Diyanet İşleri Başkanlığınca "2022 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’ndaki programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bu yıl tarihlerinin yakın olması nedeniyle Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin birlikte icra edileceğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığının "Mevlid-i Nebi, Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Ramazan Ayı" gibi vesilelerle, önemli konuları kamuoyunun gündemine taşıdığını hatırlatan Başkan Erbaş, bu yıl Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Mevlid-i Nebi Haftası konusunun "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" olarak belirlendiğini açıkladı.

- Peygamberimizin mirası ve emaneti olan din hizmetini ve camilerimizi daha güçlü şekilde gündemimize alacağız

Hafta münasebetiyle çok sayıda programlar düzenleneceğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Yeni bir Mevlid gecesine yaklaşırken kainatın efendisi sevgili Peygamberimizi daha bir coşkuyla, heyecanla, muhabbetle, şuurla, tefekkürle anma ve anlamanın gayreti içinde olacağız. Buna vesile olacak programlar yapacağız. Diğer yandan ise onun bizlere mirası ve emaneti olan din hizmetini ve camilerimizi daha güçlü şekilde gündemimize alacağız. Camilerimizin işlevlerini gözden geçireceğiz ve camilerimize karşı sorumluluklarımızı yeniden hatırlayıp en güzel şekilde yerine getirmenin azmini kuşanacağız. Din-i Mübin-i İslam’a, milletimize, ümmete ve insanlığa hizmet etmeyi hayatın gayesi edinen hocalarımızı hatırlayacağız. Bir taraftan ‘hademe-i hayrat’ı hayır, minnet ve şükranla yâd ederken, diğer yandan daha iyi ve daha çok hizmet üretmenin yollarını arayacağız." dedi.

- Peygamberimiz bütün Müslümanlar için en ideal örnektir

Peygamberlerin insanlığa rehber ve örnek olduklarını ifade eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

"İlahi çağrının son ve evrensel temsilcisi Hz. Muhammet Mustafa (s.a.s) da insanları, hikmet ve güzel öğütle İslam’a davet etmiş, hayatıyla en güzel örnekliği göstermiş ve yeryüzünde iyiliğin egemen olması için mücadele etmiştir.  Şüphesiz onun hayatı, ahlakı, sünneti, davet ve tebliğ metodu, bütün Müslümanlar için en ideal örnektir. İnancı ve gayreti, samimiyeti ve ihlası, güvenilirliği ve doğruluğu, sabrı ve merhameti, fesahatı ve belâgati, onu davetinde başarılı kılan en bariz özelliklerdir. 

İslam’ı insanlara anlatma ve öğretme mücadelesinde sevgili peygamberimiz, muhataplarına değer vermiş, onlara anlayabilecekleri şekilde tebliğde bulunmuş, tebliğ ettiklerini ilk önce kendisi yaşamıştır. Onun içindir ki her sözü, insanlara tesir etmiştir. Şefkati ve merhametiyle, nezaketi ve mütebessim çehresiyle, tatlı dili ve teşvik edici üslûbuyla gönüllere dokunmuştur. ‘Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; sevdirin, nefret ettirmeyin.’ buyurmuş ve bunu bir hayat düsturu haline getirmiştir."

- Hz. Peygamber adalet ve merhamete dayalı mücadelesiyle büyük bir medeniyet inşa etmiştir

Veladet-i Nebi’nin, Yüce Allah’ın yeryüzüne rahmetinin bir tecellisi olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, "Hz. Peygamberin (s.a.s.) örnek hayatı ve insanlığa kurtuluş yolunu gösteren rahmet yüklü evrensel mesajları da bu ilahi tecellinin bir sonucudur. Onun insanlığı zulmetten nura ulaştırmayı hedefleyen nübüvveti, gerek toplumsal gerekse bireysel olarak karanlıklardan aydınlığa kavuşmanın yolunu açmıştır. Onun örnek ahlakı, çağları aşan mesajları, kendisine tabi olanları her daim izzet ve selamete kavuşturmuştur. O, hakka, adalete, iyiliğe ve merhamete dayalı mücadelesiyle büyük bir medeniyet inşa etmiştir." İfadelerini kullandı.

- Hz. Peygamberin yegane hedefi cahiliye taassubunu ortadan kaldırmaktır

Başkan Erbaş, "Hz. Peygamberin yegane hedefinin, cahiliye taassubunu ortadan kaldırarak tevhidi ikame etmek, yüreklere iman ve takva bilincini yerleştirmektir. Bunu yaparken de merhametten, nezaketten, sevgi ve saygıdan bir nebze olsun ayrılmamış; yaş, cinsiyet, makam, ırk, kabile ve benzeri hiçbir ayrımda bulunmaksızın insan onurunu merkeze almıştır. O, sevgiye, saygıya ve samimiyete dayalı bir zeminde hikmetle, güzel söz ve nasihatle Rabbinin yoluna, İslam’a davet etmiştir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, bugün insanlığın şiddet sarmalında olduğunu belirterek çözüm yolunu şöyle işaret etti: 

"Bugün insanlığı çepeçevre kuşatan şiddet sarmalı, kalpleri hançerleyen merhametsizlikler, aklın ve idrakin alamayacağı güç gösterileri dünyayı zindana çevirmektedir. Üzülerek ifade etmeliyim ki belirsizliklerle dolu bu zorlu süreçte İslam dünyası da yaşanan acılardan, travmalardan nasibini almakta, ideoloji, mezhep ve benzeri ayrıştırıcı tartışmaların sebebiyet verdiği karmaşanın, kaosun içinde bocalamaktadır. Barışın ve huzurun simgesi olan İslam ve onun müntesipleri, ne hazindir ki günümüzde savaş, terör, kargaşa, yoksulluk ve geri kalmışlık gibi sorunlarla anılır hale gelmiştir. 

Bu olumsuz atmosferden kurtuluşun yegane yolu; yeniden öze dönmektir. Kur’an’ın övgüsüne mazhar olmuş Nebî’nin güzel ahlakını kuşanmaktır. Onun sünnetini hayat edinmektir. Kur’an-ı Kerim’de buyrulduğu üzere “hayırlı ve örnek ümmet” olma sorumluluğunun gerektirdiği gibi yaşamaktır.  

Mevlidi Nebi vesilesiyle bir kez daha hatırlamak gerekir ki; alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin insanlığa takdim ettiği İslam’ın evrensel mesajlarını, yeniden layıkıyla dikkate almaya, hayata taşımaya, toplumumuzun her kesimine ulaştırmaya her zamankinden daha fazla muhtacız. Bu kutlu vazife, ona ümmet olmanın, onu sevmenin bir gereği olarak en fazla bizim omuzlarımızdadır."

- İslam’ı insanlara anlatma vazifesinde en güçlü mekan, mescittir

Hz. Peygamber’in cami merkezli bir medeniyet inşa ettiğini belirten Prof. Dr. Erbaş, "Peygamber Efendimizin risalet görevinde, İslam’ı insanlara anlatma vazifesinde en güçlü mekan, mescit olmuştur. Mekke’de Erkam b. Ebi’l-Erkam’ın evi adeta mescid yapılmıştır. Medine’ye hicret edilince de şehrin, hayatın ve tebliğin merkezi olarak Mescid-i Nebi inşa edilmiştir. İbadet mekânı, yönetim merkezi, askerî karargâh, şûrâ meclisi gibi işlevlerinin yanı sıra Mescid-i Nebi, irşat ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin de merkezi olmuştur. Hz. Peygamber, mümin şahsiyetler yetiştirmek, İslam’ın rahmet mesajlarıyla ideal bir toplum inşa etmek için camiyi merkez olarak kullanmıştır. Hz. Peygamberi örnek alan ümmeti de cami merkezli medeniyetler inşa etmişlerdir. Esasen bu tarihi hakikat, bizim hizmet anlayışımızın değişmez mihverine ve yeniden yükselişimizin en ideal çıkış noktasına işaret etmektedir. Bugün bizlere düşen en büyük sorumluluk, Peygamber efendimizin izinden giderek ve onun sünnetini rehber edinerek, yaşadığımız çağı İslam’ın rahmet mesajlarıyla buluşturmaktır. İnsanlık için hayırlı nesiller yetiştirmektir. Adalet ve merhametin, yardımlaşma ve paylaşmanın egemen olduğu bir dünya inşa etmektir." dedi.

- Amacımız; Peygamberimizi daha iyi tanımak/tanıtmak ve onun sevgisini canlı tutmaktır

Bu ideale katkı sunması gayesiyle hafta boyunca etkinlikler yapılacağını kaydeden Başkan Erbaş, "Amacımız; Peygamberimiz (s.a.s)’i daha iyi tanımak/tanıtmak, anlamak/anlatmak, hayatımızı onunla anlamlandırmak ve onun sevgisini canlı tutmaktır. İçinde yaşadığımız çağda tebliğ, davet ve irşat konusunu insanımızın gündemine taşıyarak toplumsal bir bilinç oluşmasına katkı sağlamaktır. Peygamber Efendimizin davet ve irşattaki temel yaklaşımını hatırlamak; insanları iman, ibadet ve güzel ahlaka çağırırken referans aldığı dinamikleri ortaya koymak ve kılavuz edinmektir. Peygamber Efendimizin ilim, irfan, bilgi ve hikmetle yaptığı davetine ve mücadelesine dikkat çekmektir.  İyiliği emretme ve kötülükten alıkoyma hususundaki duyarlılığımızın ve sorumluluğumuzun canlı tutulmasına katkı sağlamaktır.  Bu bağlamda inşallah yurtiçinde ve yurtdışında pek çok faaliyet yapacağız. Vaaz, hutbe, TV ve radyo programları, konferanslar, sosyal medya ve diğer dijital platformlar aracılığıyla tema çerçevesinde hizmetler, çalışmalar yapacağız." diye konuştu.

Yöresel kıyafet ve kral kostümüyle oy kullandılar Yöresel kıyafet ve kral kostümüyle oy kullandılar

- Uluslararası Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Açılış Programı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 29 Eylül 2022 (yarın) Konya’da Uluslararası Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Açılış Programını, 1 Ekim 2022 Cumartesi günü ise Ankara’daki Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu’nda 3 gün sürecek olan Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumunun açılışının gerçekleştirileceğini duyurdu.

- Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı Ankara’da

Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Mevlid-i Nebi Haftası Ana Programının yapılacağını bildiren Başkan Erbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"7 Ekim 2022 Cuma günü de Sakarya’da Kur’an-ı Kerim ve Mevlit Programı ile Mevlid Gecesi'ni ihya edeceğiz. Tema çerçevesinde hazırladığımız kitabı, basılı-görsel yayınları milletimizle ve dünya kamuoyu ile paylaşacağız. Bu vesileyle, milletimizin her ferdini, tüm kardeşlerimizi bilhassa gençlerimizi, ülkemiz genelinde, il ve ilçelerimizde yapılacak etkinliklere katılmaya davet ediyorum.

Tüm mensuplarımızın, her kademe ve unvandaki görevlilerimizin “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nı tebrik ediyor, hizmetlerinde başarı ve muvaffakiyetler diliyorum. Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında, Mevlidi Nebi ve Camiler ve Din Görevlileri Haftası süresince gerçekleştirilecek etkinliklerin, başta İslam âlemi olmak üzere bütün insanlığın, Peygamber efendimizin getirdiği üstün ahlaki ilkelerde buluşmasına vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum."

Konuşmaların ardından Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren din görevlilerine protokol tarafından hediyeleri takdim edildi.

KAYNAK: DİYANET HABER