Adıyaman Valiliğinden, Besni ve Gölbaşı ilçelerinde bulunan mozaiklerin kurtarılması işleminde sona yaklaşıldığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, 15 Haziran'da Gölbaşı, 22 Haziran'da ise Besni ilçesinde taban mozaiğine rastlandığı hatırlatıldı.

Her iki alanla ilgili olarak yetkili kurum ve kuruluşlardan gerekli yasal izinler alınarak kurtarma kazı çalışmalarına başlandığı ifade edilen açıklamada, "Bulunan mozaiklerin muhafaza edilmesi mümkün olmadığından yapılması gereken işlemler, ilgili kurumlarla yazışılarak kararlaştırılmıştır. Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğünün kararıyla mozaiklerin kaldırılması ve müzeye taşınması uygun görülmüştür." ifadeleri kullanıldı.

Bu çerçevede Müze Müdürlüğünün kurtarma kazılarını her iki alanda da yaparak bitirme aşamasına getirdiği belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Bu mozaiklerle ilgili bilimsel çalışmalar yapılmış olup, ilimizin de bağlı bulunduğu Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Bölge Müdürlüğü uzmanlarıyla beraber taşıma işlemleri gerçekleştirilecektir. Taşınacak olan mozaiklerin nem, ısı ve ışık gibi belirli koşulların sağlandığı bir ortamda koruma altına alınması zorunludur. Bu değerlerin başka bir müze ya da başka bir ile verilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmış olan Adıyaman Arkeoloji ve Panorama Müzesi yapıldığında bu mozaikler Adıyaman'da bu müzede sergilenecektir."