Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanlıurfa’da 2019 yılında evinde ziyaret ettiği Şükriye Özbay, hayatını kaybetti.

Urfa'nın 1920'de Fransız işgalinden kurtarılmasına öncülük eden ve "12'ler" olarak bilinen kişiler arasında yer alan Hacı Mahmut Mollazade Mahmut Efendi'nin gelini Özbay, hayatının ikinci asrını yaşıyordu.

Şükriye Özbay nine, en küçüğü 65, en büyüğü 80 yaşında 7 çocuk ile 42 toruna sahipti. Özbay, 48 yıl önce eşini kaybettikten sonra büyük kızının bir üst katındaki evde tek başına kalıyordu.
Yemeğini ve evinin her işini kendisi yapan Özbay, zaman zaman da park ve bahçede vakit geçiriyordu.

Mustafa Kemal Atatürk'ten Recep Tayyip Erdoğan'a kadar 12 cumhurbaşkanının dönemlerine tanıklık eden Özbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının daveti üzerine 20 Şubat 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya gelmişti.
Urfa'nın kurtuluşuna tanıklık etti

Şükriye Özbay, vefatından önceki bir röpörtajında Urfa'nın 1920'de Fransız işgalinden kurtarıldığı günleri hatırladığını söylemişti.

O dönem Urfalıların Fransızlara karşı verdiği mücadeleyi anlatan Özbay, "Tam harbe girdiler, Fransızlar ilk önce Urfalılar teslim oldu sandı ama o zaman babam ve beraberindeki 12 kişi öncülüğünde halkımız Fransızlara güzel bir oyun etti. Bir gecede onların silahını alıp, Urfa'yı Fransız işgalinden kurtardılar." İfadelerini kullanmıştı.

Özbay, astsubay babasının, Çanakkale Savaşı'nda ayağı ve göğsünden yaralanarak gazi olduğunu da kaydetmişti.

"Eskiden valiyi bile kimse göremezdi"

Özbay, eskiden yokluk dolu zor günler geçirdiklerini de anlatmıştı.

İnsanların şimdilerde bolluğun kıymetini bilmediğini anlatan Özbay, "Sonradan doğanların şansları iyiymiş, keşke ben de şimdi dünyaya gelseydim." diye konuşmuştu.
Türkiye'nin 12 cumhurbaşkanını da gördüğünü dile getiren Özbay, şunları kaydetmişti;

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına gideceğim için mutluyum. Onun sağlığını sıhhatini soracağım. 'Allah başımızdan eksik etmesin, Allah ömrünü uzatsın' diyeceğim. Eskiden kimse cumhurbaşkanının yanına yaklaşamazdı hatta valiyi bile kimse göremezdi. Şimdi Erdoğan çoluğun çocuğun içinde. Allah onu yormasın. Allah'a emanet olsun istiyorum."

"Hayatı akışına bırakın"

Özbay, sağlığından dolayı sürekli Allah'a şükrettiğini de söylemişti.

Hayatın adeta bir an gibi gelip geçtiğini belirten Özbay, insanların bu dünyaya çok fazla kıymet vermemesi gerektiğini ifade etmişti.

Uzun ve sağlıklı ömrünü doğal gıdalarla beslenmeye borçlu olduğunu anlatan Özbay, "Bir insan kendini hayatın akışına bırakmalıdır, bırakırsa ömrü iyi geçer. Ama kendi kendine 'Şu böyle, bu böyle olmuş' derse hayatını helak eder. Vücudunu hırpalamayacaksın, yoksa bitersin." Demişti.

'Asırlık çınar'ı Erdoğan heyecanı sardı

Kızı annesini anlatmıştı.

Özbay'ın 82 yaşındaki kızı Emine Özbay ise annesiyle keyifli zaman geçirdiklerini anlatmıştı.

Annesiyle her yere gittiğini bildiren Özbay, "Annemle kahvaltıya, gezmeye, taziyelere gidiyoruz. Gezmediğimiz yer yok. Annem konuştukça açılıyor, rahatlıyor. Yemekleri çok güzel yapar. Kendi yemeğini kendisi yapıyor. Çiğ köfteyi çok güzel yoğurur, elinin lezzeti başkadır." şeklinde konuşmuştu.