Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanık eski astsubay Abdulkadir Baytak savunma yaptı.

Olay tarihinde Jandarma Genel Komutanlığında bilgi sistem operatörü olduğunu belirten sanık Baytak, 11 Temmuz'dan itibaren izne çıktığını, 17 Temmuz'da İstanbul'da nişanının olduğunu söyledi.

15 Temmuz'da ise emniyetli olduğu için karargahtaki dolabında bulunan nişan yüzüklerini almak amacıyla Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini iddia eden sanık Baytak, İstanbul'a otobüsle gideceğinden bir süre burada beklemeyi planladığını öne sürdü.

Baytak, dolabından yüzükleri ve eşyasını almak için odaya gittiğinde bölük komutanı Yüzbaşı Erkan Demir'in gelerek terör saldırısı olduğunu ve herkesin resmi kıyafetini giymesini söyleyip çıktığını savundu. Kendisinin de yanlış anlamamak için peşinden gittiğini ancak yetişemediğini öne süren Baytak, bu sırada açıklama yapılacak diye toplantı salonuna çıkartıldıklarını söyledi.

Sanık Baytak, açıklama olmadığı için orta bahçeye indiğinde personelin silahlıktan silah alması anonsu yapıldığını, kendisinin de imza karşılığı silah aldığını ifade etti. Üye hakimin, "Neden iki silah aldın?" şeklindeki sorusuna da Baytak, "Silah almayan başkalarına vermek için." şeklinde cevap verdi.

Tekrar orta bahçeye indiğini, bölük komutanı Demir, "Ayak altında dolaşma." dediği için emniyetli gördüğü toplantı salonuna çıktığını öne süren Baytak, bir komutanın toplantı salonuna silahla giremeyeceğini söylemesi üzerine kapısında beklediğini söyledi. 

Baytak, gece silah sesleri geldiğini ancak bulunduğu yerden ayrılmadığını öne sürerek, kimseye de emir vermediğini iddia etti. 

Tuvalete gitmek için bulunduğu yerden ayrıldığında bir iki kişinin, "Kalkışma varmış, ne olduğu belli değil, sıkıştık kaldık." diye konuştuklarını duyduğunu öne süren Baytak ancak olanları hala anlamlandıramadığını iddia etti.

Sanık Baytak, "Yaşananların hep terörle bağlantılı olduğunu düşündüm. Kapalı yerde olduğum için de dışarıda ne olduğundan habersizdim." dedi. Kaçmayı düşündüğünü ancak emniyetli olmadığı için bunu yapamadığını anlatan Baytak, salonda beklemek daha güvenli olacağı için orada kaldığını iddia etti.

Baytak, kimseyi rehin almadığını, kimseye karşı zor kullamadığını ve suç işlemediğini ileri sürerek, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

FETÖ ile bağı bulunmadığını, sadece devleti için çalıştığını söyleyen Baytak, tahliye talebinde bulundu.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.