Gaziantep Büyükşehir Belediyesince, deniz turizminden pay almak için Aşağı Fırat havzası, Türkiye'nin önde gelen tatil yörelerinden Bodrum'dan esinlenerek düzenleniyor.

Bünyesindeki birçok tarihi ve turistik mekanıyla Güneydoğu'nun en çok turist çeken illerinin başında gelen Gaziantep, Aşağı Fırat bölgesini de turizme kazandırmak istiyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Fırat Nehri'nin bütün doğal güzelliğini göz önüne seren ve tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale'nin karşısındaki alanı, turizme açmak için harekete geçti.

Bodrum'un eşsiz sahilini örnek alan Büyükşehir Belediyesi, bölgenin çevre düzenlemesinin yapılmasının ardından marina ve sahil projesine başlayarak bölgeyi cazip hale getirmeye çalışıyor.

Rumkale'nin etrafındaki erken Cumhuriyet döneminde yapılan taş evleri ise Bodrum evlerinden esinlenerek restore eden Büyükşehir Belediyesi, doğa yürüyüş yolu ve teleferik çalışmasını sürdürüyor.

Önümüzdeki yıl turizme açılması beklenen bölgeye gelen ziyaretçiler, hem Fırat'ta serinleyecek hem bölgenin eşsiz doğasında yürüyüş yapacak hem de teleferikle kuş bakışı doğal güzellikleri izleyebilecek.

Marinadaki sosyal tesislerde yöresel lezzetleri tadacak ziyaretçiler, tekne turlarıyla terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan köyünü, bir kısmı su altında kalan Ulu Cami'yi ve dünyada sadece bölgede yetişen "karagül"ü de görebilecek.

- "Bodrum'dan esinlendik"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Nehri'nin kendileri için büyük bir hazine olduğunu söyledi.

Kentin bölgenin her anlamda yıldızı olduğunu, hayata geçirilecek yeni projelerle de bu liderliğini sürdürmek istediklerini aktaran Şahin, Aşağı Fırat bölgesini turizme kazandırmak için her fırsatı değerlendireceklerini ifade etti.

Fırat'ı her anlamda dolu dolu kullanmak istediklerini belirten Şahin, "Fırat'ı daha iyi kullanabilmemiz için orada bir sahil düzenlenmesi gerekiyor. Biz kalkınma ajansları ve Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ortak bir proje çıkardık ve çok hızlı bir sahil düzenlenmesine giriyoruz. Uygulama projemizi bu ay gelecek. Önümüzdeki yıl ihale aşamasına geçeceğiz." dedi.

Bölgede yaptıkları çalışmalarda Bodrum'dan esinlendiklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Bodrum'da gördüğümüz o marinalar inşallah burada da olacak. Oralarda teknelerle yapılan turlar buralarda da olacak. Aynı zamanda hem inanç hem de kültür turizmi adına büyük bir hazineyle beraber olacağız. Kamışlı bölgesinde Roma döneminden kalan evler var, bunların restorasyonunu da yaptık. Bunların hepsini tamamlamamız için sahil ve tekne turunu hayata geçirmemiz gerekiyor. Teknemiz de geldi. Önümüzdeki sezon Rumkale ve Halfeti gibi büyük bir tarihi ve kültürel mirası, Fırat'ın doğal güzelliğiyle birlikte Türkiye'ye kazandırmış olacağız."