Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Türkiye'nin en büyüğü konumundaki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde koruma altında tutulan "gazella subgutturosa" türü dağ ceylanları, isimlerini verdikleri ilçede yaşamlarını sürdürüyor.

Dünyada ender bölgelerde yaşayan dağ ceylanlarının Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Türkülere de konu olan ve Ceylanpınar ilçesine adını veren dağ ceylanları, doğal ortamlarının bozulması ve neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle 1977 yılında koruma altına alındı.

O yıllarda sadece 23 ceylanın bulunduğu Ceylanpınar Tarım İşletme Müdürlüğünde yapılan çalışmalarla hayvan sayısı bine yaklaştı.

Şu anda 825 dekar alanda yaşamlarını sürdüren ceylanların 950 olan sayısının bahar aylarında beklenen doğumlarla bini aşması öngörülüyor. 

Doğal özelliklerini kaybetmemeleri için mümkün olduğunca insanlardan uzak tutulmaya çalışılan ceylanlara kışın ise meraların kuruması nedeniyle kepek, küspe ve sanayi yemleri desteği sağlanıyor.

Öte yandan işletmede talep edilmesi durumunda dişiler 5 bin 192 liradan, erkek ceylanlar ise 2 bin 242 liradan hayvanseverlere satılıyor.

Kentin turizmine de katkı sağlayan ceylanları görmek isteyen ziyaretçiler de Şanlıurfa'ya yaklaşık 150 kilometre mesafedeki Suriye sınırındaki ilçeye gelmeyi ihmal etmiyor.

- "Amacımız ceylanların sayılarını arttırmak"

Ceylanpınar Tarım İşletmesinde hayvancılıktan sorumlu veteriner Aykut Kahramanoğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır işletmede ceylanların neslini sürdürmek adına çalışma yürütüldüğünü hatırlattı.

Bu anlamda amaçlarının hayvanları korumak olduğunu anlatan Kahramanoğulları, bunu yaparken ceylanların doğal özelliklerini kaybetmemeleri için hassas davrandıklarını ifade etti.

Kahramanoğulları, önceki yıl 200, geçen yıl ise 350 olan yavru sayısının bu yıl 500'ü geçmesini hedeflediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ceylanların neslini sürdürülmesi ve sayılarının arttırılması için çalışmalar yapıyoruz. Normalde doğal ortamlarında kendileri besleniyor ama sadece kış mevsiminde yem takviyesi yapıyoruz. Bu anlamda yiyebilecekleri kadar kaliteli kuru yonca ve kesif yem verip o şekilde beslenmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu anda hayvanlar çiftleşme dönemindeler, nisan-mayıs aylarında doğumlar gerçekleşir. Şu an 500 dişi ve 450 de erkek olmak üzere toplam 950 ceylanımız bulunuyor, amacımız hayvanların sayılarını artırmak. Her yıl kısıtlı miktarda özellikle hayvanat bahçeleri olmak üzere satışımız oluyor. İşletmede amaç satışını yapmak değil nesillerini sürdürmektedir. Hayvanlarımız ürkek olduğu için mümkün olduğunda onları uzaktan takip etmeye çalışıyoruz. Çalışmalarla birlikte bu güzel hayvanların sayısın artmasını istiyoruz."