfa pamuk tarlası ile ilgili görsel sonucu

‘’Birikimlerimiz sahaya yansıtılmalı’’

Şanlıurfa’nın verimli ovaları, su kaynakları ve yıllık verimli güneşlenme süresiyle Türkiye’nin tarımdaki marka şehri olduğunu da belirten Barut, kentin birikimlerinin sahaya yansıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Barut konuyla ilgili yaptığı değerlendirme de şu ifadeleri kaydetti;

''YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISINA İHTİYACIMIZ VAR''

‘’13 milyon dönüm sulanabilir arazi varlığımızı çok etkin bir şekilde kullanmalıyız. Sadece bitkisel üretimi değil, bahçe bitkileri alanında da güzel gelişmeleri birlikte takip ediyoruz. Tüm bunların yanında tarımda verimliliği attırmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Tarım alanında bulunan ilgili herkese görevler düşüyor. Yenilikçi bir bakış açısına ihtiyacımız var. Yerel yönetimlerin de bu manada üreticiliğin teşvik edilmesi noktasında projeler geliştirmesi ve hayata geçirmesi gerekiyor. GAP’ın başkentinin olmasının yanında birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrimiz, ülke ekonomisinde, tarım, turizm, yenilenebilir enerji, tarıma dayalı sanayi kollarına da büyük katkı veriyor. Bu katkıyı sunan bizim üreticimiz bizim insanlarımız. Şehrimizin ortak akılla birikimlerini sahaya yansıtması gerekiyor. Birlik ve beraberlikle bu zor süreçleri de atlatıp, ülkemizi daha da güçlendirmeliyiz’’ dedi.

MEDYAURFA.COM