Şanlıurfa’da aktif olarak görev yapan sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yerel seçimler öncesinde aday belirleme sürecine girildiği önemli zaman diliminde, belediye başkan adaylarının hangi kriterlere sahip olması gerektiğini MEDYAURFA.COM köşe yazarı usta gazeteci Sedat Atilla’ya değerlendirdi.

Gazeteci Sedat Atilla’nın sorularını yanıtlayan sivil toplum kuruluşu başkanları, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sivil toplum kuruluşları başkanları, belediye başkanı adaylarında bulunması gereken en önemli kriterlerin liyakat ve dürüstlük olması gerektiği noktasında birleşti.

ŞUTB Başkanı Kaya: ‘’Dürüstlük en önemli kriter’’.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, partilerin belirleyeceği belediye başkan adaylarındaki en önemli iki kriterin dürüstlük ve liyakat olması gerektiğini söyledi. Belediye başkan adaylarının profesyonel alamda belediyeciliği bilmesi gerektiğini de ifade eden Kaya ‘’Artık yeter. En önemli kriterlerden birisi dürüstlük olmalı. Belediye başkanı olacak kişi hizmetlerin hızlı ilerlemesini sağlamalı. Liyakat da en önemli kriterdir’’ dedi.

ŞUTSO Başkanı Peltek: ‘’Vizyon şart’’.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek ise Belediye başkan adayı gösterilecek olan kişilerde vizyonun şart olduğunu söyledi. Şanlıurfa’yı modern ve yaşanabilir yarınlara taşıyabilecek liyakat ehli kişilerin aday gösterilmesi gerektiğini ifade eden Peltek ‘’Belediye başkan adayı gönüllere hitap etmeli. Toplumun her kesimini kucaklayıp, ortak akla önem vermeli’’ dedi.

Baro Başkanı Öncel: ‘’Vatandaşın sesine kulak verilmeli’’.

Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel’de belediye başkan adaylarında olması gereken kriterleri sıraladı. Baro Başkanı Av. Abdullah Öncel, partilerin başkan adaylarını atama yöntemiyle değil, halkın talepleri doğrultusunda belirlemesi gerektiğinin altını çizdi. Av. Öncel ‘’Hangi parti olursa olsun, vatandaşın sesine kulak vermeli. Geçmişteki Büyükşehir Belediye Başkanımız Maraşlıydı. Belki başarılıydı bunu tartışmam fakat Belediye başkanımız olacak kişinin Şanlıurfa’nın toplum yapısını bilmesi gerekiyor. Şanlıurfa’nın öz evladı olmalı. Toplumun sorunlarını bilen memleket evlatlarımız var. Şanlıurfa’nın önemli siyasi değerleri de var’’ dedi.

‘’Kayyumları doğru bulmuyorum’’

Av. Öncel, geçmişte belediyelere atanan kayyumları doğru bulmadığını da sözlerine ekledi. Öncel ‘’Halkın iradesiyle gelmiş belediye başkanlarının siyasi bir kararla görevlerinden alınmalarını ve yerlerine başka isimlerin atanmalarını doğru bulmuyorum. Önümüzdeki seçimden sonra bu tür yaptırımlardan uzak durulmalı’’ dedi.

‘’Urfaesob Başkanı Bakay: Esnafla iç içe olmalı’’

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay ise belediye başkanı adayı gösterilecek kişilerin öncelikle esnafı tanıması gerektiğini ve sorunlarına hakim kişiler olması gerektiğini söyledi. Şefik Bakay ‘’Projeleri ses getirmeli. Şanlıurfa’nın öz evladı olmalı. Özellikle de esnafla iç içe olması gerekiyor. Esnafın yanında olmalı. Liderlik sıfatına sahip olmalı. Azimli, çalışkan ve bilgili en önemlisi de vatandaşın menfaatine olan konularda cesur karar verebilme yeteneğine sahip olmalı’’ dedi.

Evren Sanayi Başkanı Arslan: ‘’Şaibeli adaylar olmamalı’’

Şanlıurfa Evren Sanayi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Arslan’da MEDYAURFA.COM’a yaptığı değerlendirme de aday gösterilecek kişilerin şaibelere bulaşmamış olması gerektiğini söyledi. Şanlıurfa’nın sorunlarına çözüm üretebilecek kabiliyette kişilerin aday gösterilmesi gerektiğini savunan Arslan ‘’Belediye Başkanı olacak kişinin örnek şahsiyet olması lazım. İnsanları küçük görmemesi, insanlara tepeden bakmaması lazım. Mütevazi olmalı, belediye malını beytülmal fakir fukara malı gibi görüp, kendi malı gibi korumalıdır. Asla zayi etmemelidir’’ dedi. 

‘’Sadece Urfa’yı değil, Türkiye’yi de tanımalı’’

Uluslararası Yazarlar Sanatçılar Araştırmacı Gazeteciler Derneği Başkanı Sıtkı Aloğlu ise belediye başkan adayının teknik bir isim olması gerektiğini söyledi. Kendini aşmış ve sadece Şanlıurfa’yı değil Türkiye’yi de tanıyan bir ismin belediye başkan adayı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Aloğlu ‘’Sadece yerelde kalmamalı. Kamu yönetimi, özel sektör ve STK’lardan iyi beslenmeli. Bunlarla barışık olmazsa, siyaset geliştiremezse işin altından kalkamaz. Fiziki yapılanma, ekonomik yapılanma ve siyaset ile sosyal yapılanmaları sağlıklı bir şekilde yerine getirebilecek bir ekibi ve özellikle de daire başkanları olmalı’’ dedi.

İLGİLİ HABERLER...