AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, "Birçok ülke atçılık üzerinden ekonomilerine çok büyük gelir elde ediyorlar. Türkiye, Arap atçılığı alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biri." dedi.

Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan, engelli çocukların tedavisine alternatif olarak hayata geçirilen At'la Terapi Merkezi'nin 5'incisi, Şanlıurfa Hipodromu'nda açıldı.

Merkezin açılışına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkili katıldı.

Eker, burada yaptığı açıklamada, TJK dışında da daha önce Türkiye'de başka At'la Terapi Merkezlerinin açıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu merkezlerin sayısının artması çok sevindirici. Bunlar özellikle bedensel engelli çocukların, down sendromluların ya da otistik olanların sosyalleşmesinin at üzerinden rahatlıkla yapılabilmesi için, terapisi atla yapılabilecek olan çocuklarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, onları tedavi etmek için çok önemli merkezler. Bunların sayısı ne kadar artarsa o kadar yararlı.

Şanlıurfa'da böyle bir merkezin açılması çok önemli. Bu merkezler, mesela ortopedik özürlülere fizyoterapi açısından, rehabilitasyon açısından çok katkı sağlıyor. Bu çocukların vücutlarının yürüyüşle ya da aktiviteyle çalışmayan kasları at bindiği zaman çalışıyor, güçleniyor. Böylelikle rehabilitasyon imkanı doğuyor. İkinci önemli nokta iletişim. Atların insanlarla çok önemli benzerlikleri var. İnsanlar atlarla spor yaptığı zaman bu iletişimi kurma imkanı oluyor. İnsanı hem fiziksel hem ruhsal rahatlatıyor."

Atçılık sektörünün Türkiye ekonomisine ve istihdama olan katkısına da işaret eden Eker, sektörde çok büyük istihdam imkanı olduğunu söyledi. Şanlıurfa bölgesinin Türkiye'deki Arap atçılığı adına önemli bir yerde olduğuna dikkati çeken Eker, birçok ülkenin atçılık üzerinden ekonomilerine çok büyük gelir elde ettiklerini aktardı.  

- "Bu tür tesislerin yapılıyor olması, geleceğe dönük umut veriyor"

Mehdi Eker, Türkiye'nin Arap atçılığı alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu tür tesislerin yapılıyor olması, geleceğe dönük umut veriyor. Bunların sayısının artması bizi daha da umutlandırır. Bu merkezlerin sadece TJK eliyle ya da Binicilik Federasyonu eliyle değil, il, ilçe belediyeleri eli ile de yapılabilir. Sayısının artması umut veriyor, gelecekten umutluyum." diye konuştu.

At binmenin ya da atla vakit geçirmenin sadece belli bir kesimin yapacağı bir iş gibi algılandığına dikkati çeken Eker, bu yanlış algının düzeltilmesi gerektiğini, her zümrenin ata binebileceğini, atla vakit geçirebileceğini söyledi. 

"Atla ilgili toplumda yanlış kanaatler var maalesef. Atı genelde bir zümre sporu gibi algılama yanlışı var. Sadece belirli bir kültür ya da belli ekonomik duruma sahip insanların ilgilendiği bir spor dalı gibi anlaşılıyor atçılık, bu doğru değil." diyen Eker, atçılığın hangi sosyal gruba ait olursa olsun, bütün vatandaşların yapabileceği bir spor dalı olduğunu, bunun anlatılması gerektiğini dile getirdi.

Mehdi Eker, atla ilgili faaliyet ve etkinliklerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, atlı sporla ilgili branşların artırılması gerektiğini anlattı.

- "Dört hipodromda her hafta 550 terapik biniş yaptırıyoruz"

 TJK Başkanı Ekinci atla terapiyi "Sözün bittiği yer" olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Hedef olarak da bütün hipodrom olan şehirlerde bu hizmeti vermeye çalışıyoruz." dedi.

At'la Terapi Merkezi'nin beşincisini Şanlıurfa'da açtıklarını anımsatan Ekinci, şu bilgileri verdi:

"Diğer hipodromlarımızda da bu hizmeti devam ettirmeye çalışacağız. Yaklaşık dört hipodromda her hafta 550 terapik biniş yaptırıyoruz. Bu müthiş netice veren bir terapi. Geçtiğimiz dönem İstanbul'da konuşamayarak gelip, konuşarak gidenleri gördük ve ilk kelimesinin 'At' olduğuna şahitlik ettik. Yürümeyen çocukların yürüdüğünü gördük.

Bu, özellikle down sendromlular, ortopedik özürlüler için müthiş bir terapi aracı. Ayrıca sağlıklı toplum için, at binmenin önemini insanlarla paylaşmaya çalışıyoruz. Çünkü at, resmen psikolojik tedavi yapan bir canlı. ABD'de yapılan bir araştırma, 28 gün birer saat atla vakit geçirmenin 6 aylık bir psikolojik tedaviye denk geldiğini gösteriyor."

- Engelli çocuklar merkezden ücretsiz yararlanacak  

Açılış kapsamında Şanlıurfa'da Türkiye Binicilik Federasyonu-Atlı Dayanıklılık Yarışması, show yarışması ve atlı gösteriler gerçekleştirildi. Merkezin açılış etkinliğinde ŞanlıurfaAtlı Dayanıklılık Yarışması Göbeklitepe Kupası ödül törenleri ile 2017 yılı Sonbahar-Kış Yarış Sezon açılışı da yapıldı.

Atlı Dayanıklılık Yarışması'nda üçüncü olan Mehdi Eker'e madalya ve kokartı TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Veteranlar Yarışmasındaki müşterek birinciler Atıf Bülent Bora ve Yasin Kadri Ekinci'ye ödülleri ise Mehdi Eker tarafından verildi.

Verilen bilgiye göre engelli çocukların tedavisine alternatif olarak hayata geçirilen At'la Terapi Merkezi şu an İstanbul Veliefendi, Diyarbakır, İzmir Şirinyer ve Bursa Osmangazi hipodromlarında hizmet veriyor.

Beşincisi Şanlıurfa Hipodromu'nda bugün hizmete açılan merkezlerde şu ana kadar binlerce çocuk ücretsiz tedavi gördü. 

Merkezde özel olarak yetiştirilmiş atlar ve uzman fizyoterapistler eşliğinde terapatik seanslarla fiziksel, zihinsel ve duygusal bozukluğu olan çocukların gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 10.30-17.00 saatleri arasında hizmet verecek merkezden, tedavisine doktor raporuyla izin verilen tüm engelli çocuklar ücretsiz olarak yararlanabilecek.

Bu arada TJK Başkanı Ekinci, yarışma kapsamında bindiği attan düştü, sağlık durumunun iyi olduğu bildirilen Ekinci daha sonra açılış törenine katıldı. 

Etkinliğe, Şanlıurfa'daki halk ve engelli çocuklar ile aileleri katılırken, TJK tarafından tişört ve kartondan yapılan oyuncak maskelerin çocuklara dağıtımı sırasında yoğunluk oluştu.