13-15 Ekim 2017 tarihlerinde yapılacak olan zirvenin tanıtım toplantısına Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ile birlikte; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Vali Yardımcısı Fatih Çelikkaya, Vali Danışmanı İbrahim Akgün, Şanlıurfa Kültürel Mirasi Koruma Derneği Başkanı Uğur Beyazgül, ŞUGİŞKAD Başkanı  Cevahir Asuman Yazmacı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantı başlarken bir açıklama yapan Vali Tuna: “Terör uzun zamandır halkın üzerine baskı kurmuştur. Sözde özgürlük adına, bölge halkının kendi iradesini kullanmasına izin vermemiştir. Bugün ve 50 yıldan bu yana ilk defa örgüte büyük ve kalıcı darbeler vurulmuştur. Örgütün sadece eylemleri değil aynı zamanda halk üzerinde kurduğu baskı da önemli ölçüde kırılmıştır. Şimdiye kadar görülen hususlardan biri halkın örgüte karşı konuşamaması, düşündüklerini hatta şikâyetlerini dile getirememesiydi. Bugün artık bölge halkı böyle bir hayat istemediğini, bu gidişatın sona ermesi gerektiğini özellikle son referandumda dile getirmiştir. Bölge halkı toplum olarak iradesini ortaya koyduktan sonra düşünen, yazan, politika yapan ve huzur isteyen her bireyin bir araya gelerek sorumluluk alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bölgenin gelişmesi için bazı adımların atılması gerektiğini dile getiren Vali Tuna: “Nasıl bir hayat istiyoruz? Nasıl bir toplum ve şehir istediğimizi dile getirmemiz ve ortak bir irade geliştirmemiz gerekiyor. Bilgimizi ve aklımızı halkın hizmetine sunmamız gerekiyor. Geçtiğimiz 50 yıl boyunca yıkarak, bölerek, insanları ayırarak hiçbir şey kazanamadığımızı ama çok şey kaybettiğimizi yaşayarak göstermiş ve öğretmiştir. Şimdi bölgeye yeni bir bakış açısıyla, pozitif bir bakış açıdan bakmanın zamanıdır. Diyoruz ki gelin bilginizi hatta aklımızı paylaşalım, ortak akıl arayalım ve elde ettiğimiz ortak aklı halkımızın, milletimizin hizmetine sunalım" dedi.

Düzenlenecek olan zirvenin amacına ilişkin de bilgi veren Vali Tuna: “Bu zirvenin amacı bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri, kanaat önderlerini ve gençlerimizi, düşünen, yazan, çizen insanlarımızı bir araya getirmektir. Bölgemizin entelektüel sermayesinden daha iyi yararlanmaktır. Bu konuda ortak değerlerimizin bize yol göstereceğini düşünüyoruz. Ve ortak değerlere dayanarak ortak akıl geliştirelim, ortak paydamızı arttıralım. Her birimiz bir taşı yoldan alırsak geniş bir meydan büyük bir ortak alan elde edebiliriz. Bu şekilde hepimizin hayatı çok daha genişler, rahat ve huzurumuz da artar. Sivil Toplum Zirvesi, bu iradenin farkına varılmasını, insanın enerjisinin yıkıcılığa değil, yine insanın hizmetine sunulmasını, bölgenin ve ülkemizin huzuruna ve refahına dönüştürülmesini, aynı amaçla gönüllülüğün geliştirilmesini hedef almaktadır” şeklinde konuştu.  

Vali Güngör Azim Tuna’nın açıklamasının ardından toplantı; katılımcıların zirveye ilişkin görüş ve düşüncelerini paylaşmasıyla devam etti.