MARDİN (AA) - Hayata Destek Derneğince yürütülen "Mülteci Destek Programı" kapsamında Kızıltepe'de kurulan Kızıltepe Hayata Destek Noktası, düzenlenen törenle kapılarını Suriyeli sığınmacılara açtı.

Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki destek noktasının açılışında yaptığı konuşmada, savaş mağduru ve afetlerden etkilenenlere yardım sağlamak için 12 yıl önce faaliyete başladıklarını söyledi.

Hem Türkiye’de hem de Türkiye dışında çalışma yürüttüklerini anlatan Karaosmanoğlu, özellikle geçici koruma altındaki Suriyelilere destek amaçlı programlar düzenlendiklerini belirtti.

Karaosmanoğlu şöyle devam etti:

"Türkiye’de çok yüksek sayıda Suriyeli var ve çok çeşitli ihtiyaçları var. Bizim burada yaptığımız erişebilecekleri hizmetlerle ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapmaktır. Erişemedikleri noktalarda onlara birebir destek sağlamak, kolaylaştırıcılık yapmak, ilgili müdürlüklere, kamu kurumlarına belediyelere erişimlerini kolaylaştırıp hizmetlere erişebiliyor olmalarını sağlamaktır. Çünkü Suriyeliler burada hayatı kurmakla ilgileniyorlar. Dolayısıyla bütün ihtiyaçlarını bu ülkenin vatandaşları gibi karşılayabilmek istiyorlar."

Karaosmanoğlu, 7 yıldır devam eden Suriye'deki savaşın ne zaman biteceğinin bilinmediğini, bu nedenle sığınmacıların uzun vadeli hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

- "Suriyeliler Türkiye'de bulunmaktan memnun"

Mardin dahil 8 ilde faaliyet gösterdiklerini aktaran Karaosmanoğlu, "Bu noktalardan şu anda 4 tane var. Bugün buradaki noktamızın açılışını yaptık." dedi.

Sığınmacıların Türkiye'de durumlarının diğer ülkelere göre iyi olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Suriyelilerin Türkiye'deki durumu göreceli olarak daha iyi. Burada çeşitli hizmetlere ulaşabiliyorlar. Halihazırda kamplarda olanlar zaten bütün ihtiyaçlarını orada karşılayabiliyor. Kamp dışında kalanlar için de devletin, sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin destekleri oluyor. Kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak içinde biz de hizmet sağlayıcılardan bir tanesiyiz. Genel olarak Suriyeliler Türkiye'de bulunmaktan memnun. Çünkü burada kaynaklara ulaşabileceklerini biliyorlar."

Karaosmanoğlu, Mardin’de 14 bin Suriyeliye kışlık yardım ulaştırarak başladıkları insani yardım faaliyetlerine, artık Kızıltepe Hayata Destek Noktası'nda devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Hayata Destek Noktaları

Hayata Destek Noktalarında, sağlık, eğitim, yasal süreçler ve benzeri alanlarda sunulan hizmetlere erişimlerinde, ihtiyaç duyan sığınmacı ve mültecilere eşlik ediliyor. Ayrıca ulaşım desteği, tercümanlık hizmeti sunuluyor. Gerekli durumlarda bireyler ilgili kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına yönlendirilerek, hizmete erişim sürecinin takibi yapılıyor.

Törene, Yeşilli Kaymakamı Ömer Bilgin, muhtarlar ve siivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Suriyeli sığınmacılar katıldı.