Gazeteci Nedim Atilla, Başkan Ekinci ile samimi bir röpörtaj gerçekleştirdi.

Başkan Ekinci, sorunlara içtenlikle cevap verdi…

İşte o röpörtaj…

YEDAM, Anadolu’daki ilk şubesini Eyyübiye’de açtı. Eyyübiye ilklerin Belediyesi olarak anılıyor. İlk olmanın sırrı nedir ?

AK Belediyecilik örneklerini takip ediyoruz. İlimizde ve ilçemizde en fazla ihtiyaç duyulan hizmetleri kamuoyu anketleri ile araştırıyoruz. Stratejik plan çalışması yapıyoruz. Eyyübiye için gerekli olan hizmetleri belirliyoruz. 5 yıllık süreye yayıp, hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Anadolu’daki ilk şubesini açan YEDAM’da bunlardan birisi. Bağımlılıklarla mücadelenin kamu denetimleriyle yürütülmesi önemli. Yeşilay’a ilçemizde bir merkeze ihtiyaç olduğunu ilettik. Sağ olsunlar talebimizi geri çevirmediler. Açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi tarafından yapıldı. 

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Vaat ettiğiniz projelerin ne kadarını gerçekleştirdiniz ?

Vaat ettiğimiz projelerle ilgili çalışmalarımızı yürüttük, yürütüyoruz. Bitenler var, devam edenler var, başlayacak olanlar var. 5 yıllık süre zarfında, vaat ettiğimiz projelerin en az iki kat fazlasını gerçekleştirmiş olacağız.

Eyyübiye’nin en önemli sorunu ne idi ? çözüme kavuştu mu ? 

Tapu sorunları var. Bununla ilgili TBMM nezlinde girişimlerde bulunduk. İlk günden beri uğraş veriyoruz. Zamanında gecekondulaşma tarzı yapılaşmalar olmuş. Bu yapılaşmanın da en büyük getirdiği sorun tapu. Belediye açısından imar uygulamaları ve çözülmesi gereken yerlerin çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda dağıttığımız tapular var. Genel anlamda bu sorunun çözümü için yasa gerekiyor. Hukuk birimimizi devreye olarak tüm ilgili taraflarla, kurumlarla görüşerek rapor hazırladık. Milletvekillerimize, sayın bakanımıza arz ettik. Bundan sonra TBMM’de çıkacak olan torba yasaya Eyyübiye’nin tapu sorununun çözümü yasası dahil edilecek. Bu kapsamda Eyyübiye adına gördüğümüz en önemli sorun çözülmüş olacak.

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Eyyübiye’nin genç bir nüfusu var. Gençlerle ilgili ne gibi çalışmalarınız var ?

Gençlik merkezlerine ağırlık verdik. Açtığımız ve açacağımız gençlik merkezlerimiz var. 36 mahallede gençlerimize yönelik spor merkezlerini açıyoruz. Bu merkezlerde milli ve manevi değerlere haiz insanlarımızla ayidet duygularını pekiştirerek gençlerimize aşılamalar yapıyoruz. 

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şanlıurfa ziyaretinde gündeme gelen Eyyübiye’deki kentsel dönüşüm ne durumda ?

Kentsel dönüşüm Eyyübiye’de olmazsa olmaz hizmetlerimiz arasında. Gecekondulaşmanın çok olduğu bir ilçede insanlarımızın daha yaşanabilir mekanlara ihtiyacı var. 12’ler mahallesinde çalışma yürüttük. Çalışma sonunda ilgili taraflarla protokollerimizi imzaladık. Kısa bir süre içerisinde bunun uygulamasına geçiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde bu konu görüşüldü. Talimatları var. İlgili kurumlar çalışacaklar.

Vatandaşlar Belediye’ye en çok hangi taleple geliyor ?

Günde 100 telefon alıyorsak 90’ı iş talebi. 370 bin nüfuslu Eyyübiye ilçesinin yüzde 70’i dar gelirli. Gönül ister ki iş taleplerinin hepsini karşılayalım fakat norm kadro şeklinde adlandırılan her belediyede çalışabilecek belirli bir işçi sayısı var. İş yükü analizinde Belediyemizin personel ihtiyacı karşılandı. İş ile ilgili talepleri yine de kayda alıyoruz. İlgili kurumlara, işletmelere yönlendiriyoruz. Taleplerini biz karşılayamazsak bile başka birimlerle aralarında aracı olmanın çabası içerisindeyiz.

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Hem Şanlıurfaspor’un hem de Eyyübiye Belediyesi’nin başkanısınız. Yükünüz ağır ! Kendinize ve ailenize zaman ayırabiliyor musunuz ?

Cenab-ı Hak, kimseye kaldıramayacağından fazla yükü yüklemez. Bu yük yüklenmişse bize demek ki altından kalkabiliyoruz. Ötekileştirilmiş bir ilçenin Belediye Başkanıyım. 3 yıldan bu yana o ötekileştirmenin kaldırılması noktasında ciddi uğraşlar veriyoruz, ötekileştirmeyi bertaraf ediyoruz. Şanlıurfaspor, kentimizin marka değeri. Kötü bir sezon geçirerek ligden düşmekten son anda kurtuldu. Sayın Bakanımızın davetiyle göreve geldik. Ağır bir yük, riskli bir görevdi. Siyaseten de riskleri olan bir durum ama görevden kaçamazdık. İdari ve mali yönden yönetilebilir bir takım oluşturmak istedik. Şahsımızı düşünmedik. Şanlıurfa adına bu görevi üstlendik. Tüm arkadaşlarımızın ciddi emekleri var. Son zamanlarda alınan iyi sonuçlarda sayın bakanımız ve valimizin ciddi destekleri var.

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Eyyübiye’de 2014’ten bu yana sürdürülen başarılı belediyecilik birçok seçime de yansıdı. Eyyübiye referandum da yine en fazla oyu alan ilçelerden birisi olacak mı ?

Yerel seçimden sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Yüzde 81 gibi bir oy oranına ulaştık. Eyyübiye’de oy oranımız yüzde 80’ler civarında. 7 Haziran’da oyunu arttırabilen tek ilçe yüzde 63 ile Eyyübiye oldu. 1 Kasımda ise yüzde 78 oy aldık. Ciddi anlamda destek sağlandı. Gerek referandum olsun gerekse de ondan sonraki seçimlerde olsun bizim hedefimiz yüzde 80’lerin üzerine çıkmak. Yüzde 80 oy oranına taban olarak bakıyoruz. Eyyübiye bundan sonra da birinciliği bırakmayacaktır. 

Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye için önemi nedir sizce ?

Yönetimin yetkin kadrolarla yürütülmesi bir ihtiyaç. Çift başlılığı önlüyor. Şuan çift başlılıkla ilgili bir sorun yok ama yarın ne olacağı belli değil. İleride bu çift başlılığın oluşmasını önlemek için Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi gerekiyor. Bu sistemde koalisyon olmayacak. Yasama, yürütme noktasında tamamı ile birbirinden bağımsız birimler olacak. Mevcut durumda yasama yetkisine sahip meclis bazen yürütmenin içerisinde dahil olabiliyor. Burada görevler ayrılığı ilkesi iyi bir şekilde uygulanmamış oluyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile görevler ayrılığı ilkesi tamamen belirginleşiyor. Bakanlar kurulu meclis dışında belirleniyor. Daha ehemmiyetli, liyakatli insanlar göreve gelmiş oluyor. Bunu söylerken mecliste liyakatli insanlar yok anlamında söylemiyoruz. Çok daha başarılı, teknik anlamda sonuç alabilecek insanlarla bakanlar kabinesi kurulduğunda, Türkiye için 10 yılda gidilecek bir yol daha kısa bir sürede gidilecektir. Mesafe kısalacak. Bizim yönetim tarzımıza da uygun bir sistem olacak. 

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Belediye ve Başkanı olarak birçok ödüle layık görüldünüz. İlk olmanın yanı sıra başarının sırrı nedir ?

İnsanlarımızı, hedef götürdüğünüz kitlenizi tanır, ihtiyaç duydukları hizmetleri onlara götürürseniz, bunlar izleyen başka bir göz tarafından takdir edilir. Ödüller, takdirlerin sonucudur. Projelerimizi, hizmetlerimizi takip edenler tarafından yapılan oylamalar sonucunda aldığımız ödüller var. Ödülleri Eyyübiye halkı adına alıyoruz. Ödül sayımız arttıkça, biliyoruz ki Eyyübiyelilere daha iyi hizmet sunuyoruz. Ödülleri ekibimizin çalışmalarının karşılığı olarak görüyoruz.

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Şanlıurfa Tarım şehri…Ve Faruk Çelik ! Şanlıurfa’ya sizce ne kadar faydalı ?

Sayın Bakanımız Şanlıurfa için bir şans. Tarımın hemen her alanında, kentimiz ciddi potansiyele sahip. Tarımın başında Şanlıurfa milletvekilinin bulunması bizim için çok önemli. Ben bir Belediye Başkanı olarak, gerek bakanımıza, gerekse de Milletvekillerimize Şanlıurfa’mızla ilgili hangi sorunu götürdüysek sağ olsunlar en yüksek duyarlılıkla ilgilendiler. Şanlıurfa’da insanlar artık şahısları değil, projeleri konuşmaya başladılar. Bakanımız ve Milletvekillerimiz, kişisel taleplerle ilgili pek uğraş vermiyorlar artık. Kentimiz adına önemli projeleri takip ediyor, kim proje götürüyorsa da sonuna kadar takibini yapıyorlar. Kentsel dönüşümden ziyade zihinsel dönüşüme ihtiyaç duyuyoruz. Şuan ki kadrolarla zihinsel dönüşümü görmüş oluyoruz ve bu gelişmeye ayak uydurmaya çalışıyoruz. 

AK Parti Şanlıurfa il teşkilatının desteğini görüyor musunuz ?

Hizmetlerimizi AK Parti iktidarının desteğiyle yapıyoruz. İl ve ilçe teşkilatımızın gerçekleştirdiğimiz hizmetler noktasında destekleri var. Meseleye takım gözüyle bakıyoruz. Bu takımın içinde teşkilatlarımız, bakanımız, milletvekillerimiz, meclis üyelerimiz, STK’larımız, muhtarlarımız, kanaat önderlerimiz ve basınımızda var. Basının ciddi desteğini görüyoruz. Bir orkestranın her enstürmanının sesi ayrı çıktığı zaman müzik dinlenmez. Aynı ses çıkarsa dinlenir. 

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj

Eyyübiye’ye son mesajınız ?

Eyyübiye Şanlıurfa’nın özetidir. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum; Eyyübiye’yi güzel günler bekliyor. Eyyübiye Belediyesi sorunlara vakıf bir Belediye. Eyyübiye Belediyesi kadroları sorunların çözümleri noktasında uygun araçları kullanıyor. Eyyübiye Belediyesi çalışanları Eyyübiyelilere hizmet noktasında sınır tanımıyor. Eyyübiye Belediyesi’nin çalışanları, teknik ekibi, ilçe insanlarının ihtiyaç duyduğu hizmetleri biliyor, projelendiriyor, fiziki durumlardaki işlemlere başlıyor ve çözüme ulaşıyor. Eyyübiye’nin her bir günü geçen gününden daha olacak.

Mehmet Ekinci-Nedim Atilla Röpörtaj