Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının (FTSO) Mesleki Yeterlilik Kurumuna yaptığı başvuru sonucu "sportif faaliyet" olarak kabul edilen Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu, "meslek" statüsüne alındı.

Her yıl binlerce uçuşun gerçekleştiği ilçedeki Babadağ Hava Sporları Rekreasyon Alanı'nı işleten FTSO Fethiye Güç Birliği Şirketi, 2014'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK), Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğunun meslek olması için başvuruda bulundu.

Başvurunun ardından FTSO ile MYK arasında 18 Mayıs 2015'de "Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü" imzalandı. MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanan taslak meslek standardı, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ulusal Meslek Standardı ile birlikte Tandem Yamaç Paraşütü Pilotluğu "meslek" olarak kabul edildi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, turizmin durağan olduğu yıllarda bile Babadağ'da uçuşların her geçen yıl arttığını bildirdi.

- "Belge 5 yılda bir yenilenecek"

Yamaç paraşütüyle yapılan uçuşların kontrollü ve daha düzenli olması için de MYK'ya müracaat ettiklerini anlatan Arıcan, "Tandem (ikili uçuş) pilotluğu artık bir meslek dalı. Ciddi çalışmalar sonucu bu, Resmi Gazetede yayımlandı. İnşallah 2018'de eğitimden geçen pilotların sertifikalarını vereceğiz. FTSO olarak yetkilendirme belgesi için başvurumuzu yaptık. Eğitim almamış, sertifikasız bir pilot tandem uçuş yapamayacak. Bu belge dünyada geçerli olacak. Belge 5 yılda bir yenilenecek." diye konuştu.

Türkiye'nin birçok yerinde tandem uçuşlarının yapıldığını, bunların yüzde 80'inin Babadağ'dan gerçekleştiğini vurgulayan Akif Arıcan, başka bölgelerde ikili uçuş yapan pilotların da sertifikalarını almak zorunda olduğunu aktararak, uygulamanın tek başına sportif faaliyet gerçekleştiren pilotları kapsamayacağını kaydetti.

Getirilen sistemle her yerde daha da güvenli uçuşlar olacağını belirten Arıcan, herhangi bir kazaya mahal vermemek için yamaç paraşütünde kuralların titizlikle uygulanacağını söyledi.