Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel tarafından yapılan açıklama da petrol istasyonlarının kendi aralarında anlaşıp, LPG fiyatlarını arttırarak, rekabeti ortadan kaldırmaları ve tüketiciyi mağdur etmeleri nedeniyle Rekabet Kurumu Başkanlığı’na şikayette bulunduklarını açıkladı.

Son zamanlarda şehrimizdeki LPG fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar, rekabet kavramını ortadan kaldırmış ve tüketiciyi mağdur etmiştir. Yakın tarihe kadar Şanlıurfa’daki tüm petrollerde 2.95-3.00 TL aralığında olan LPG fiyatlarında Türkiye genelinde %15 indirim yapılmasına rağmen ilimizde bir anda önceki fiyatın üzerine 35-40 kuruş daha ekleme yapılarak LPG litre fiyatı 3.35-3.40 TL aralığında satılmaktadır. LPG’nin litre birim fiyatlarında indirim yapılmasına rağmen çoğu dağıtıcı istasyonların kendi aralarında anlaşmaları suretiyle tüketiciye yansıttıkları bu durum şehrimizde LPG’li araç kullanan birçok sürücüyü mağdur etmiş durumdadır.

Petrol istasyon sahipleri kendi aralarında gizli şekilde anlaşarak rekabet kavramını ortadan kaldırmışlardır. Konu ile ilgili olarak üst birim olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun fiyatlar üzerindeki tek etkisi, dağıtım şirketlerinin web sitelerinde belirttikleri rakamın üzerinde fiyatla satış yapmaları halinde yaptırım uygulamaktadır. LPG dağıtım istasyonları ise kendi web sitelerinde LPG litre satış fiyatını yüksek gösterme stratejisini devam ettirmişlerdir. Oysaki web sitelerinde belirtilen fiyatlar, hiçbir zaman reel hayata yansıtılmamış ve üst kurul tarafından cezalandırılmamak için sürekli bir emniyet supabı olarak kullanılmıştır. Bu şekilde dağıtım şirketleri kanunları dolanmaya çalışmışlardır. Açıkladığımız sebeplerle meydana gelen mağduriyetin giderilmesi için iş bu başvuruyu yapma zorunluluğu hâsıl olmuştur. 

NETİCE-İ TALEP

Akaryakıt ve LPG istasyonlarının kendi aralarında karar alarak ortak fiyat belirlemeleri “rekabeti sınırlayıcı anlaşma” ve “uyumlu eylem” tanımına girmekte olup 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca suç teşkil etmektedir. Şanlıurfa’da faaliyet gösteren tüm petrol istasyonları hakkında gerekli incelemenin başlatılarak haklarında cezai müeyyidenin uygulanmasını talep ederiz.06.09.2019’’