Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un davetlisi olarak, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ziyaretinde çevre düzenlemesinden öncesi ve sonrası fotoğraflarını inceleyen ve gölü gezdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Emine Erdoğan, Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Salda Gölü'nü ilk kez gördüğünü söyledi.

“SALDA GÖLÜ KONUSUNDA HALKIMIZIN MUTMAİN OLMASINI TAVSİYE EDİYORUM”

Karşılaştığı manzara karşısında duygulandığını ve burayı çok beğendiğini dile getiren Emine Erdoğan, şunları ifade etti: "Herkese gelip Salda Gölü'nü görmesini tavsiye ediyorum. Bize ilk söylendiğinde böyle şeyler anlatılmadı. 'Burası bakanlık eliyle kötü bir hâle getirilecek' dediler. Ben de Bakanıma bunu bildirdim. 'Asla böyle bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum. Salda Gölü'ne gelin birlikte gezelim. Önceki ve sonraki hâlini size göstermek istiyorum. dedi. Gerçekten görünce mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O hâlden bu hâle gelişi, gerçekten çok güzel bir girişim."

Çalışma dolayısıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'u tebrik eden Emine Erdoğan, çalışmalar bittikten sonra gölün yeni hâlini de görmek istediğini ifade etti. Emine Erdoğan, gölle ilgili yapılan bilgilendirmeden tatmin olduğunu ve Bakan Kurum'a güvendiğini dile getirdi.

Göle gelenlerin araçlarını park ettiği alanın 500-600 metre kadar uzaklıkta olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, "Park alanı gerekirse daha da geriye çekilebilir. Halkımız buraya geldiği zaman arabalarını artık gölün dibine kadar çekmeyecekler. İhtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki ufak bir restoran, duş alabilecekleri modern yerler olabilir. Ancak tabii ki buraya zarar vermeden ve görüntüyü bozmadan tahta veya taştan basit yerler olacağı bilgisi verildi. Bakanımıza güveniyorum ve kendisini tebrik ediyorum" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Emine Erdoğan'ın bugüne kadar çevre ile ilgili her projeye destek olduğunu, kendilerini yalnız bırakmadığını vurgularken, Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'nin 2023 yılına kadar tüm şehirlerde hayata geçirileceğini kaydetti.

Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ne değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, proje ile hem israfın önlendiğini hem doğal kaynakların korunduğunu hem de istihdam oluşturulduğunu belirtti. Kurum, 2023 yılına kadar tüm şehirlerde bu projenin hayata geçirileceğini aktardı.

Salda Gölü'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şunları söyledi: “14 Mart 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Salda bölgesinde, 44 kilometrekare olan göl yüzeyini biz 7 kat artırarak 295 kilometrekare alanı bir özel çevre koruma bölgesi ilan ettik.” Bölgede vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği yapıların dışında herhangi bir yapıya izin verilmediğine işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Yapacağımız proje kapsamında bu yapıların dışında herhangi bir yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir şekilde burayı betonlaştırmayacağız, asfaltlaştırmayacağız" diye konuştu.

LİSİNİA DOĞA PROJE VE YABAN HAYATI REHABİLİTASYON MERKEZİ'Nİ ZİYARET

Emine Erdoğan, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne yaptığı ziyaret kapsamında Beyaz Adalar girişinde köy kadınlarının kurduğu pazarı da gezdi. Kadınlarla sohbet eden Emine Erdoğan, alışveriş de yaptı. Yeşilova Halk Plajı'na giden Emine Erdoğan, plajdaki düzenlemeler hakkında da bilgi aldı. Salda Gölü Beyaz Adalar bölgesini gezen Emine Erdoğan'a; Çevre, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (ÇESAV) Yönetim Kurulu Başkanı İmren Aykut,  Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen de eşlik etti.

Lisinia Doğa Proje ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret eden Emine Erdoğan, merkez kurucusu Öztürk Sarıca'dan merkez, lavanta ve aromatik bitkiler ile bölgede geliştirilen susuz tarıma ilişkin bilgiler aldı. Merkezde tedavisi tamamlanan pelikanı göle bırakan, avcılar tarafından vurularak yaralanan ve tedavisi için merkeze getirilen altı leylek hakkında da bilgilendirilen Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ve diğer katılımcılarla tedavisi tamamlanan leylekleri de doğaya saldı.

Gazetecilerin izlenimlerini sorması üzerine ise bölgenin çok güzel bir yer olduğunu belirterek,  Burdur'daki güzelliklerin görülmesi gerektiğini dile getiren Emine Erdoğan, Salda Gölü'ne ilişkin, "Cennet gibi bir yer, sadece resimlerden anlaşılmıyor. Buraya gelip, o esintiyi, havanın güzelliğini, manzaranın güzelliğini yaşamak lazım. Herkesi buraya davet ediyorum" diye konuştu.