Türkiye’de üçüncü sınıf muamelesi gören ve her fırsatta ezilen, hor görülen, toplumsal hayattan ve idareden dışlanan kitlelerin merkeze yerleşmesini sağlayan sürecin ilk adımı olan 54. Hükümetin Başbakanı ve Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın mücadelesi yeniden yazıldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kalabalık cenaze namazı ile hakka uğurlanan Erbakan hakkında yaptığı çalışmalarla bilinen gazeteci yazar Mustafa Uzun’un yazdığı “Baharın İlk Çiçeği” isimli eserde, yok sayılan Anadolu insanının yeniden güven duygusuna sahip olması ve yeni girişimcilik ruhu kazanmalarına vurgu yapılıyor.

Erbakan’ın cesaretle açtığı kapıdan bütün bir Anadolu coğrafyasının azimle girdiğini ifade eden Uzun, kitap hakkında yaptığı değerlendirmede; “Elbette zafere çiçekli yollarla gitmeden Erbakan, hayatı boyunca son anına kadar kavgasını sürdürmüştür. O, bütün boyutları ile yeni baharın ilk çiçeği olmuştur." ifadelerini kullandı.

Uzun, en basit bir devlet dairesinin önündeki bekçi karşısında dahi ezilen, korkan ve çekinen Anadolu insanının, Erbakan’ın açtığı yoldan yürüyerek en üst idari noktalara geldiği gibi hızla özgüvenine kavuşarak, söz sahibi olduğunu, baskı grubu oluşturduğunu, geniş medya ve iletişim ağlarına sahip olup kendini ezdirmediğini aktardı.

“Erbakan, Anadolu’nun üstüne serpilen ölü toprağını silkelemiş ve büyük bir dirilişin ön adımı olmuştur." diyen Uzun, şöyle konuştu:

"Hiç kimse yokken tek başına yola çıkan, nice zahmetli yolları azmi ile aşan, kimse elini taşın altına koymak istemediği dönemlerde taşın altına sadece kafasını değil bütün bir bedenini koyan, kınayıcının kınamasına, zalimin zulmüne ve mazlumların kayıtsızlığına rağmen davasından dönmeyen Erbakan, ölüm döşeğinde dahi hizmete devam etmiş, dünyayı ve Türkiye’yi okumaya ve yorumlamaya gayret göstermiş ve asla durmamıştır."

- Terörizme geçit vermedi

Uzun, inandığı değerlerin “gericilikle”, “yobazlıkla”, “fundemantalizm” ile bastırıldığı dönemlerde dahi yasal ve tertemiz yöntemlerle mücadele eden Erbakan’ın her türlü aşırılıklara ve terörle daima arasına mesafe koyduğunu söyledi.

Erbakan'ın, geniş bilgisi, latif üslubu, derin perspektifi ve onurlu duruşu ile günümüz Müslümanlarının daha rahat mücadele ortamlarına sahip olmasının temelini attığını savunan Uzun, "İnsanlara umut aşılayan Erbakan, terörizme ve şiddete geçit ve imkân vermeyerek benzer örnekler arasından Türkiye tecrübesini yüceltmiştir. Her türlü ayrım ve çatışma noktalarına karşı latif bir mücadele veren Erbakan, büyük bir varoluş mücadelesinin tam merkezine yerleşerek öncü bir lider olmuştur. O, büyük dava sancağını yerden kaldırmış, şerefle dalgalandırmış ve yeniden dirilişin ilk basamağı olmuştur. O, yeni baharın ilk çiçeğidir." şeklinde konuştu.