21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısı ile yılların deneyimli ve duayen gazetecisi Sedat Atilla ile Şanlıurfa’da gazetecilik mesleğinin dününü ve bu gününü, ofisinin yemyeşil bahçesinde konuştuk.

Sayın Sedat Atilla, siz Şanlıurfalı gazetecilerin en eski isimlerinden birisisiniz. Sizce gazetecilik nasıl bir meslektir?

Sizin nasıl bir gazetecilik hayatınız oldu? Öncelikle 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü vesilesi ile bütün gazeteci kardeşlerime sevgilerimi iletiyor ve başarılar diliyorum. Bana göre gazetecilik dünyanın en önemli, en zor, en onurlu mesleklerinden birisidir. Gazetecilik mesleğinin özü ise muhabirliktir. İnsanların haber alma hakkının yegâne temsilcileri muhabirler yani gazetecilerdir. Bu mesleği icra eden her muhabirin, her gazetecinin bu önemli gerçeği bir an olsun unutmamaları gerekir. Gazeteciliğin itibarını en çok muhabirler temsil eder. Çünkü halkla iç içe olan ve toplumla yüz yüze olan muhabirlerdir. Elbette her dönemin kendine özgü koşulları vardır. Biz mesleğe başladığımızda gazeteciliğin itibarı çok yüksek, etki alanı bugüne göre daha genişti. Hem muhabir, gazeteci sayısı azdı hem de yayın mecraları bugünkü kadar sayıca fazla ve kıymetsiz değildi. 

Sayın Atilla, sizce iyi bir gazetecide veya sizin yaklaşımınıza göre muhabirde bulunması gereken temel özellikler neler olmalı?

Muhabir daha çok neye dikkat etmeli? Bizim mesleğin bana göre en itibarlı isimlerinden birisi ve birçoğumuzda emeği olan usta gazeteci ağabeyimiz Osman Güzelgöz “Önce insanım.. sonra gazeteci; önce Urfalıyım.. sonra gazeteci…” derdi hep. Bence de hangi mesleği yaparsak yapalım öce insan olduğumuzu unutmamamız gerekir. Şanlıurfa’da bu mesleği icra ederken de önce Şanlıurfa diyebilmeliyiz. Elbette muhabir basiretli, becerikli, zeki, cesaretli olmalı. Mesleğini her şeyden çok sevmeli. Mesleğinin itibarını çıkarlarından önde ve üstte görmeli. Güvenilir olmak, dürüst ve objektif olabilmek ve insan onuruna saygılı olmak diğer önemli özellikler bence.  Bugün gazeteciliğin durumunu konumunu nasıl gördüğünüzü yorumlar mısınız lütfen. Gazetecilik bugün maalesef bugün hem itibar hem de irtifa kaybediyor. Mesleğimizin etkisi ve gücü bugün itibarı ile birlikte tartışılıyor maalesef. Bunda dönemsel etkilerin, gelişen teknolojilerle meslekteki insan unsurunun öneminin azalmasının, internet ve benzeri mecraların işi ucuzlatmasının da payı büyük elbette. Ama gazetecilik mesleğimizin irtifa ve itibar kaybediyor olmasında bizlerin yani bu mesleği icra edenlerin de payı var kesinlikle. Belki muhabir ve gazeteci sayısı giderek artıyor. Ancak mesleğin itibarı, güvenilirliği ve etkisi aynı oranda artmıyor. 

Son olarak bu röportaj vesilesi ile muhabir ve gazeteci kardeşlerinize bir mesajınız varsa onu almak isterim.

Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Gazetecilik mesleği fedakârlık gerektiren çok önemli ve özellikli bir meslektir. Mızmızlık ve huysuzluk etmeye hakkımız yoktur. Bütün zorluklarına rağmen onurumuz ve itibarımızla mesleğimizi icra etmeye devam etmeliyiz. Bu mesleği önce insanımız sonra memleketimiz için yapmalı, amatör bir ruhla ve cesaretle en iyisini ortaya koymalıyız. Bu mesleğe emek vermiş ve vermekte olan herkesi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. 

Teşekkür ediyoruz.  

SEDAT ATİLLA ÖZGEÇMİŞİ

1955 Yılında Şanlıurfa nın Siverek İlçesinde Dünya ya geldi.İlk Orta ve Lise tahsilini Şanlıurfa nın Viranşehir ilçesinde tamamladı. Gazetecilik mesleğine 1972 yılında Tercüman gazetesinin Suruç Muhabiri olarak başladı Yeni Ortam,Son havadis,Günaydın,Hürriyet,Gazeteleri ile Türk Haberler Ajansı (THA),TRT ve Anadolu Ajansının  Suruç Muhabirliği görevlerinde de bulundu.Suruç İlçe Nüfus Müdürü babası Merhum  Nedim Atilla nın emekliye ayrılmasının ardından ailesiyle birlikte 1981 yılında Şanlıurfa Merkeze yerleşti. 40 Yıldır Şanlıurfa Basınının içersinde yer alıyor. Bir süre Güneş, Tercüman, Sabah, Hürriyet, Aydınlık, Son Havadis, Hafta Sonu, Günaydın, Cumhuriyet, Akşam, Ekspres, Güney Haber, Yeni Ortam, İlkhaber, Beyaz Sayfa, gazetelerinin, Türk Haberler Ajansı, UBA, Anka,  Şanlıurfa Temsilciliğini yaptı. Türkiye nin habercilikte duayenleri olan Ali Kırca, Ayşenur Aslan, Ferhat Boratav, Kemal Gümüş, Oğuz Haksever, Tayfun Talipoğlu, Savaş Ay, Mahmut Uslu, Saygı Öztürk, Bülent Denli, Gürkan Zengin, Murat Çelik, Çiğdem Arat, Nazlı Ilıcak gibi ünlü gazeteciler ile birlikte ATV’de çalıştı.6 Yıl ATV’nin Şanlıurfa Bölge Temsilciliğini yaptı. Sedat Atilla halen, www.medyaurfa.com adlı internet sitesinde de köşe yazısı yazmakta ve aktif olarak gazetecilik yaşamını sürdürmekte.   Evli ve 2 Çocuk babası olan Sedat Atilla Kanal 6,HBB; BRT gibi Televizyon Kanallarının Muhabirliğini de yaptı. Elektrik direğinin üzerinde mahsur kalan bir kediyi itfaiyenin kurtarma operasyonu haberi ATV ile birlikte başta BBC olmak üzere Dünyada 240 kanal da yayınlandı. Meslek yaşamı boyunca çeşitli kuruluşlar tarafından birçok kez plaketle ödüllendirildi.  

Sedat Atilla Röpörtaj
Sedat Atilla Röpörtaj
Sedat Atilla Röpörtaj

Sedat Atilla Röpörtaj