Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliği Korunması Araştırma Komisyonu ve Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Şanlıurfa Milletvekili Gülender Açanal, komisyon üyesi Milletvekilleriyle birlikte Balıkesir’de incelemelerde bulundu.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin korunmasında, üretiminde ve pazarlamasında karşılaşılan sorunlar ile alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu ile birlikte Balıkesir’de bir dizi temaslarda bulunan Açanal ‘’Türkiye’de endemik yetişen bitki çeşitlerinin çok olmasının yanında yeteri kadar faydalanılamamasının sebepleri ve çözümleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz’’ dedi.   

Konuyla ilgili açıklama yapan ve Anadolu’nun dört bir yanında farklı tür ürünlerin yetişebildiğinin altını çizen Açanal ‘’Bu bitkiler yabancı ülkelerden gelen sanayiciler tarafından alınıp işlenerek, hem bize hem de farklı ülkelere pazarlanıyor. Ülkemizde Tıbbi ve Aromatik bitkilerin yetiştirilmesi Tarım Bakanlığımız tarafından destekleniyor ancak iş üretmekle bitmiyor’’ dedi.

Bitkilerin doğru zamanda doğru şekilde hasat edildikten sonra kurutma, yağ çıkarılma, maserasyon ve benzeri tekniklerle ilaç, kozmetik ve parfüm gibi alanlarda kullanılması gerektiğini de vurgulayan Açanal ‘’Bu aşamada Meclis Araştırma Komisyonu olarak nerelerde ve nasıl sorunlarla karşılaşıldığını yerinde incelemeye çalışıyoruz. Balıkesir ziyaretimizde tespit edilecek sorunların çözümleri için Meclisimizin yönetmelik ve kanunlarda yapılması gerekli düzenlemelerin olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ dedi.

Açanal, iki günlük Balıkesir ziyaretleri kapsamında Aromaterapi Festivali’ne katıldıklarını, lavanta ve ekinezya hasadının yapıldığını ve diğer konularda da temaslarda bulunduklarını da sözlerine ekledi.