Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa Suruç Ovasında 176 bin 550 dekar zirai alanı sulayacak olan Taşbasan Sağ Sahil Şebeke İnşaatı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yüzde 92 fiziki gerçekleşmeye ulaşılan proje ile Suruç Ovası’nda 102 bin 800 dekar alan sulamaya açıldı.

Şanlıurfa’nın bereketli topraklarını suyla buluşturmak maksadıyla bu ilde sulama yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu yatırımlar çerçevesinde bir projenin daha sonuna yaklaştı. Suruç Ovasında toplamda 176 bin 550 dekar alanı sulayacak “Suruç Ovası Pompaj Sulaması Taşbasan Sağ Sahil Şebeke İnşaatı”nda yüzde 92 fiziki gerçekleşmeye ulaştı.

Projenin 102 Bin 800 Dekarlık Kısmı Tamamlandı

Proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalarla 102 bin 800 dekar zirai alan Suruç Ovasında suyla buluştu. Ayrıca proje çerçevesinde yaklaşık 406 bin metre boru döşenerek, 1.766 sanat yapısı tamamlandı. Toplam 176 bin 550 dekar alını sulayacak projede, 73 bin 750 dekar alan daha sulamaya açılacak, 1.735 metre daha boru döşenecek ve 549 adet sanat yapısı inşa edilecek.

Proje ile Ülke Ekonomisine Yıllık 60 Milyon Lira Katkı Verilmesi Hedefleniyor

Projenin ana su kaynağını Atatürk Barajı oluşturuyor ve sulama işlemi sağ sahil ana kanalı vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında bölge çiftçisinin dekar başına 339 TL gelir artışı elde etmesi, ülke ekonomisine ise proje ile yıllık 60 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor. Yaklaşık 86 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edilen proje ile ayrıca yaklaşık 35 bin 314 kişiye istihdam alanının açılması öngörülüyor.

Şanlıurfa’da Su Yatırımları Devam Edecek

Şanlıurfa’da su alanında yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “176 bin 550 dekar zirai alanı modern bir sistemle sulayacak projeyi en kısa sürede tamamlayacağız. Şanlıurfa’da çok geniş zirai alanlar mevcut ve biz bu alanları suyla buluşturarak, hem bölge çiftçisinin üretimden elde ettiği geliri artırmayı hem de ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca sulama projeleri ile köyde kente göçü engelleyerek, artan iş imkanları sayesinde daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir Şanlıurfa hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.