Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman'da protesto edildi.

Şanlıurfa'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Ali Acar, yaşanan cinayetlerin ve dökülen kanların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ümmet açısından artık bıçağın kemiğe dayandığını aktaran Acar, "Müslümanlar olarak bu acıyı hissetmek ve ümmetin namusu olan ve uğruna binlerce kurban verildiği Kudüs davasına sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terketmelidir." diye konuştu.

Konuşmalar arasında gruptakiler sık sık İsrail aleyhine "Kahrolsun İsrail", "Zalimler için yaşasan cehennem" "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı.

Açıklamanın ardından yapılan duanın ardından gruptakiler dağıldı.

- Malatya

Malatya'daki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ise Hacı Yusuf Taş Camisi önünde toplandı.Memur-Sen İl Temsilcisi Kerem Yıldırım, cuma namazının ardından yaptığı açıklamada, siyonizmin son oyununun Mescid-i Aksa olduğunu belirti.
Yaşanan olayların İsrail'in dediği gibi basit bir güvenlik olayı olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Biz İsrail'in güvenlik kavramından ne anladığını iyi biliyoruz. Mescid-i Aksa'da son zamanlarda yaşananlar, İsrail'in yürüttüğü kirli savaşın en önemli halkasıdır." dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" ve tekbirler getirdikten sonra dağıldı.
- Adıyaman
Adıyaman'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri ise Ulu Cami önünde toplanarak, Demokrasi Parkına kadara yürüdü.Burada gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Adıyaman Şubesi üyesi Hamit Arslan, İsrail'in işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmesi gerektiğini söyledi.

Mescid-i Aksa derhal ibadete açılması gerektiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki tüm kutsal mekanlar, Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır. Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır. " ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından dua eden gruptakiler daha sonra olaysız dağıldı.