Yayın ekibinin söyleşi öncesi vatandaşlarla yaptığı röportajlarda önce çıkan istek ve taleplerin de gündeme geldiği programda, radyo sunucusu Mustafa Yalın’ın sorularını cevaplayan Vali Erin, Şanlıurfa hakkında bilgiler verdi.

Şanlıurfa’nın sıradan bir şehir olmadığını, coğrafi alan bakımında Türkiye’nin yedinci büyük ili olan Şanlıurfa’nın nüfus itibariyle de dokuzuncu sırada olduğunu kaydeden Vali Erin, “Son nüfus sayımına göre 1 milyon 940 bin nüfusumuz var, bunun yanında 500 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz var. Bunun yanında geçmiş yıllardan ihmal edilerek gelen problemler var. Ancak son 15-20 yılda bunun da değiştiğini görmek lazım. Kamu yatırımları itibariyle daha önceleri yıllık 50-60 milyon liralık ödenek alan Şanlıurfa, 2000’li yıllardan başlamak üzere yıllık ortalama 750 milyon TL’lik yatırım yapılan bir il durumuna geldi. Dolaysıyla bu 15-20 yıllık süre içerisinde eğitimden sağlığa, ulaştırmadan altyapıya, hava ulaşımına kadar gerçekten de devletin çok önem verdiği ve yine 81 il içerisinde en çok kaynak alan, en çok yatırım yapılan bir ilimiz. Bugün itirabiyle merkezdeki çok büyük hastanemiz ve yapılmakta olan 1700 yataklı şehir hastanemiz dışında 10 ilçemizde de çok modern şartlarda hizmet veren hastanelerimiz var. Tabi 1 milyon 940 bin nüfus ve 500 binin üzerindeki Suriyeli kardeşlerimizin doğal olarak ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak kolay iş değil. Yerel yönetimlerle, merkezi idareyi temsil eden Valilik ve diğer kamu kurum kuruluşlarımızla en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Ama eksikliklerimiz var, bunları tamamlamanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

Şanlıurfa’nın, yıllık ortalama 62 bin kişilik nüfus artışıyla Türkiye ortalamalarının iki katının üzerinde nüfus artış hızına sahip olduğunu belirten Vali Erin, “Bu hızlı nüfus artışına paralel, yapılacak yatırımların geleceğe yönelik belirli bir planlama ve projeksiyon içerisinde yapılması gerekiyor. Bir yandan geçmişten gelen birikimleri tamamlarken, diğer yandan da gelecekte aramıza katılacak çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlama yapmak durumundayız. Sadece eğitimde değil, sağlıkta da sporda da öyle” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilerin demografik, ekonomik ve sosyal açıdan kente etkilerini de değerlendiren Vali Erin, Şanlıurfalıların kendi problemlerine rağmen Suriyeli misafirlere olan yaklaşımlarının takdire şayan olduğunu belirterek, nüfusunun üçte birini Suriyelilerin oluşturduğu Şanlıurfalıların ensar ruhunu ortaya koyduğunu söyledi.

Vali Erin, Şanlıurfa’daki Suriyelilerin kendi ülkelerinde yaşar gibi yaşamını idame ettirmeye çalıştığını, hiçbir ayrım ve kötü muameleye tutulmadan insanların rahatlıkla yaşadığı böyle bir durumun dünyada hiçbir yerde olamayacağını kaydederek, Şanlıurfalılara bu tutumlarından dolayı teşekkür etti.

Şanlıurfa’da devam eden eğitim, sağlık, gençlik ve spor tesislerinin yanısıra sosyal amaçlı projler hakkında da bilgiler veren Vali Erin, şehrin tarihi ve turistik özellikleriyle de dünya çapındaki önemini de radyo dinleyicileri ile paylaştı.

TRT GAP Diyarbakır Radyosunun Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği yayın, hafta boyunca farklı konu ve konuklarla devam edecek.