Türkiye’deki pamuğun yüzde 45’ini, kırmızı mercimeğin yüzde 38’ini, mısırın yüzde 22’sini, arpanın yüzde 13’ünü ve buğdayın da yüzde 9 ürettiği tarım şehri Şanlıurfa, yeni dönemde dezavantajlı duruma düştü

Projelerden payını alamıyor.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte Şanlıurfa tarım alanında projelerden payını alamıyor.

Urfa kenevir üretiminden çıkarıldı.

Tarım konusunda geçtiğimiz aylarda kentin elinden önemli bir fırsat alındı. Şanlıurfa, kenevir üretilecek şehirlerin arasından çıkarıldı. Türkiye’de üretimi 1933 yılında mevzuata bağlanan kenevir, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 29 Eylül 2016’da yayınladığı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü hakkında yönetmelik ile izne tabi kültür bitkisi statüsüne geçirildi. Yönetmelikle 18 olan il sayısı 19’a çıkarılırken, Şanlıurfa bu listeden çıkarılarak, yerine Bartın ve Karabük illeri eklendi. Şanlıurfa’nın çıkarıldığı 19 ilde bakanlığın izniyle kenevir üretilmesi kararlaştırıldı. Böylelikle Şanlıurfa’nın elinden tarihi bir fırsat alınmış oldu.

Destekleme kesintisi yapıldı.

Öte yandan Şanlıurfa’da çiftçilerin pamuk destekleme primlerinde de kesinti yapıldı. Geçen yılın baz alınmadığı destekleme ödemeleri çiftçileri mağdur etmiş oldu. Bu durum birçok çiftçinin tepkisine neden oldu.

Uzman Eller projesinde yer almadı.

Kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul veya üniversite mezunu olanlar, tarımsal projeleri için 100 bin liraya kadar hibe desteğinden yararlanabileceği Uzman Eller Projesinde de Şanlıurfa yer almazken, Mardin projenin uygulandığı iller arasında yer aldı. Buna göre, 2019-2020 yıllarındaki pilot uygulama kapsamında Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin'de kırsal alanda yaşayan veya yaşamayı taahhüt eden, tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul veya üniversite mezunu olanlar, mahallinde uygulayacakları projelere 100 bin liraya kadar hibe aldı. Karara göre, köy tüzel kişiliğine sahip olan ve kararın yürürlülük tarihi itibariyle nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerine destek verildi.

Önemli toplantıda Şanlıurfa yer almadı.

Geçtiğimiz günlerde ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nda 30 büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayvancılığı geliştirmek için toplantı düzenlendi. Bakanlıkta düzenlenen toplantı da birçok büyükşehir yer alırken, Şanlıurfa’dan kimsenin olmaması gözlerden kaçmadı.

Şanlıurfalı bürokrat kıyımı sürüyor.

Geçmiş dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın görevden alınmasıyla birlikte bakanlıkta gerçekleşen Şanlıurfalı bürokrat kıyımı Ali Akay ile sürdü. Onlarca Şanlıurfalı bürokratın görevlerinden alındığı bakanlıkta, Toprak Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ali Akay görevden alındı.

Projeleri bir bir iptal edildi.

Yine eski Bakan Fakıbaba’nın döneminde yapılması planlanan Hilvan ve Ceylanpınar’daki lisanslı depoculukla ilgili yatırımlar, yem fabrikası, fıstık ve isot işleme ile paketleme ihalesi, gıda OSB ve lojistik merkezi ihaleleri gibi  projelerin birçoğu da iptal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Şanlıurfa’ya olan bu tutumunun sebebi merak konusu oldu.

MEDYAURFA.COM