Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılarak yerleşim yerlerini tehdit etti. Tedbir amaçlı mahalle boşaltılırken alevlere havadan ve karadan yoğun müdahale gerçekleştirildi.

Rüzgar nedeniyle alevler sürekli yön değiştirdiği için müdahale güçlükle yürütüldü. Ekipler, cansiperane mücadeleyle yangını söndürmeye çalıştı.

Yangın nedeniyle tahliye edilen mahalle sakinleri ise Milli Eğitim Müdürlüğünün yurtlarına yerleştirildi.

Gündoğmuş ilçe merkezi tahliye edildi

Alevler ilçe merkezini de tehdit ettiği için tedbir amaçlı boşaltılmasına yönelik cami hoplöründen anonslar yapıldı. Bölgede görev yapan jandarma ve polis ekipleri de tahliyelerin hızlı şekilde gerçekleştirilmesi için çaba sarf etti.

Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerinden ayrıldı. İlçede yardım faaliyetlerini sürdüren Kızılay, AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşlar da ekipmanlarını topladı.

Kontrol altına alınan bazı bölgelerde ise soğutma çalışması başlatıldı.Bakan Çavuşoğlu: Yangına yakın yerleşim bölgelerini tehdit ihtimaline karşı önceden boşalttık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tedbir amaçlı tahliye çalışmalarının devam ettiği Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Vali Ersin Yazıcı ve Kaymakam Hamza Özbilgi ile incelemelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Bayraktepe'de gazetecilere yaptığı açıklamada, yangınlarla ilgili etkin çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Bir gazetecinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Gündoğmuş'a helikopter gönderilmediği yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine Çavuşoğlu, "Doğru bilgi değil, dürüst bir bilgi olmadı maalesef. Kendisinin de bildiği halde, kendisi de bana 'ata dostum' der, ata dostum olduğu halde yakıştıramadığımı kendisine de söyledim." dedi.

Yangına yakın yerleşim bölgelerini olası bir tehdit ihtimaline karşı önceden boşalttıklarını aktaran Çavuşoğlu, her mahallede bu önlemi aldıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, Akseki ilçesinde tahliye edilen bir mahallede sonradan 82 yaşındaki bir kişinin cenazesine ulaşıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Amcamız unutulmuş ya da uyuyordu. O amcamız vefat etti. Yine Manavgat'ta 2 vatandaşımız karı koca vefat etti, 2 şehidimiz de var. Antalya için söylüyorum. Sonuçta vatandaşlarımızın canı her şeyden önemli. Mal, mülk hepsi geri gelir. Evleri yapıyoruz, hayvanlarını geri veriyoruz, küçükbaş, büyükbaş fark etmez. Ağaç, tarım her türlü tespiti yapıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz."

Sahada hasar tespit çalışmalarının yapıldığına değinen Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da sahada tespit çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Bir vatandaşın hayatının her şeyden kıymetli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "O nedenle tedbiren diğer yerlerde olduğu gibi Güzelbağ'da da yaşlılar, çocuklar ve hayvanlarla ilgili kaymakamlığın koordinasyonunda bazı tedbirler aldık. Çünkü rüzgar bu, ne olur ne olmaz. Bugün şu anda ciddi bir tehdit yok ama olabilir de. Biz buna göre her türlü hazırlığımızı yapmamız lazım." diye konuştu.

İlçenin tahliyesiyle ilgili Kaymakamlığın koordinasyonunda bir çalışma olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Özellikle hayvanların kurtarılması için de çalışma yapıldı. Şu anda şehre doğrudan bir tehdit yok ama poyraza dönerse yine şehre doğru yönelebilir. O yüzden hava kararmadan sabahtan beri olduğu gibi tüm imkanlarımızla mücadele ediyoruz. Burada yangının tam olarak söndürülmesi için tüm arkadaşlarımız gerçekten durmadan çalışıyorlar. Onlara da çok teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

"Geniş bir alanda 5 gündür arkadaşlarımız yangınla mücadelesini sürdürüyor"

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'daki yangının Manavgat'ta, ardından Gündoğmuş'ta, Akseki'de başladığını, İbradı ilçesini de biraz etkilediğini söyledi.

Gündoğmuş'taki yangının güneyde Alanya'nın bazı mahallelerinde de etkili olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Geniş bir alanda 5 gündür arkadaşlarımız yangınla mücadelesini sürdürüyor. Gündoğmuş'taki kırsalda başlayan yangın, ilçenin yakınındaki mahalleri de etkiledi. Senir, tarihi bir mahalle. Yangın dün gece oraya geldi, uçaklarımız ve helikopterimiz müdahale etti. Bir, iki evde hasar oldu, mahalleye yangın girmedi. Gündoğmuş'un doğu tarafından bir yaklaşım oldu, yakın yere sıçrama oldu. Helikopterlerimizin müdahalesiyle söndürüldü. Dağlık taraftaki yangın da söndürülüyor, çalışmalar devam ediyor. Burada yangın söndürme helikopterleri ring halinde dolaşıyor. Suyu alıp, yangın üzerine bırakıyorlar. Müdahale eden hava araçlarının sayısı bazen azalıp bazen artabiliyor. Yönetim helikopteriyle de çalışma yapıyoruz."

Bölge çok dağlık olduğu için uçakların çok fazla alçalamadığını aktaran Çavuşoğlu, "Bir iki defa geçtiler, denediler. Diğer alanlarda da söndürme çalışmalarına uçaklar katkı sağlıyor. Arıza oluyor, bakım oluyor. Sabah Gazipaşa Havalimanı'nda üç uçak 06.00'da kalkması gerekiyordu ama rüzgardan dolayı 11.00'de kalkabildi. Değişik zorluklar var. Yangın, Gündoğmuş'un içine girmeden püskürtüldü. İyice soğutma yapmak lazım, geceden sonra poyraza dönebilir. O zaman şehirlerimizde tehdit oluşturulabilir." diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun, kaymakamın, milletvekillerinin, diğer illerden orman bölge müdürlerinin de bölgedeki çalışmalara katkı sunduğunu anlatan Çavuşoğlu, daha önce bölgede görev yapan ve araziyi bilen Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Güneş'in de Gündoğmuş'taki çalışmaların başında olduğunu bildirdi.

Söndürme çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Yangını tamamen söndürmeden şehirlerimiz bölgelerimiz için tehdit bitmiş sayılmaz. Yurt dışından gelen uçakların gelişleri gidişleri oluyor, takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, "Bu gayretlerimiz boşa gitmez. Daha fazla orman yanmadan tamamen kontrol altına alırız. Ama rüzgar maalesef perşembe gününe kadar aleyhimize esiyor. İnşallah bu zorluklara rağmen bunun da üstesinden geleceğiz." şeklinde konuştu.

Bakan Karaismailoğlu: Tüm ekip teyakkuz halinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da ekiplerin bölgede yoğun şekilde çalışma yaptığını söyledi. İlçede incelemelerde bulunduklarını anlatan Karaismailoğlu, "Kent merkezine yaklaşmış olan yangın bertaraf edildi, kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.

Hummalı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Karaismailoğlu, "Binlerce çalışanımız burada cansiparane çalışıyor, adeta savaşıyor. Hiçbir derdi olmayanların, oturdukları yerden dezenformayon yaparak, yalan yanlış bilgilerle arkadaşlarımızın moralini bozmaya hiç kimsenin hakkı yoktur." açıklamasında bulundu.

Bakan Karaismailoğlu ise orman yangınları sebebiyle yaşanan sıkıntılı sürecin devam ettiğini, sıcaklığın 45 derecelere ulaşması ve nemin çok düşük olması nedeniyle tüm ekibin teyakkuz halinde olduğunu söyledi.

Gündoğmuş'ta yangının yerleşim alanlarını tehdit ettiği bilgisi üzerine bölgeye intikal ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada şu anda 10 helikopterle olaya müdahale edildi. Aşağıda itfaiye araçları, iş makineleri, dozerler çalışıyorlar. Topyekun olağanüstü bir mücadele var. Binlerce arkadaşımız çalışıyor. Devletimiz bütün gücüyle olayın üzerindedir. İnşallah en kısa zamanda bu yangının da üstesinden gelecektir. Eski afet öncesi günlere inşallah en kısa zamanda dönecektir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bütün gücümüzle buralardayız. Temennimiz en kısa zamanda, bir an önce bunların buralardan defedilmesi."

Karaismailoğlu, her konuda vatandaşın yanında olduklarını bildirdi.

Kara yollarındaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Karaismailoğlu, Marmaris-Daçta yolunda özellikle ara ara kapatmalar olduğunu söyledi.

Bütün yolların kontrollerinin altında olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, "Daha çok lojistik amaçlı yolları açık tutmaya çalışıyoruz. İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz, en kısa zamanda." dedi. 

Gündoğmuş Kaymakamı Özbilgi: Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın havadan yoğun müdahale ile kontrol altına alındı

Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi, AA muhabirine, perşembe günü başlayan yangına ilk etapta Orman İşletme ekipleri tarafından müdahalede bulunulduğunu, daha sonra takviye ekiplerinin gelmesiyle müdahalenin devam ettiğini söyledi.

Nem oranının çok düşük olması ve esintinin sürekli konum değiştirmesi nedeniyle müdahalenin zorlaştığını belirten Özbilgi, yangının rüzgarın da etkisiyle 7 mahalleyi ve ilçe merkezini tehdit altına aldığını, bu nedenle tedbir amaçlı olarak çocuk ve yaşlıların tahliye edilmesinin planlandığını kaydetti.

"Şu an tehlike arz eden bir durum yok"

Yangına etkin şekilde hava araçlarıyla müdahale edildiğini vurgulayan Özbilgi, şöyle konuştu:

"Bakanlarımız, valimiz ve vekillerimizin de destekleriyle 9 helikopter ve bir uçakla müdahale edilerek yangın kontrol altına alındı. Dezenformasyon oluşturmaya çalışan birtakım kişi ya da gruplar, gerçeği yansıtmayan açıklamalar yaparak insanları korku ve paniğe sevk etmek istese de devletimiz tüm unsurlarıyla müdahale ederek yangını çok kısa sürede kontrol altına almayı başardı. Şu an itibarıyla tehlike arz eden bir durum yok."

Yangına ekiplerin cansiparane bir şekilde müdahale ettiklerini belirten Özbilgi, bunların görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

Özbilgi, "Algı oluşturmak için insanların zarar gördüğünü ifade eden açıklamaları görmek bizleri üzmektedir." dedi. 

Gündoğmuş'ta acil tedavi hizmetine devam ediliyor

İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, AA muhabirine, alevler ilçe merkezini tehdit ettiği için tedbir amaçlı Gündoğmuş Devlet Hastanesinin de bir bölümünün boşaltıldığını söyledi.

Hastane içerisindeki bir odada ve ambulanslarda hastalara müdahale edilmeye devam edildiğini anlatan Hülür, "Sağlıkçılar olarak biz ilçeden hala çıkmadık, acil hizmetlere devam ediyoruz, işçilerimizin muayenesini yapıyoruz." diye konuştu.

"Sahada, her yerde hizmet vermeye devam edeceğiz"

Gündoğmuş Devlet Hastanesi Başhekimi Gökçe Duranoğlu Turgut da üç gündür devam eden yangınların bugün tehlike arz ettiğini belirtti.

Hastane için de tahliye kararı aldıklarını aktaran Turgut, "Kaymakamlığımızın bilgisi dahilinde tüm sağlık personelleriyle tahliye ediyoruz. Tüm değerli eşyaları, taşınabilir evrakları araçlara yükledik ancak sağlık hizmeti vermeye hala devam ediyoruz." dedi.

Özveriyle sağlık hizmeti sunduklarını anlatan Turgut, şunları kaydetti:

"Yangın sıçrarsa yanacak ilk evlerden biri benim. Bizim oraya kadar yaklaştığı için eşimi ve bebeğimi yolladım. Ama ben hala burada çalışmaya devam ediyorum. Birlikte canla başla hizmet vermeye çalışıyoruz. İlçede çoğu insan yaylasına ya da Antalya'ya gitti ama biz buradayız, işimizin başındayız. Halkımız için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Eğer hastanede durulamayacak olursa sahada her yerde hizmet vermeye devam edeceğiz. İlçede son bir kişi kalıncaya kadar biz buradayız, vatandaşın sağlığı için ön plandayız."

Turgut, yangın başladığından beri ilçede sağlık hizmetinin hiç durmadığını, yine durmayacağını belirterek, acil sağlık hizmetlerinin, UMKE'nin hizmetini tahliyeden sonra da sürdürdüğünü kaydetti.